Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Τελικά έχουμε σοβαρό κράτος Δικαίου;


Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Η Ιστορία μας έχει αποδείξει περίτρανα πως η ελληνική δικαιοσύνη έχει κάνει ιστορικής σημασίας τεράστια σφάλματα, τα οποία συνήθως είχαν εγχώρια σημασία αν κι αρκετά απ’ αυτά προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις όπως για παράδειγμα η (κατα)δίκη-ντροπή του Νίκου Μπελογιάννη. Η προκλητική στάση της ελληνικής δικαιοσύνης δε διέφερε και σε άλλες παρωδίες όπως η δίκη των δοσίλογων μετά την απελευθέρωση(;) της Ελλάδος από τους Γερμανούς αλλά και τη δίκη των χουντικών στην μεταπολίτευση.
Τι συμβαίνει όμως όταν η ελληνική δικαιοσύνη έρχεται αντιμέτωπη με ένα θέμα διεθνούς σημασίας; Είναι άξια να ανταπεξέλθει στις ευθύνες των Διεθνών Κανόνων ή θα συνεχίσει την χρόνια λανθασμένη της ρότα; Αναφέρομαι στο ενδεχόμενο της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών στο αντιδημοκρατικό καθεστώς του Ερντογάν και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό. Μπορεί μία δημοκρατική χώρα να παραδώσει φυγάδες σε μία άλλη χώρα η οποία δε προσφέρει καμία εγγύηση για δίκαιη δίκη;
Η ενδεχόμενη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών θα φέρει το ελληνικό κράτος Δικαίου με τα εξής παραπτώματα:
1. Στο άρθρο 438 του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, η Δικαιοσύνη απαγορεύει την έκδοση αλλοδαπών υπηκόων όταν αυτή γίνεται για πολιτικούς λόγους. Το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας είναι ένας σοβαρός πολιτικός λόγος.
2. Στο άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το οποίο έχει υπερνομοθετική ισχύ, απαγορεύει βασανιστήρια και κάθε άλλη απάνθρωπη μεταχείριση. Όπως γνωρίζουμε, σήμερα στην Τουρκία πραγματοποιούνται βασανιστήρια σε αντικαθεστωτικούς και σε πολίτες δημοκρατικών φρονημάτων (ένας από τους λόγους που η Ε.Ε. ανέστειλε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία).
3. Στη Σύμβαση της Γενεύης (άρθρο 15 π.δ 96/2008) υπάρχει η «επικουρική προστασία» σε πρόσωπα που κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με θανατική ποινή. Στην Τουρκία ο Ερντογάν απειλεί όλους τους αντιφρονούντες με θάνατο!
Αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει την τελική έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, θα καταπατήσει τα παραπάνω άρθρα και θα αποδείξει περίτρανα πως στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε ευρωπαϊκό αλλά ούτε και σοβαρό κράτος Δικαίου.
Φοβάμαι όμως στην χρόνια απουσία του εγχώριου ήθους…

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου