Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Αντάρτικο στο Star Wars


Το Hollywood μας έχει αποδείξει πολλές φορές πως το κέρδος είναι αυτό που μετράει πάνω απ' όλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί δημιουργοί να καταστρέψουν αξιόλογες ταινίες τους για να πουλήσουν κάμποσα εκατομμύρια εισιτήρια παραπάνω. Μέσα σ' αυτούς τους δημιουργούς δυστυχώς υπήρξε κι ο Τζορτζ Λούκας, ο μεγαλύτερος παραμυθάς της γενιάς μου, ο οποίος κατέστρεψε το πολυαγαπημένο μας αστρικό έπος "Star Wars" δημιουργώντας μία νέα κι άκρως αποτυχημένη τριλογία. 
Το περσινό έβδομο επεισόδιο, το οποίο διαφημίστηκε με υπερβολή, μας άφησε τελικά μία γλυκόπικρη γεύση, δίνοντάς μας την πεποίθηση πως και τα δυο επόμενα επεισόδια θα κυμανθούν κοντά στη μετριότητα. Όλη αυτή η κατρακύλα μας έκανε λιγότερο απαιτητικούς όταν ακούσαμε πως θα βγει μία παράλληλη σειρά ταινιών με βασικό τίτλο "Star Wars Stories". Η πρώτη μάλιστα ταινία, το "Rogue One" δυσφημίστηκε από κινηματογραφικούς παραγωγούς και εισχώρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες χωρίς τυμπανοκρουσίες και υπέρτατες διαφημίσεις. Οπότε όταν αποφάσισα να την απολαύσω με δύο αγαπημένους φίλους, δεν περίμενα πως θα βγούμε και οι τρεις από την αίθουσα κατενθουσιασμένοι με την ιστορία κι εκστασιασμένοι από τα εκπληκτικά εφέ.
Το "Rogue One" τα έχει όλα για ταινίες αυτού του είδους. Πρώτα απ' όλα το σενάριο ήταν καλοδουλεμένο, χωρίς υπερβολές κι αμερικανικά κλισέ. Αυτό είναι ένα μεγάλο ατού για ταινία επιστημονικής φαντασίας, οι οποίες πολλές φορές καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις. Χωρίς περιττές εισαγωγές, η ταινία μπαίνει κατευθείαν στο θέμα με έντονη δράση και με έναν αμείωτο ρυθμό που παραμένει έντονος μέχρι την κορύφωση του τέλους. Τα πλάνα ήταν άψογα με εκπληκτικά τοπία κι εξαιρετικές λήψεις. Οι ερμηνείες ήταν μέτριες αλλά οι απαιτήσεις σ' αυτού του είδους τις ταινίες είναι ελάχιστες. 
Η ιστορία μας πάει στην χρονική περίοδο ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο επεισόδιο. Η αυτοκρατορία προσπαθεί να σβήσει κάθε θύλακα αντίστασης στον γαλαξία κι έτσι αποφασίζει να κατασκευάσει το ισχυρότερο υπερόπλο του σύμπαντος, το Άστρο του Θανάτου. Όμως ο δημιουργός του, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα πιστός στην Σκοτεινή Πλευρά, αφήνει εσκεμμένα ένα ελάττωμα στο Death Star και ενημερώνει κρυφά τους επαναστάτες για την αχίλλειο πτέρνα του. Η κόρη του κατασκευαστή αφού περάσει από διάφορες δύσκολες καταστάσεις, θα ενταχθεί στους επαναστάτες και θα επιδιώξει με μία μικρή ομάδα, να κλέψει τα σχέδια του Death Star. Το θάρρος τους θα οδηγήσει όλη την αντίσταση να επιτεθεί στον πλανήτη που βρίσκονται όλα τα αρχεία της Αυτοκρατορίας. Η μάχη που ακολουθεί είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει.
Η ταινία δεν αφήνει περιθώρια στους ήρωές της. Από την αρχή δείχνει πως κάθε ηρωισμός κι αυτοθυσία, έχουν και το τίμημά τους. Όταν παίζεις με τη φωτιά σίγουρα θα καείς. Αυτό προσφέρει έναν ρεαλισμό όσον αφορά τις σχέσεις και τις συμπεριφορές που δημιουργούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. Οι διάλογοι δεν είναι πλούσιοι σε σοφίες και έξυπνες ατάκες αλλά δεν είναι και παιδαριώδεις όπως στα τελευταία επεισόδια (1, 2, 3 και 7). Από ερμηνείες, ξεχωρίζουν πολύ ο Mads Mikkelsen και ο τυφλός Donnie Yen. 
Όσον αφορά τα εφέ, είναι τόσο καλοδουλεμένα μ' αποτέλεσμα οι σκηνές απόλυτης καταστροφής να είναι ρεαλιστικά αποτυπωμένες στην οθόνη ενώ σε πολλές σκηνές μάχης τα διαστημόπλοια δείχνουν πιο αληθινά διότι έχουν δουλευτεί με μοντέλα κι όχι ψηφιακά. Μ' αυτόν τον τρόπο οι δημιουργοί μας επανέφεραν στη θύμηση, νοσταλγικές στιγμές των παιδικών μας χρόνων.
Ωστόσο το Rogue One προσφέρει κι ένα υπέρτατο δώρο στους οπαδούς του έπους Star Wars. Αναφέρομαι στην επιστροφή του πολυαγαπημένου μας κακού Darth Vader. Η παρουσία του στη ταινία δεν είναι μεγάλης διάρκειας, πιθανότατα προς σεβασμό στην αείμνηστη παλιά τριλογία αλλά η σκιά του πλανάται καθ' όλη τη διάρκεια των εξελίξεων της ιστορίας. Πολύ έξυπνο τρικ η ψηφιακή αναπαράσταση των προσώπων της παλιά τριλογίας όπως ο κυβερνήτης του Άστρου του Θανάτου αλλά και μιας άλλης προσωπικότητας που δε θα ήθελα να αποκαλύψω.  
Είναι υπέροχο να φεύγεις από τον κινηματογράφο νιώθοντας χορτασμένος από μία ιστορία φαντασίας. Και το Rogue One το κατάφερε, κάτι που μας έκανε να ανυπομονούμε για την συνέχεια των Star Wars Stories παρά για το όγδοο επεισόδιο που θα βγει τον επόμενο Δεκέμβρη. 
Για το είδος της, η ταινία αγγίζει το άριστα και βάση των ταινιών επιστημονικής φαντασίας θα της βάλω υψηλή βαθμολογία. 
Εννοείται πως αξίζει να το δείτε!

Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου