Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Στη συμφωνία του εγκλωβισμού απαντάμε Ελευθερία



Σήμερα, 18/3/2017, στέλνουμε και από τη Χίο, την πρώτη γραμμή εφαρμογής της κυνικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που μετατρέπει την Ευρώπη σε Φρούριο και τα νησιά του Αιγαίου σε τάφρο-χωματερή ανθρώπων, ενώνοντας τις φωνές μας με χιλιάδες άλλους ανθρώπους σε δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ένα χρόνο πριν γίναμε θεατές στην υπογραφή μίας παράφωνης συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Μεταξύ μιας Ευρώπης που σήκωσε ξανά τείχη απέναντι στους φυγάδες του πολέμου και της φτώχειας, και μιας Τουρκίας που οδεύει προς μία σκληρή δικτατορία.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας με τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης συμφώνησαν να μετατρέψουν μία χώρα ρημαγμένη από την επταετή οικονομική κι ανθρωπιστική κρίση, σε χαβούζα ψυχών.
Οι σύγχρονοι «άθλιοι», ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους, αφού διέσχισαν ολόκληρη την Τουρκία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το επικίνδυνο θαλάσσιο δρόμο. Όσοι κατάφεραν να πατήσουν το πόδι τους στα νησιά, πίστεψαν πως βρέθηκαν στην «πολιτισμένη» και «φιλόξενη» Ευρώπη των Λαών. Δυστυχώς γελάστηκαν.
Ένα χρόνο μετά έχουμε βεβαιωθεί όλοι μας πως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε νεκρή ζώνη ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία. Η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και τα υπόλοιπα νησιά έχουν γίνει φυλακές προσφύγων.
Ένας χρόνος πέρασε από την συμφωνία και οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Τα κέντρα φιλοξενίας θυμίζουν περισσότερο κέντρα κράτησης με ανεσταλμένα τα δικαιώματα των ξεριζωμένων.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη συνεχίζει την ιμπεριαλιστική της δράση στην Συρία ενώ στα κράτη-μέλη εντείνεται η ξενοφοβική και ρατσιστική πολιτική. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε χώρα βασανιστηρίων και μαζικών απελάσεων ανθρώπων που δικαιούνται προστασία. Το άσυλο δεν υφίσταται στη γειτονική μας χώρα.
Η Ευρώπη Φρούριο έχει ακυρώσει αρκετές ανθρωπιστικές της ιδέες για το καλό της «ασφάλειάς» μας. Η αντιδημοκρατική αυτή τακτική έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες ψυχές στα νησιά μας. Εγκλωβισμένοι σ’ αυτήν την πολιτική είμαστε κι εμείς. Ο εγκλωβισμός αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αντιδράσουμε ενάντια σ’ αυτή τη συμφωνία. Όμως τη σημερινή μέρα δεν αντιδρούμε μόνο γι’ αυτό.
Σήμερα αντιδρούμε ενάντια στον ρατσισμό και τη στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών. 
Ενάντια στις αντιπροσφυγικές κυβερνητικές πολιτικές των ευρωπαϊκών χωρών.
Ενάντια στις αντιδημοκρατικές εκπτώσεις στη διαδικασία ασύλου στις οποίες διολισθαίνει συνεχώς η ελληνική κυβέρνηση.
Ενάντια στην προοπτική των απελάσεων ανθρώπων.
Απαιτούμε να μπει φραγμός στους πολέμους.
Ενάντια στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή καθώς και στις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Απαιτούμε να ανοίξουν τα σύνορα σε πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες και να σταματήσουν οι απελάσεις.
Απαιτούμε να κλείσουν τα στρατόπεδα και να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες μέσα στον οικιστικό ιστό.
Απαιτούμε ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλες-ους.
Απαιτούμε ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. 
Εγκλωβισμένοι σε μία συμφωνία, απαντάμε Ελευθερία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου