Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Η επιστροφή του «The Wall» και το μανιφέστο του Ρότζερ Γουότερς



Αυτές τις ημέρες οι λέξεις «The Wall», φέρνουν στο νου σχεδόν αυτομάτως το περιβόητο τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που θέλει να χτίσει για να χωρίσει τις ΗΠΑ από το Μεξικό.
Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, όμως, πολλοί μιλούν για το πόσο επίκαιρο είναι και πάλι το θρυλικό «The Wall» των Pink Floyd. Το ίδιο και ο ίδιος ο Ρότζερ Γουότερς.
Το άλμπουμ του 1979 θα παρουσιαστεί ως μια κλασική όπερα - σε μια συνεργασία του Ρότζερ Γουότερς με την όπερα του Μόντρεαλ. Επιστρέφει ουσιαστικά με άλλη μουσική μορφή, εκεί από όπου ξεκίνησε το 1977 (στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ), στον Καναδά.
Παράλληλα ο μπασίστας και συνιδρυτής των θρυλικών Pink Floyd, δήλωσε, πριν λίγες ήμερα ότι θέλει να παρουσιάσει το The Wall σε μια συναυλία ακριβώς στο σημείο που ο Τραμπ σκοπεύει να χτίσει το τείχος του, αντιδρώντας έτσι στην αντιμεταναστευτική πολιτική του νέου προέδρου. 

Another Brick… in the Wall

Το The Wall κυκλοφόρησε το 1979 και έγινε ένα από τα μεγαλύτερα best - seller μουσικά άλμπουμ όλων των εποχών στις ΗΠΑ, με 23 εκατομμύρια πωλήσεις. Έγινε και ταινία το 1982 με πρωταγωνιστή τον Μπομπ Γκέλντοφ. Ακολούθησαν συναυλίες και περιοδείες σε όλο τον κόσμο. 
«Κινητοποιεί τους ανθρώπους από το 1979», δηλώνει ο Ρότζερ Γουότερς σύμφωνα με τον Guardian, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι πολύ κολακευτικό που πλέον το The Wall θα γίνει και κλασική όπερα.
Αν και το The Wall αρχικά προήλθε από μια εσωτερική απογοήτευση και πάλη του Ρότζερ Γουότερς γρήγορα αποτέλεσε μια ηχηρή απάντηση στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.
Ο Γουότερς το αναγνωρίζει αυτό. Είναι παραπάνω από πολιτικά ενεργός. Είναι μεγάλος πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ και της διχαστικής ρητορικής του. Πρόσφατα διοργάνωσε μια μεγάλη συναυλία στο Μεξικό και καταφέρθηκε από σκηνής εναντίον του Αμερικανού πρόεδρου. Και είναι έτοιμος να το κάνει ξανά.

Το μανιφέστο του Ρότζερ Γουότερς

«Είμαστε όλοι αδελφοί και αδελφές και επιβάλλεται να το ανακαλύψουμε αυτό και κατόπιν να αναπτύξουμε τρόπους συνεργασίας μεταξύ μας και να είμαστε όσο πιο ευγενικοί γίνεται ο ένας με τον άλλο και να βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε τη ζωή πιο υποφερτή σε αυτόν τον μικρό, ασήμαντο, εύθραυστο πλανήτη που αποκαλούμε σπίτι», δηλώνει στον Guardian.
Ο Γουότερς έχει θορυβηθεί από τις δεσποτικές τάσεις του Τραμπ: «Κάθε αυταρχικός ηγέτης, όταν χτίζει ένα μνημείο για τον εαυτό του, είτε πρόκειται για τον Τσαουσέσκου, είτε για τον Σαντάμ Χουσείν, είτε για τον Ντόναλντ Τραμπ, πάντα δείχνει το ίδιο. Είναι περίεργο αλλά σε αυτούς τους ανθρώπους λείπει ένα κομμάτι από την ευαισθησία τους. Έτσι φαίνεται σα να διαλέγουν πως θα χτίσουν το άγαλμά τους από τον ίδιο κατάλογο που απευθύνεται σε αυταρχικούς ηγέτες. Με μάρμαρο και χρυσό. Δείτε τον πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Είναι τέλειος, με τις χρυσές του βρύσες κι όλα αυτά. Είναι ακριβώς το σύμβολο από το οποίο πρέπει να αποστασιοποιηθούμε».
«Οι Αμερικανοί έχουν εκλέξει έναν πρόεδρο ο οποίος δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή, πιστεύει ότι είναι μια εφεύρεση. Αυτό είναι και το τέλος της ιστορίας. Νομίζει ότι είναι κάτι που σκαρφίστηκαν οι άνθρωποι. Και κατάφερε να πείσει κι άλλους ανθρώπους γι’ αυτό απλά δηλώνοντας το. Πρέπει απλά να το δηλώσεις. Πείτε ένα μεγάλο ψέμα αρκετά συχνά και οι άνθρωποι θα το πιστέψουν. Ποιος το είπε αυτό; Ο Τζότζεφ Γκέμπελς».

Η επιστροφή του The Wall και το... Άγιο Δισκοπότηρο

Ο Γουότερς δεν θα σταματήσει στην κλασική όπερα. Ετοιμάζει και μια μεγάλη περιοδεία επίσης με το The Wall, μαζί με τους μαθητές τους από το μουσικό σχολείο στο οποίο διδάσκει. «Θα κλάψετε», λέει.
«Έχουμε σιχαθεί να βλέπουμε τους άντρες και τις γυναίκες μας να σφαγιάζονται στο βωμό της απληστίας και του εμπορίου. Ο πόλεμος δεν γίνεται για την ιδεολογία. Δεν γίνεται για τη θρησκεία. Γίνεται για τα χρήματα. Πάντα γίνεται για τα χρήματα. Πρόκειται για τα χρήματα και την εξουσία. Και είναι εξαιρετικά λυπηρό να βλέπεις το ανθρώπινο γένος να υποχρεώνεται να βαδίζει στο δρόμο προς την απόλυτη καταστροφή. Το Άγιο Δισκοπότηρο είναι η αγάπη. Αυτό πρέπει να προωθούμε και να προστατεύουμε με κάθε μας κύτταρο».

Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου