Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Τα Δυτικά Βαλκάνια και το κενό



της Κάκη Μπάλη

Στην Ελλάδα η χρονιά έκανε ποδαρικό με την πλήρη επαναφορά του Μακεδονικού και την προσδοκία να επιλυθεί επιτέλους ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί και τη χώρα μας και τη γείτονα επί δεκαετίες. Στις Βρυξέλλες, πάλι, η χρονιά ξεκίνησε με την παραδοσιακή συνέντευξη της βουλγαρικής προεδρίας -και το όραμά της για τη Βαλκανική-, καθώς η Σόφια έχει αναλάβει τα ηνία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια ο ρόλος της εκ περιτροπής προεδρίας δεν έχει ούτε την αίγλη ούτε την επιρροή στις κοινοτικές εξελίξεις παλαιότερων εποχών, πλην όμως κάθε χώρα προσπαθεί αυτό το εξάμηνο να βάλει στο τραπέζι κάτι από την ατζέντα της - το αν το κάνει επιτυχώς ή ανεπιτυχώς κρίνεται εκ των υστέρων.
Το κοινό στοιχείο των δύο... ποδαρικών είναι ότι έχουν στο επίκεντρό τους τα Βαλκάνια, για την ακρίβεια τα Δυτικά Βαλκάνια, τις έξι χώρες που χρωματίζονται με γκρι στους χάρτες της Ε.Ε. καθώς από τη μια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Γηραιάς Ηπείρου, από την άλλη δεν ανήκουν στο κλαμπ και η πιθανότητα να ενταχθούν σύντομα σ' αυτό εγγράφεται στον χώρο του αοράτου. Κανείς δεν έχει ξεχάσει τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν, πως σ' αυτή τη θητεία τουλάχιστον δεν τίθεται ζήτημα νέας διεύρυνσης, ενώ οι αναταράξεις εντός της Ε.Ε. -πρώτα απ' όλα το Brexit, αλλά και οι κόντρες μεταξύ Βορρά και Νότου και Ανατολής και Δύσης- δεν προμηνύουν απαραίτητα άλματα προς τα εμπρός το επόμενο διάστημα.
Γι' αυτό και η προειδοποίηση του πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Ντίμιτερ Τζάντσεφ, τις προάλλες, ότι οι βαλκανικές χώρες "θα ρίξουν αλλού το βλέμμα τους", εάν η Ένωση δεν τους προσφέρει μια ρεαλιστική προοπτική ένταξης, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Από όλους, και βεβαίως από την Ελλάδα, που έχει έναν λόγο παραπάνω να ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την ευημερία -λέμε τώρα- της γειτονιάς της.
Ο Βούλγαρος διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων βλέπουν τις ελπίδες τους για ένα ευρωπαϊκό μέλλον να χάνονται - κι ότι το κενό ενδιαφέρονται να το καλύψουν "μη ευρωπαϊκές δυνάμεις". Δεν τις ονομάτισε μεν, αλλά δεν είναι μυστικό, ότι η Ρωσία καλλιεργεί συστηματικά τις σχέσεις της με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, η Κίνα με τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ τόσο η Τουρκία όσο και η Σαουδική Αραβία δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αλβανία, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου