Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία: Η επόμενη μέρα



Συνέντευξη του πολιτικού ακτιβιστή Andreu Coll (Anticapitalistas, Iσπανία) στον Antoine Larrache

Μετά την ανακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίαςκαι την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος από την κυβέρνηση της Ισπανίας, ο πολιτικός ακτιβιστής Andreu Coll (Anticapitalistas, Iσπανίας) μιλά για την κατάσταση στην Καταλονία και τα ενδεχόμενα της επόμενης μέρας.

Ποιες είναι ακριβώς οι κινήσεις του Ραχόι ενάντια στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας;

Ο Ραχόι προκήρυξε εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία. Έχει πάρει τον έλεγχο. Τυπικά, εκείνος είναι τώρα ο επικεφαλής της Αυτόνομης Κοινότητας της Καταλoνίας, και σε συνάντησή του με τους υπουργούς του θα συγκεκριμενοποιήσει πώς θα πάρει πλήρως τον έλεγχο.
Έχουν ανακαλέσει όλες τις αντιπροσωπείες της καταλανικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, εκτός από αυτήν στις Βρυξέλλες. Ακύρωσαν ακόμα και την εκπροσώπηση της καταλανικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη. Ακύρωσαν την πολιτική εξουσιοδότηση 140 μελών της καταλανικής πολιτικής διοίκησης, πέραν των δημοτικών συμβούλων, του Προέδρου και του Αντιπροέδρου. Κήρυξαν επίσης τη διάλυση του καταλανικού Κοινοβουλίου και προκήρυξαν τις εκλογές. Απέλυσαν τον πολιτικό αρχηγό της Αστυνομίας και τον γραμματέα εσωτερικών υποθέσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας παίρνει υπό τον άμεσο έλεγχό του την καταλανική αστυνομία.
Είναι εντυπωσιακό, καθώς όλοι πίστευαν ότι ο Ραχόι θα προκήρυσσε εκλογές αργότερα, τον Ιούνιο. Αλλά τελικά αποφάσισε να τις πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα δούμε το αν θα απαγορεύσει τα αυτονομιστικά κόμματα.
Τη Δευτέρα, πρόκειται επίσης να εκδοθεί επίσημη κατηγορία από τον Γενικό Εισαγγελέα του Κράτους ενάντια σε όλη την καταλανική κυβέρνηση, τον Πρόεδρο και ενδεχομένως σε βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Αυτό βέβαια δεν θα είναι πολύ εύκολο, καθώς η ψηφοφορία διεξήχθη μυστικά, ακριβώς για να αποφευχθεί η καταστολή.
Ο Πουτζντεμόν θα κατηγορηθεί για ανταρσία, και θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο 30 χρόνων φυλάκισης! Οι “Jordis” (Οι πολιτικοί ακτιβιστές Jordi Sanchez (ΑΝC) και Jordi Cuixart (Omnium Cultural) που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. ) είναι στη φυλακή για εξέγερση, δηλαδή με μια λιγότερο βαριά κατηγορία, οπότε είναι πιθανόν ότι τη Δευτέρα η αστυνομία θα συλλάβει τα μέλη της κυβέρνησης και θα τους επιβάλει προφυλάκιση. 

Τι μπορεί να κάνει η καταλανική κυβέρνηση;

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί υπάρχουν τώρα δύο αρχές νομιμότητας. Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, ο επικεφαλής της Καταλονίας είναι ο Ραχόι και αυτή αποτελεί μέρος του ισπανικού κράτους. Υπάρχει λοιπόν η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά δεν μπορεί να επιβληθεί η εξουσία της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλονίας στην περιοχή. 
Μόλις οι αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου ανακοινωθούν σε επίσημα έγγραφα, ό,τι κάνει ο Πουντζντεμόν θα προστεθεί στις κατηγορίες που θα του απαγγελθούν… και κυρίως η κατηγορία για σφετερισμό δημόσιου αξιώματος. 
Αν οι εκλογές γίνουν στις 21 Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειοψηφία των ηγετών υπέρ της ανεξαρτησίας δεν θα είναι εκεί γιατί θα βρίσκονται στη φυλακή. 

Για ποιους λόγους ο Πουτζντεμόν προχώρησε τελικά στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας;

Αν ο Πουντζντεμόν δεν προχωρούσε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρήγμα στο μέτωπο υπέρ της ανεξαρτησίας. Όταν κατέθεσε την ιδέα να προκηρύξει εκλογές την Πέμπτη, δύο μέλη του Κοινοβουλίου παραιτήθηκαν και υπήρξε μια εσωτερική εξέγερση στο κόμμα του, το PDeCAT. Οπότε δεν τολμούσε να το κάνει, Επιπλέον, πιέστηκε από την άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το ενδεχόμενο εφαρμογής του νόμου 155. Η πλειοψηφία των δημάρχων στις επαρχίες δήλωναν ότι θα έφευγαν από το κόμμα αν δεν προχωρούσε αποφασιστικά. 

Πώς θα αντιδράσει ο πληθυσμός;

Θα υπάρξει ένα μαζικό κίνημα υπεράσπισης της κυβέρνησης, ένα κίνημα που θα είναι ειρηνικό. Οι δυναμικές θα ενταθούν. Το Σάββατο η κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς θα πάρει τον έλεγχο, αλλά θα υπάρξει ένα χάος με τις συλλήψεις και την άφιξη των ισπανικών αρχών σε κάθε συμβούλιο.
Το άλλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η “Mossos”, η καταλανική αστυνομία. Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη και ήδη έχουν υπάρξει συγκρούσεις ανάμεσα στην εθνική αστυνομία και την καταλανική. Ο Ραχόι θέλει να χρησιμοποιήσει την καταλανική αστυνομία και αυτό πρόκειται να διχάσει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο σώμα. 
Οι Anticapitalistas στην Καταλονία έχουν ήδη εκδώσει κείμενο υπεράσπισης της Καταλανικής Δημοκρατίας και μιλούν για τη σημασία μιας ανοικτής “συντακτικής διαδικασίας” [constituent process], που χρειάζεται να εμπλέκει και τα τμήματα του πληθυσμού που δεν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, και η οποία, πάνω από όλα, θα συζητά το κοινωνικό περιεχόμενο του κινήματος για μια αλλαγή της κοινωνίας, Επιμένουμε επίσης στην ανάγκη να διευρυνθεί η δυναμική και πέρα από την Καταλονία. Όλα εξαρτώνται από τη γενική δυναμική: η κινητοποίηση στην αρχή θα είναι ειρηνική, αλλά μπορεί να υπάρξει βίαιη καταστολή. 
Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη είναι σημαντικές για εμάς, μας εμψυχώνουν και αποδυναμώνουν τον Ραχόι. 

Πηγή: Pass–world.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου