Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Πόσο κοντά βρίσκεται η Ιταλία σε μία ευρωπαϊκή έξοδο;



Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά το «μακιαβελικό» του πραξικόπημα (εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα το 2014), κατάφερε να οδηγήσει την Ιταλία σ’ ένα περίεργο σταυροδρόμι, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου.
Αν και το δημοψήφισμα αφορά την αναθεώρηση άρθρων του συντάγματος, ο ιταλικός λαός είναι αποφασισμένος να απαντήσει με βάση την δυσαρέσκειά του τόσο για την πολιτική του Ιταλού πρωθυπουργού όσο και για την ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας.
Η κίνηση του Ματέο Ρέντσι να μετατρέψει το δημοψήφισμα σε προσωπική του υπόθεση, ίσως να έχει ως συνέπειες νέες εθνικές εκλογές οι οποίες πιθανότατα να δώσουν ώθηση στους ευρωσκεπτικιστές (συγκεκριμένα στο λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων διότι και στην Ιταλία η Αριστερά βρίσκεται σε μία ευθυνόφοβη νάρκη).
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το όχι έχει μεγάλο προβάδισμα και σε περίπτωση που γίνουν εκλογές κάποιες άλλες δημοσκοπήσεις βγάζουν ως νικητή τον Μπέπε Γκρίλο. Αν και η εμπειρία δείχνει ότι οι προεκλογικές απειλές δεν πραγματοποιούνται, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο λαϊκιστής αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων έχει μαζί του όλες τις ακροδεξιές τάσεις της Ιταλίας, με κυριότερη την Λίγκα του Βορρά. Μ’ αυτά τα στηρίγματα οι Ιταλοί θα δυσκολευτούν να βρουν μια κοινή γλώσσα με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο (μάλιστα ο Γκρίλο έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα).
Κι επειδή η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να γονατίσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σίγουρα θα προτιμήσει να αποσταθεροποιήσει κι άλλο την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αναμένει με ανησυχία τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία αλλά και τις προεδρικές εκλογές που θα επαναληφθούν στην Αυστρία.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου