Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Το τρίτο μου βιβλίο


Αν μου εκμυστηρευόταν κάποιος πριν από πέντε χρόνια πως η άνοιξη του 2016 θα με έβρισκε με τρία βιβλία, θα γελούσα θεωρώντας τη σκέψη του παράλογη. Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη και να που σήμερα, κατά τη διάρκεια μίας ακόμη εαρινής περιόδου, ξεπρόβαλε στα ράφια των βιβλιοπωλείων, ένα ακόμη βιβλίο μου, το τρίτο. Κι ο τίτλος αυτού, Εντεύθεν.
Δύο είναι οι λόγοι που με ώθησαν να επιλέξω αυτόν τον τίτλο. Πρώτα απ' όλα είναι ο χρόνος που κυλάει ασταμάτητα και χάνεται. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω πως η κάθε του στιγμή είναι και μία ευκαιρία να σκεφτούμε το ποιοι είμαστε και ποιος είναι ο ρόλος μας σ' αυτή τη ζωή. Κάθε λεπτό του και μία αφορμή να κάνουμε μία νέα αρχή με πιο στερεές βάσεις και πιο εφικτά οράματα καθώς η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη με ανακαλύψεις κι ανατροπές. Γι' αυτό κάθε φορά που πέφτουμε πάνω σε κάτι νέο, έρχεται στο νου μας η συνηθισμένη φράση "από τώρα και στο εξής".
Εντεύθεν...
Πέρα από το χρόνο, σημαντικό ρόλο στη ζωή μας παίζει κι η μνήμη. Όμως η κοινή άγνοια προς αυτήν, μας οδηγεί στη λήθη. Και μόλις η λήθη κάνει το έργο της κι εξαφανίσει κάθε ίχνος του παρελθόντος μας, έρχεται η τιμωρία...
Το μόνο χρέος που οφείλουμε μέσα σ' αυτήν την άθλια κοινωνικοοικονομική κρίση, είναι να διατηρούμε τη φλόγα της μνήμης, διότι είναι το μόνο όπλο που μπορεί να μας βοηθήσει στην πορεία που χαράζουμε προς το μέλλον.

Για μια ακόμη φορά μου είναι δύσκολο να παρουσιάσω το βιβλίο μου, διότι ότι έχω να πω είναι γραμμένο μέσα στις σελίδες του. Γι' αυτό προτιμώ να δημοσιεύσω σημειώσεις φίλων μου. Πριν όμως το κάνω αυτό, θα ήθελα πολύ να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου βιβλίου. 
Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Στέβη Καλογεροπούλου για το εξαιρετικό κείμενο στο οπισθόφυλλο και το προλογικό της σημείωμα (που μετατράπηκε σε αντί-προλόγου στο βιβλίο).
Έπειτα θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπημένο μου φίλο Θωμά Καραμουσλή για το ενδιαφέρον ιστορικό του σημείωμα, το οποίο βοηθάει τον κάθε αναγνώστη στο να κατανοήσει την σύγχρονη ιστορία της Χίου. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την Αλεξάνδρα Μάντζαρη για το υπέροχο σχέδιό της που κοσμεί το εσωτερικό μέρος του βιβλίου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου στους δύο αδελφικούς μου φίλος Σπύρο Βουγιουκλάκη και Γιωργή Σαράτση για την υποστήριξη και τις συμβουλές που μου πρόσφεραν καθ' όλη τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου.
Και τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον εκδοτικό οίκο που μ' εμπιστεύτηκε σε μία ακόμη συγγραφική μου προσπάθεια, τον Φοίβο Βλάχο και τον Θάνο Γκιώνη για την σελιδοποίηση και τύπωση του βιβλίου και την Αγγελική Κορρέ για την επιμέλεια και την υπομονή της, αλλά κι όλους τους υπόλοιπους που συμμετείχαν στην έκδοσή του.
Το τρίτο βιβλίο είναι πολύ σημαντικό για μένα διότι είναι αφιερωμένο σε δύο αγαπημένα μου πρόσωπα, με τα οποία μας χωρίζει η θάλασσα του Αιγαίου, τον παππού μου τον Κώστα και την γιαγιά μου την Μαρία. Το βιβλίο είναι επίσης αφιερωμένο στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου πρόγιαγιας Στέλλας.
Στις δικές μου ρίζες...

Ακολουθεί το κείμενο της Στέβης Καλογεροπούλου:

Στον απόπατο της σημερινής πολιτικής και οικονομικής αστάθειας , όπου αναπτύσσονται ομαλές συγκρουσιακές κατανομές επιθυμιών και εξωτερικής δεοντολογίας , οι προβληματισμοί τείνουν προς ακόρεστη αύξηση μη βρίσκοντας αντίκτυπο άμεσης επίλυσης . Η συσσωρευμένη προβληματική κρατική υποδομή , συνολικό επακόλουθο ιστορικών λαθών , αποτελεί θέμα διερεύνησης και κύριο ζήτημα συζήτησης των περισσοτέρων. 
Το παρόν βιβλίο αποτελεί εύστοχα ένα σημαντικό ιστορικό εγχειρίδιο που χρησιμεύει στην ανάπτυξη και εμβάθυνση του εκάστοτε πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού . Μέσω μιας πραγματιστικής ιστορικής αναδρομής αναφύονται οι επαναλαμβανόμενοι κραδασμοί που σηματοδοτούν μια λανθασμένη λαϊκή και πολιτική τοποθέτηση η οποία ανακυκλώνεται ολοένα στο ρου της ιστορίας . Παρελθοντικά ντοκουμέντα ξετυλίγονται μέσα από καλά διατυπωμένα γεγονότα ενώ δε λείπουν και αυτούσιες μαρτυρίες απλών ανθρώπων που προσδίδουν έναν χρωματισμένο τόνο αμεσότητας. 
Ο ήρωας ξεκινά την αναζήτηση στο νησί της Χίου, και ερευνώντας έγγραφα σχετιζόμενα με την περίπτωση ενός μαυραγορίτη πέφτει επάνω σε μια πληθώρα πληροφοριών ολοένα αυξανόμενων και εξ ίσου σημαντικών. Έτσι , οι αναπόσπαστες πληροφορίες παραθέτονται μέσω ευχάριστης μυθιστορηματικής γραφής , χαρίζοντας στον αναγνώστη ιστορικές γνώσεις. Η ώριμη γραφή του συγγραφέα και οι ευφυείς ελιγμοί προσδίδουν έναν λεπτεπίλεπτο τρόπο παράθεσης των στυγνών ιστορικών ντοκουμέντων. Οι ευκαιριακοί διάλογοι με άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν στο βιβλίο λειτουργούν ως ένα μέσο βαθειάς διερεύνησης και ολοκληρωματικής διατύπωσης απόψεων υπό διαφορετικό πρίσμα. Ο ήρωας δε μονολογεί , παρά μόνο συμπερασματικά, ύστερα από ενεργητικούς θεμελιώδεις διαλόγους οι οποίοι αποτελούν ένα επαρκές μοτίβο συνολικής διατύπωσης. 
Αξιοσημείωτος είναι ο συνεχής παραλληλισμός του τότε και του τώρα , καθώς είναι γενικότερα εμφανές και αυταπόδεικτο σημείο το ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται . Παρατηρώντας λοιπόν τα λάθη του παρελθόντος συγκρίνοντάς τα με τα τωρινά κοινωνικο-πολιτικά δεδομένα , προεικονίζεται εύστοχα μια προοπτική επισφαλούς μέλλοντος , μη στέρεου. Αυτό το αβέβαιο μέλλον αποτελεί φυσικό επακόλουθο της φαύλης ιστορικής ανακύκλησης που τείνει προς συνεχή επανάληψη. Η ευστοχία του βιβλίου αυτού έγκειται, εκτός των άλλων, και στη ρήξη αυτής της φαύλης επανάληψης καθώς παραθέτονται διερωτήσεις και προβληματισμοί αλλά και ρητορικές επεξηγήσεις και επιλύσεις . Είναι θαρρώ το λιγότερο αναγκαίο να βρεθεί μια τομή που θα δημιουργήσει σοβαρές ανακατατάξεις και μεταβολές προς αποφυγήν ιδίων λαθών και αυτό το βιβλίο καταφέρνει μια ορθή διατύπωση της τομής αυτής. 
Απαραίτητα συστατικά για τη μελλοντική ουσιαστική πλεύση συναποτελούν η βαθύτυπη κατανόηση και η ενάργεια άμεσης δραστηριοποίησης . Διά μέσου της ανάγνωσης και μελέτης του παρόντος βιβλίου θεωρώ πως επιτυγχάνεται μια άμεση επίτευξη των παραπάνω και πιστεύω πως μακροσκοπικά το παρόν μυθιστορηματικό ιστορικό εγχειρίδιο θα αποτελέσει πηγή μέγιστου εσωτερικού προβληματισμού και συνεπακόλουθης κινητήριας δύναμης για μετουσίωση δεοντολογιών, αναγκών και αξιών.



Συνέντευξη στο rizopoulospost 11/05/16
Συνέντευξη στο Δρόμο της Αριστεράς 11/06/16
Συνέντευξη στα Χανιώτικα Νέα 15/11/16
Κριτική της Κωνσταντίνας Γεωργαντά στον Αγώνα της Κρήτης 20/11/16
Κριτική της Αγάπης Σπιθούρη στο laternative 26/11/16
Συνέντευξη στην εκπομπή του Βαγγέλη Χερουβείμ Το Έπος των Ταφρολούκεν 10/12/16
Αναφορά του Τέλλου Φίλη στην ραδιοφωνική εκπομπή Τα Κόκκινα Βήματα 15/02/17
Συνέντευξη στην Αναστασία Γρηγοριάδου στην ραδιοσυχνότητα της Ερτ3 23/02/17
Κριτική του Κώστα Μπέσιου στο alterthess.gr 01/03/17
Κριτική της Ουρανίας Παπακώστα στην Απλωταριά 16/03/17

86 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Νίκο. Σας περιμένει ένα αντίτυπο.

      Διαγραφή
  2. Αααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!! καλοτάξιδο!!!!!!!!!!!!!!!

    Παναγιώτα Κοτουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοτάξιδο! Πολύ ωραίο το εξώφυλλο, τώρα το βλέπω. Για το περιεχόμενο τα έχουμε ήδη πει: είναι το καλύτερό σου μέχρι σήμερα!

    Σπύρος Βουγιουκλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ αγορίνα μου πρώτα απ' όλα για τη στήριξή σου όλο αυτό το καιρό μέχρι να βγει το βιβλίο και για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  4. καλο ταξιδο ...

    Μαρία Χατζιδάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλοταξιδο !!!

    Ράνια Γάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό δρόμο να εχει!!

    Βασιλική Σανδάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο . Με ώριμο, μεστό λόγο, πσντρεύοντας προβληματισμούς με «νοητικά ταξίδια».Εντεύθεν ακόμα καλύτερα βιβλία.

    Βίκη Κατσαρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλοτάξιδο

    Γιάννης Παναγιωτόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι ωραιο τ' ονομα σου στα ελληνικα ρε χατζελενη!

    Κωνσταντίνα Ντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλοταξιδο και στο Αιγαίο!

    Σοφία Παπασπυρίδωνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πάντα επιτυχίες!!!!!!!!!!!!!!!!!!μπράβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Βίκη Μαρτίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλοτάξιδο αγόρι μου !!!

    Τέτη Μαρμαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλοτάξιδο!!!

    Ειρήνη Μορφόνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλοτυχο, μπράβο Γιώργο!!!!

    Κώστας Τσούχλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κωστή μου. Σίγουρα θα ανακαλύψεις ένα γνώριμο σοκάκι στις σελίδες του.

      Διαγραφή
  15. Συγκίνηση

    Ράνια Παπακώστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. !!!!!! καλοτάξιδο ....

    Χριστίνα Γούσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλοτάξιδο!!!!!

    Πέτρος Προχόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλοτάξιδο , πολύ-διάβαστο ,το θέλω!!!

    Κατερίνα Φουράκη Κοντοκάλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου!!! Ανυπομονώ να το διαβάσεις και να μου πεις εντυπώσεις!

      Διαγραφή
    2. πολύ σύντομα Γιώργο μου !

      Διαγραφή
  19. Συγχαρητήρια Γιώργο, καλοτάξιδο σου εύχομαι!

    Κλαίρη Χαλιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλοτάξιδο

    Ελένη Λουαράση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. good luck boy!

    Βάγια Δανιελήδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Με το καλό!

    Χριστοδούλου Βάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αξιος φιλε, εις τριπλουν!

    Δημήτρης Στάθης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ

    Άρης και Μαρία Κοντογιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλή επιτυχία!

    Ιωάννα Τσόλκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. kalotaksido giwrgo mou!!!!

    Μαρία Δημητράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συγχαρητήρια Γιώργο! Καλοτάξιδο κ καλότυχο!

    Γιωργία Ηλιάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Συγκίνηση

    Στέβη Καλογεροπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πολλά συγχαρητήρια! Καλή επιτυχία!

    Κολιγιοργά Κέλλυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλοτάξιδο να είναι!!!! Μόνο επιτυχίες!

    Ντίνα Κούκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλοτάξιδο George

    Χαρούλα Γεωργίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλοτάξιδο Γιώργο!

    Κατριβέσης Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλοτάξιδο...

    Άκης Παπούλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλοτάξιδο!!!!!!

    Δήμητρα Σιβίλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλοτάξιδο,φιλιά!

    Ελευθερία Βερβέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Συγχαρητηρια!!!Καλοταξιδο το βιβλιο!!!

    Άννα-Μαρία Πέρρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλοτάξιδο Γιώργο!

    Άννα Ζίλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολλά συγχαρητήρια!!

    Εύη Κοπάνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Συγχαρητήρια! Καλοτάξιδο!!!

    Φακορέλλης Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλοτάξιδο Γιώργο!

    Μαρία Τζαρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλοτάξιδο!!

    Μαρία-Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ευχομαι να αγγιξει το κοινο και ενδεχομενως να το προβληματισει! Καλοταξιδο!

    Μαρίνα Λευκάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου. Μόλις κατέβω Χίο θα κανονίσουμε καφεδάκι να συζητήσουμε και για το περιεχόμενό του νέου βιβλίου.

      Διαγραφή
  43. Καλοτάξιδο Γιώργο !! Μόνο επιτυχίες!!!

    Δημήτρης Λεύκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή