Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Φωτογραφική έκθεση "No Direction Home" στον κοινωνικό χώρο Αντίβαρο




Από σήμερα και μέχρι τις 19 Μαΐου, στον κοινωνικό χώρο Αντίβαρο ξεκινάει μία ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση από τη συλλογή του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ .
Έχοντας στη κατοχή μου το φωτογραφικό λεύκωμα του No Direction Home, μπορώ να πω πως οι φωτογραφίες της έκθεσης έχουν αποτυπώσει απίστευτα την ένταση και το δράμα του προσφυγικού. 235 φωτογραφίες 30 Ελλήνων φωτογράφων αποτυπώνουν το προσφυγικό, την οδύσσεια των εκπατρισμένων από τις εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και στο Κομπάνι μέχρι το προσφυγικό στρατόπεδο στο Καλαί και την πορεία τους μέσω της Ελλάδας και της βαλκανικής οδού προς τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.
Οι περισσότερες από τις εικόνες του No Direction Home είναι φωτογραφίες έχουν συμπεριληφθεί σε ρεπορτάζ για το προσφυγικό. Ρεπορτάζ, από το λατινικό ρήμα reportare που θα πει «να φέρω πίσω» «να μεταφέρω κάτι στο σπίτι» και ο στόχος του βιβλίου είναι ακριβώς αυτός: να μεταφέρει στο «σπίτι», με ό,τι σημαίνει αυτό για τον καθένα από μας, αυτό που συνέβη, συμβαίνει και θα συμβαίνει όσο τα ευρωπαϊκά κράτη αρνούνται να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που επιβίωσαν από τον πόλεμο, την πείνα και τον θάνατο για να φτάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη και να έρθουν αντιμέτωποι με τους φράχτες που εμποδίζουν το πέρασμα στην ελευθερία και με τις ευρωπαϊκές πολιτικές του αργού ασύλου, της ανύπαρκτης μετεγκατάστασης, του γεωγραφικού περιορισμού και της βίαιης ή εκβιαστικής επαναπροώθησης στην «ασφαλή Τρίτη χώρα» Τουρκία.
Πέρα όμως από την έκθεση, μεγάλο ενδιαφέρον έχει κι η σημερινή ομιλία της Ελίνας Σαράντου, υπεύθυνης Προγραμματισμού HIAS Ελλάδας και της Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Η συμμετοχή του κόσμου μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την έναρξη μιας σειράς γόνιμων προβληματισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου