Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

«Συγγνώμη Ισπανία, η Καταλονία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της»



Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους εμφανίζονται οι Καταλανοί. «Θα ψηφίσουμε είτε το θέλετε είτε όχι» δηλώνει ο πρωθυπουργός Πουιγκντεμόντ. Υπουργικό στη Μαδρίτη για να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Ο Κάρλος Πουιγκντεμόν, σε άρθρο του στην Washington Post με τίτλο «Συγγνώμη Ισπανία, η Καταλονία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της είτε το θέλετε είτε όχι» επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του και καλεί τους δημοκράτες ανά τον κόσμο να στηρίξουν τις ενέργειές του. 
«Μετά από τρεις αιώνες κάτω από ισπανική κυριαρχία την 1η Οκτώβρη οι πολίτες της Καταλονίας θα έχουν επιτέλους την ευκαιρία να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση» γράφει ο πρωθυπουργός της Καταλονίας κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό δημοψήφισμα.
Τονίζει ότι η τοπική κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, ενώ τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας πήραν το 47,8% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές σε αντίθεση με το 39,1% που πήραν τα κόμματα που αντιτίθενται σε αυτή την προοπτική.
«Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Βρετανίας, η Μαδρίτη αρνήθηκε να δεχθεί αυτή τη δημοκρατική πρόκληση και έχει κατρακυλήσει στον δρόμο της αυταρχικής καταστολής» γράφει ο Πουιγκντεμόντ και συνεχίζει «Στα περισσότερα μέρη του κόσμου η αστυνομία προστατεύει τις κάλπες, τα αστυνομκά τμήματα και τους ψηφοφόρους. Στην Καταλονία σήμερα η κατάσταση είναι η αντίθετη. Συνέλαβαν αξιωματούχους, παγίδευσαν τηλέφωνα, εισέβαλαν σε κατοικίες και απαγόρευσαν πολιτικές συγκεντρώσεις».
Παράλληλα, κάνει λόγο για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης από την ισπανική κυβέρνηση. «Όχι μόνο έχει απαγορεύσει τις διαφημίσεις στα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά έχει προσπαθήσει να μπλοκάρει τις ιστοσελίδες της καταλανικής κυβέρνησης που ενημερώνουν το κοινό για την ψηφοφορία. Έχει μπλοκάρει ακόμη και τους servers, κάτι που συμβαίνει μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα».
«Πρόκειται για ντε φάκτο κατάσταση πολιορκίας» λέει ο Καταλανός πρωθυπουγός και συμπληρώνει ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως αυτή η συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη. 
«Τέσσερις δεκαετίες μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ακόμη αυταρχικά ένστικτα στην καρδιά της κυβέρνησης της Μαδρίτης. Ο σεβασμός προς τις μειονότητες είναι βασικό δικαίωμα και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ένα αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εθνών.
Η δέσμευσή μας στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και στη βούληση του Καταλανικού λαού να αποφασίσει το μέλλον του παραμένει ακλόνητη. Η καταπίεση από την ισπανική κυβέρνηση δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Την 1η Οκτώβρη οι πολίτες της Καταλονίας θα εξασκήσουν το δικαίωμά τους να αποφασίσουν εάν θέλουν να είναι ανεξάρτητη δημοκρατία, όπως έκαναν και άλλοι λαοί. Αυτή είναι η στιγμή του λαού της Καταλονίας, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον αγώνα. Καλούμε όλους τους δημοκράτες να στηρίξουν αυτόν τον μεγάλο αγώνα ανάμεσα στην ελευθερία και τον αυταρχισμό» καταλήγει ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ.
Χθες κάλεσε τους Καταλανούς να υπερασπιστούν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, με «κοσμιότητα και σθένος» απέναντι στον Ραχόι, που «παραβίασε πολλές κόκκινες γραμμές», ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχουν «εναλλακτικά σχέδια» για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.
Στο μήνυμα ο Πουτζεμόντ τόνισε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του αισθάνονται «ότι στηρίζονται πλήρως από τον κόσμο και είναι απολύτως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που θα επέλθουν». «Όλος ο μηχανισμός του ισπανικού κράτους είναι προσανατολισμένος στο να εμποδίσει τους Καταλανούς να ψηφίσουν την 1η Οκτωβρίου», τόνισε ο Πουιγκντεμόντ σημειώνοντας ότι οι επόμενες ημέρες δεν πρόκειται να είναι «εύκολες».
Παράλληλα, δημοσίευσε στο Twitter μία ιστοσελίδα όπου οι Καταλανοί μπορούν να συμβουλευθούν για να βρουν τους εκλογικούς καταλόγους και τα κέντρα που μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Πλέον μένει να βρεθεί τρόπος να αποσταλούν οι προσκλήσεις για τα 55.000 μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που θα στελεχώσουν τα 6.200 εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα. 

Υπουργικό στη Μαδρίτη

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη σχετικά με τις εξελίξεις στην Καταλονία, όπου κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες και η τοπική κυβέρνηση δηλώνει πως έχει εναλλακτικά σχέδια για το δημοψήφισμα.
Το συμβούλιο επρόκειτο να εξετάσει και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του κράτους για το 2018, αλλά η κυβέρνηση του Ραχόι αποφάσισε να αφήσει τα οικονομικά την ερχόμενη εβδομάδα και να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Καταλονία μετά τις πρώτες συλλήψεις στελεχών της τοπικής κυβέρνησης, που είχαν επωμισθεί την οργάνωση του δημοψηφίσματος, αλλά και τις διαρκείς κινητοποιήσεις πολιτών.
Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται μετά τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ότι πλέον μετά τις επεμβάσεις το δημοψήφισμα αποτελεί πλέον μία «χίμαιρα» και του υπουργού Οικονομικών ότι «μόλις εγκαταλείψουν τα σχέδια περί ανεξαρτησίας μπορούμε να μιλήσουμε». «Η Καταλονία έχει ήδη μία μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε για την αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος και άλλα θέματα», δήλωσε ο δεύτερος.
Λιγότερο πιθανό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες φαντάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καθώς πίσω από την επίσημη εμμονή και των δύο πλευρών στις θέσεις τους εγείρονται προβληματισμοί, ιδίως μετά την προχθεσινή αστυνομική επιχείρηση από τη Μαδρίτη.
Αρκετές φωνές από το εσωτερικό της κυβέρνησης κάλεσαν τον πρόεδρο της καταλανικής Τζενεραλιτάτ Κάρλες Πουιγκντεμόντ να σκεφτεί ψύχραιμα την κατάσταση και επανέλαβαν την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο με τους Καταλανούς. Μία θέση που αναμένεται να επαναλάβει στην συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ίνιγο Μένδεθ ντε Βίγο.
Χθες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από την έδρα του Καταλανικού Ανώτατου Δικαστηρίου στη Βαρκελώνη, μετά το κύμα συλλήψεων και κατασχέσεων προεκλογικού υλικού που πραγματοποιεί η αστυνομία μετά την απόφαση να κηρύξει άκυρη τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε το μεσημέρι και συνεχίστηκε και μετά τη δύση του ηλίου με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και γνωστά καταλανικά συγκροτήματα να λένε τραγούδια. Σήκωσαν πανό, που μεταξύ άλλων έγραφαν: «Δημοκρατία!»
«Το σύνθημά μας είναι ότι δεν φοβόμαστε», δήλωσε μία 21χρονη φοιτήτρια, που συμμετείχε στη συγκέντρωση. «Θέλουμε να ψηφίσουμε γιατί έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουμε» υπογράμμισε η ίδια.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης Καταλανική Εθνοσυνέλευση, που συνδιοργάνωσε τη διαμαρτυρία, Τζόρδι Σάντσεθ, χαρακτήρισε «πολιτικούς κρατούμενους» τους 14 συλληφθέντες Καταλανούς δημόσιους λειτουργούς από την Εθνοφυλακή και τους εξίσωσε με αντίστοιχους φυλακισμένους σε χώρες όπως η Βόρειος Κορέα, η Κίνα και η Τουρκία.
Δεκάδες άλλα άτομα συγκεντρώθηκαν επίσης χθες βράδυ έξω από τον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Τραβεσέρα ντε Γκράσια της Βαρκελώνης για να διαδηλώσει κατά των συλλήψεων. Στον στρατώνα κρατούνται έξι από τους 14 συλληφθέντες. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Απελευθερώστε τους κρατούμενους», «Ανεξαρτησία» και «Έξω οι δυνάμεις κατοχής» και κόλλησαν στους τοίχους αφίσες υπέρ του δημοψηφίσματος.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου