Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Πόσο κοντά είμαστε σε ένα «ανεπανόρθωτο ατύχημα»;



Μία βδομάδα μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου στο να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, έχουν ήδη σημειωθεί πολλαπλές παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Ανατολικό Αιγαίο κι ενός θερμού επεισοδίου στα Ίμια. Κερασάκι στην τούρτα των αντιδράσεων της Τουρκίας ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε στην Hurriyet για ένα «ανεπανόρθωτο ατύχημα». Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ ένα τέτοιο ατύχημα;
Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στην τωρινή κατάσταση θα παρατηρήσουμε πως από την μία μεριά έχουμε ένα επικίνδυνο καθεστώς, το οποίο θέλει να εξωτερικεύσει τις εσωτερικές του εντάσεις στις γειτονικές χώρες κι από την άλλη έχουμε μία πολιτική σκηνή με επικίνδυνη έλλειψη σοβαρότητας. Αυτό ως γεγονός προκαλεί μία αβεβαιότητα στο τι μπορεί να εξελιχθεί όταν και οι δυο πλευρές βρεθούν αντιμέτωπες σε κάποια αδιέξοδη στιγμή.
Ωστόσο, γνωρίζοντας πως η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν σε θέση να παίρνει μόνη της αποφάσεις (ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι ευχαριστήσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών), θα πρέπει να αναλογιστούμε την κατάσταση που βρίσκονται οι εξωτερικοί παράγοντες και τη στάση την οποία ενδεχομένως θα κρατήσουν.
Όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει την Συνθήκη της Λωζάννης, οι Ευρωπαίοι εταίροι απλά μας «συμβούλευσαν» να τα βρούμε μόνοι μας. Πιθανότατα να κρατήσουν την ίδια στάση και σε κάποιο επόμενο επεισόδιο. Την ίδια στιγμή η Αμερική βρίσκεται σε μία εσωτερική δίνη έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα στην διεθνής σκηνή, ενώ το νέο πολιτικό σκηνικό που στήνεται στην χώρα αυτή δεν έχει εκφράσει ακόμα τη στάση που θα κρατήσει απέναντι σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.
Δυστυχώς βρισκόμαστε όλοι στη παθητική στάση του θεατή, ο οποίος περιμένει τις αποφάσεις του Τούρκου προέδρου. Το ανησυχητικό όμως είναι πως δύσκολα μπορεί κάποιος να πει πως στις βλέψεις του Ερντογάν θα επικρατήσει η λογική, διότι οι μέχρι στιγμής κινήσεις του δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Γι’ αυτό κι είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα στο κατά πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα «ανεπανόρθωτο ατύχημα».

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου