Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Persepolis


Υπάρχουν φορές που θες να δεις μιά ταινία αλλά δε τα καταφέρνεις διότι την χάνεις στο σινεμά ή κλείνει το βίντεο κλάμπ της γειτονιάς ή δε την παίζει η τηλεόραση. Η ταινία χάνεται σιγά σιγά στο μυαλό σου και μπαίνει στην λίστα των ταινιών που θες να δεις. Και ξαφνικά ένα βράδυ ανοίγεις από βαρεμάρα τη τηλεόραση και την βλέπεις να παίζει στο κρατικό κανάλι. Είσαι επίσης τυχερός που την βλέπεις από την αρχή. Την απολαμβάνεις και με τους τίτλους τέλους επιβεβαιώνεις τους λόγους που την θεωρούσες αξιόλογη και ενδιαφέρουσα.
Όμως το Περσέπολις που είδα χθες είχε κάτι ακόμα. Από μόνο του ήταν μία ταινία επανάσταση. Μία ταινία που παρουσιάζει τον καθημερινό αγώνα για ελευθερία. Μία ταινία αυτοβιογραφική που προσπαθεί να αφυπνήσει τους δυτικούς πως κάποιοι λαοί παλεύουν για τα δικαιώματα που εμείς τα έχουμε δεδομένα.
Η ζωή μιας κοπέλας που ζει μία επανάσταση, έναν εμφύλιο πόλεμο που είχε πάνω από ένα εκατομύριο νεκρούς, ένα καθεστώς αυστηρό και απάνθρωπο και δύο γονείς που θέλαν να την δουν ελεύθερη και δυναμική. Ένα κορίτσι που μέσα του έκρυβε μεγάλη ένταση. Ένα κορίτσι που έλεγε τα πάντα με το όνομά τους. Ένα κορίτσι που έφυγε στη Δύση για να ζήσει το όνειρό του κουβαλώντας εμπειρίες και ριζοσπαστικές απόψεις.
Μία ταινία αριστουργηματική...
Μία ταινία που μόνο μία Ερτ1 έχει τα κότσια να προβάλει στις οθόνες μας. Ένα κανάλι που κλείνει τη στιγμή που η ΝΕΤ δίνει 8 εκατ. ευρώ για να αποβλακωνόμαστε με το ποδόσφαιρο. Να γιατί αυτός ο τόπος δε θα πάει ποτέ μπροστά.
Γιατί ποτέ μας δεν αγωνιστήκαμε.
Γιατί τα βρήκαμε όλα έτοιμα...

12 σχόλια:

  1. Αύριο θα προβληθεί στις 10 στην Ερτ1 το Μέλι... Δείτε το. Εϊναι ένα αριστούργημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ολα καλα και ολα ωραια σε οσα λες, αλλα σε παρακαλω μην πατας την μπανανοφλουδα του Μπόμπολα για το Τσαμπιονς Λιγκ! καλά εκανε η ΕΡΤ και τα εσκασε για να μας δειχνει την μεγαλυτερη διασυλλογικη διοργανωση του πλανητη! απο την στιγμη που πληρωνω προτιμω να βλέπω μπάλα και οχι ντεκαντανς μπουζουκοεκπομπες και κουλτουρομαλακιες. η ΕΤ1 που θα κλεισει προβάλει μια καλή ταινία το δίμηνο, την οποια ταινια δεν θα χασουμε μιας και θα την προβάλει η ΝΕΤ. βγηκαν και οι εθνοσωτηρες της ΝουΔου να ζητησουν τα ρεστα, που στις μερες τους η ΕΡΤ χρυσοπληρωνε τον Ολυμπιακό για 15 αγώνες τον χρόνο!!!

    Ευαγόρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.Γ: τον Μπόμπολα τον αναφέρω γιατι το κανάλι του (mega) εκανε προσφορά 2 εκ. ευρώ τον χρόνο οχι για την Τρίτη που ειναι και η φτηνη μέρα αλλα για την Τετάρτη!!!!! που πας ρε Καραμήτρο?????

    Ευαγόρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν θέλουν να κάνουν περικοπες ας κόψουν την Τσουκαλά και τον Παπαδόπουλο, ας απολύσουν τους κομματικους κηφήνες που αμοιβονται με 2000/μηνα και ας γινουν επιτελους πιο ανταγωνιστικοι με επιτυχημενες ξενες σειρες και ντοκιμαντερ που μαζι με την τηλεθεαση θα φερουν και διαφημίσεις.

    Ευαγόρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράγματι... Δε μπορούμε να ελέγχουμε τις δαπάνες της δημόσιας τηλεόρασης; Πιστεύω πως η ΝΕΤ είναι πιο δαπανηρή από την Ερτ1. Όμως θα συμφωνήσω μαζί σου. Απ' όσα παρουσιάζουν τα δημόσια κανάλια προτιμώ να βλέπω κουλτούρα και CL παρά τον Παπαδόπουλο και την Τσουκαλά... Ααααα και μη ξεχνάμε εκπόμπες σαν τον Εξάντα, το κουτί της Πανδώρας και άλλα που προβάλλονται στην Ερτ1 μετά τις 12!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο Εξάντας, το Ρεπορταζ χωρις συνορα και το κουτι της Πανδώρας ειναι πράγματι αξιόλογα ντοκιμαντερ, και ταινιες οπως το Περσέπολις και το Μέλι δεν θα τις βλέπαμε ποτέ απο τα βλαχομπαρόκ ιδιωτικά που προτιμουν να μας πετάνε στη μάπα μπολιγουντιανες μαλακίες και άθλιες βιντεοταινιες! αλλα αυτο ειναι αλλο θέμα και μάλιστα βαρύ και ασηκωτο, γιατι κατα τη γνωμη μου οι τηλεθεατες που βλέπουν Πάνια, κουτσομπολίστικα και ριάλιτι πρέπει να υποστουν λοβοτομη ή στην καλυτερη να τους αφαιρεθει το δικαιωμα ψήφου. οσο σκεφτομαι οτι κάποιοι υπάνθρωποι ανεβαζουν κυβερνησεις γινομαι πιο φασίστας και απο τον Αδόλφο!

    Ευαγόρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελπίζω με την συγχώνευση των δύο κρατικών καναλιών να χουμε μία πιο συμπιεσμένη ποιότητα στις τηλεοπτικές μας συνήθειες... Δηλαδή ποιοτικά ντοκιμαντέρ, ευρωπαϊκά παιχνίδια και καλές ταινίες σε ένα κανάλι... Όσο για το Αλτερ και τα υπόλοιπα κανάλια νομίζω πως ήδη έχουν πάρει την κατηφόρα... Το κιτς (μιας και αναφέρθηκες στο Αλτερ) πάντα υπήρχε και δυστυχώς καλύπτει ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. Ας ελπίσουμε πως αυτοί είναι στο ποσοστό αποχής των εκλογών και οι πιο ευσυνείδητοι πηγαίνουν στις κάλπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οσο πιο βλάκας ειναι καποιος τοσο μεγαλυτερη ιδεα εχει για τον εαυτο του.... απο τις εκλογες απειχαν οι τεμπέληδες και οι αηδιασμένοι! οι βλάκες εδωσαν βροντερο παρων!!!

    Ευαγόρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (οπως θα εχεις καταλάβει βαριεμαι απιστευτα να τονίζω τις λέξεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είσαι ημιτεμπέλης διότι στις μισές λέξεις βάζεις τόνους... Καιρός λοιπόν φίλε να ψηφίσουμε και μεις οι τεμπέληδες και αηδιασμένοι μπας και αλλάξει ο τόπος αυτός και δούμε κάτι καλύτερο... Πάντως αυτούς που ανέφερες κάνουν μπαμ στα εκλογικά κέντρα με τις κοστουμιές τους λες και είναι μεγαλοβδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χαχαχαχαχα, σωστος σε ολα! και στο ημιτεμπελης και για τους βλακες με την κοστουμια!

    Ευαγόρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή