Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Στα «χαρακώματα» Καταλονία-Μαδρίτη



Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε «προληπτικά» τον νόμο και τα σχετικά διατάγματα που αφορούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που «πέρασαν» την Τετάρτη (06/09) από το τοπικό Κοινοβούλιο. «Η Δημοκρατία δεν αναστέλλεται» η αντίδραση της Καταλανικής Βουλής.
Το δικαστήριο συνεδρίασε με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος -αφού προηγουμένως είχε παραλάβει τέσσερις προσφυγές από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας- αποφασίζοντας να βάλει «φρένο» στις επιδιώξεις της Καταλονίας, αναστέλλοντας τον νόμο και τα σχετικά διατάγματα για το δημοψήφισμα της Καταλονίας.
Σύμφωνα με την El Pais, αυτή η απόφαση μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε μήνες μέχρι το δικαστήριο να εκδώσει την οριστική του απόφαση.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν αρκέστηκε στην παραπάνω απόφαση αλλά απέστειλε και προσωπικές ενημερώσεις στους 947 δημάρχους της Καταλονίας και 62 αξιωματούχους (συμπεριλαμβανομένων και καταλανικών κρατικών ΜΜΕ) υπενθυμίζοντάς τους πως «το καθήκον τους είναι να υπακούσουν στις αποφάσεις και να μη συμμετέχουν στο δημοψήφισμα».
Σημειώνει ακόμα πως αν δε συμμορφωθούν με τις υποδείξεις θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος.

«Η Δημοκρατία δεν αναστέλλεται»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας που μέσω Twitter απάντησε «Η Δημοκρατία δεν αναστέλλεται» καλώντας του πολίτες να υποστηρίξουν τον νόμο που ψήφισε την Τετάρτη η τοπική Βουλή.

Μ. Ραχόι: «Αυτό που δεν είναι νόμιμο, δεν είναι και δημοκρατικό»

Ο οργισμένος με τις εξελίξεις Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο με στόχο να εξεταστεί ο τρόπος αντίδρασης στις αποφάσεις της Καταλονίας.
Ο Μαριάνο Ραχόι, ενοχλημένος από τη στάση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, δήλωσε: «Αυτό που δεν είναι νόμιμο δεν είναι και δημοκρατικό», χαρακτηρίζοντας τον νόμο «ανυπόφορη πράξη ανυπακοής».
Κατηγόρησε τους Καταλανούς αξιωματούχους λέγοντας πως τους κάλεσε σε συζητήσεις αλλά εκείνοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος «με στόχο να καταπατήσουν τη δημοκρατία».

Ποινικές διώξεις από τον γενικό εισαγγελέα

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι άσκησε ποινικές διώξεις τόσο στην κυβέρνηση της Καταλονίας για την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος όσο και προς τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της απόφασης αυτής.
Να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είχε ακυρώσει το προηγούμενο δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την έγκριση της κεντρικής εξουσίας.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου