Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Η φωνή μας είναι ένα ακόμη ξεχωριστό αποτύπωμά μας



Πριν λίγα χρόνια ένας πολύ καλός μου φίλος είχε επισκεφθεί την Πέργαμο με την σύντροφό του. Αφού περιπλανήθηκαν στο Ασκληπείο της πόλης, στάθηκαν έξω από ένα κατάστημα με αναμνηστικά, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, περιμένοντας το πούλμαν που θα τους γύριζε Σμύρνη. Κατά τη διάρκεια της αναμονής, έβγαλε τη κιθάρα του κι άρχισε να παίζει. Λόγο του τόπου, αποφάσισε να παίξει ένα παραδοσιακό μικρασιάτικο, το "Τι σε μέλει εσένανε". Καθώς το τραγουδούσε είδε δυο Τούρκους να τον κοιτούν απορημένοι μέσα από το κατάστημα και μετά να χάνονται πίσω από τους πάγκους με τα εμπορεύματα. Μετά από λίγο ξεπρόβαλε μία κοπέλα με ένα ούτι. Έκατσε δίπλα του και τον ακολούθησε στη μελωδία. Γνώριζε κι εκείνη το ίδιο τραγούδι αλλά στη δικιά της γλώσσα. Έτσι συντροφιά ένας Έλληνας και μία Τουρκάλα τραγουδούσαν μια στα ελληνικά και μια στα τούρκικα.
Υπάρχουν πολλές ανθρώπινες ιστορίες που συνοδεύονται με τη μουσική. Διαφορές και μίση προς στιγμή ξεχνιούνται και τα πρόσωπα γεμίζουν χαμόγελα και υγρά μάτια. Η μουσική είναι μία μορφή επικοινωνίας μα πάνω απ' όλα η μουσική είναι ένας σπουδαίος παράγοντας του κάθε έθνους. Μία ταυτότητα που ξεχωρίζει αλλά παράλληλα ενώνει τους γειτονικούς λαούς.
Λίγοι γνωρίζουν ότι η φωνή είναι ξεχωριστή για τον καθένα μας και μοναδική όπως το δαχτυλικό μας αποτύπωμα. Οι περισσότεροι την χρησιμοποιούμε για να συνεννοηθούμε με τους συνανθρώπους μας. Υπάρχουν όμως κι άνθρωποι που θέλουν να την εξασκήσουν για εκφράσουν τα συναισθήματά τους και σκέψεις που δεν εκφράζονται με απλά λόγια.
Τις επόμενες μέρες στην Χίο θα ανοίξει ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος για άτομα που θέλουν να εξασκήσουν τη φωνή τους. Μέσα από μία σειρά μαθημάτων, οι ασκούμενοι θα μπορέσουν να μάθουν να τοποθετούν σωστά τη φωνή τους στις νότες χωρίς να τραυματίζουν λάρυγγα και φωνητικές χορδές αλλά και της σωστής άρθρωσης για να βγαίνει πιο καθαρή η φωνή τόσο στο τραγούδι όσο και στην ομιλία.
Για όσους ενδιαφέρονται θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην υπεύθυνη του εργαστηρίου φωνητικής, Μαρία Φραγκούλη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944869237
Ηλεκτρονική διεύθυνση: cantabilechios@gmail.com
Διεύθυνση εργαστηρίου: Ι.Βλαχογιάννη 8 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου