Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ζούμε σε μία άθλια εποχή κι εμείς είμαστε τα άθλια παιδιά της!


Είμαι βέβαιος πως ο Μιχαήλ Μπακούνιν ήλπιζε σε ένα καλύτερο μέλλον την ώρα που έγραφε στο άρθρο του "Η αντίδραση στη Γερμανία" (1842) μία από τις ιστορικότερες του φράσεις "Αλήθεια, κύριοι, πρέπει να ομολογήσετε πως η εποχή μας είναι μία άθλια εποχή και πως εμείς είμαστε τα ακόμα πιο άθλια παιδιά της!"
Σχεδόν εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, η φράση αυτή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας. Στην αρχή τριγυρνούσε ως σκέψη στο μυαλό μας. Έπειτα άρχισε να εισχωρεί δειλά και ψιθυριστά στις συζητήσεις μας. Σήμερα το φωνάζουμε δυνατά για να ξυπνήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που έχει παρασυρθεί από τον φόβο που του πλασάρουν τα Μ.Μ.Ε. και μία μερίδα ακροδεξιών στοιχείων.
Την περασμένη άνοιξη ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στο νησί μας με απειλές πολιτικών προσώπων προς τους πρόσφυγες και τρομοκρατία των προσφυγόπουλων από ακροδεξιούς του νησιού. Ευτυχώς υπήρξαν κινητοποιήσεις μέσω συζητήσεων, άρθρων και λοιπών αντιδράσεων κι εκδηλώσεων, καταφέρνοντας έτσι να δείξουμε στους υπόλοιπους Χιώτες ότι ο φόβος και το μίσος δεν είναι λύση αλλά σπίθα στο ήδη τεταμένο κλίμα. Οι προσπάθειές μας φάνηκαν πως τελικά είχαν κάποιο αποτέλεσμα, διότι σε ένα νέο κάλεσμα μίσους κατέβηκε ελάχιστος κόσμος στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Δυστυχώς όμως οι εξελίξεις δεν είναι πάντα αυτές που περιμένουμε κι ελπίζουμε. Το τουρκικό πραξικόπημα, η έλευση νέων προσφύγων, η απραξία της κυβέρνησης, η αδιαφορία της Ευρώπης αλλά και η αγανάκτηση Χιωτών και προσφύγων (ο καθένας για τους δικούς του κατανοητούς κι ορθούς λόγους), μας οδήγησαν στα έκτροπα της Τετάρτης. Ήταν η στιγμή που αρκετοί από μας καταλάβαμε πως η περίοδο χάριτος έληξε και ήρθε ο καιρός να βγουν οι μάσκες.
Πρέπει να μπει ένα τέλος στα προσωπεία των φασιστών. Δεν δέχομαι από κανέναν ακροδεξιό πλέον να μου δικαιολογεί τη στάση του βάζοντας ως ασπίδα τους όρους Πατριωτισμός κι Ασφάλεια, διότι ήταν τελείως απών σε κάθε στιγμή των πρόσφατων χρόνων που ξεπουλιόταν και καταστρεφόταν η χώρα μας.
Που ήταν λοιπόν όλοι αυτοί οι "πατριώτες" όταν ισοπεδωνόντουσαν τα κοινωνικά κι εργατικά μας δικαιώματα για πρώτη φορά την Άνοιξη του 2010;
Πότε εκδήλωσαν την οργή τους κάθε φορά που οι πρόσφατες κυβερνήσεις ξεπουλούσαν τη χώρα μας; Όπως για παράδειγμα όταν πουλήθηκε το λιμάνι του Πειραιά; Αν θυμάμαι καλά την μέρα που παραχωρήθηκε ολόκληρο το λιμάνι στην κινεζική εταιρία Cosco (επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), οι ακροδεξιοί προκάλεσαν έκτροπα στον Πειραιά για να αποτρέψουν τον κόσμο που ήθελε να κατέβει για να διαδηλώσει.
Που ήταν όλοι αυτοί οι "πατριώτες" όταν η σημερινή κυβέρνηση πούλησε τα 14 αεροδρόμια στην Fraport και τα τραίνα στους Ιταλούς; Με ποιον τρόπο νοιάζονται και προστατεύουν τα σύνορα της χώρας μας, όταν οι εταίροι αγοράζουν ολόκληρο τον εσωτερικό ζωτικό χώρο της Ελλάδος χωρίς να ανοίγει ρουθούνι;
Γιατί δε βγήκαν αγανακτισμένοι στους δρόμους της Χίου απαιτώντας να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όταν κάηκε φέτος το νησί τρεις φορές με τον πιο ύπουλο τρόπο, ειδικά η διπλή πυρκαγιά στην Σιδηρούντα.
Θα μπορούσα να γράψω ένα κατεβατό για να αποδείξω την πλήρη απουσία τους σε σημαντικά θέματα ξεπουλήματος και καταστροφής της χώρας μας. Ήρθε όμως ο καιρός κι εκείνοι να το πάρουν χαμπάρι. Το παραμύθι που πουλούσαν μέχρι σήμερα τελείωσε. Δεν είναι πατριώτες ούτε νοιάζονται για την ασφάλεια κανενός. Τον ρόλο τους μπορούμε να δούμε να επαναλαμβάνεται μέσα στην Ιστορία με πολλές μορφές και μεταμφιέσεις. Σήμερα φοράνε μαύρα μπλουζάκια και αρβύλες. 
Είναι φασίστες!
Είναι άνθρωποι με έλλειψη παιδείας, γνώσης κι ανθρωπιάς. Πουλάνε φόβο σε ανθρώπους που μέχρι χθες κοιμόντουσαν με ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα. Και δυστυχώς ο φόβος που πλασάρουν πιάνει τόπο. Με τις ρητορείες μίσους, αποπροσανατολίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δε έχει τα κατάλληλα εφόδια και τις επαρκείς γνώσεις για να κριτικάρουν το παρόν και τις τρέχουσες καταστάσεις, και το στρέφουν ενάντια σε λάθος θύματα.
Εξυπηρετούν τα συμφέροντα λίγων πουλώντας πατριωτισμό και τραμπουκίζοντας αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Αυτή τη φορά θύματά τους είναι οι πρόσφυγες. Θύματά τους όμως είναι και ένα κομμάτι του ελληνικού λαού που πείθεται από τα λεγόμενά τους.
Ήρθε όμως η στιγμή να πάρουμε μία απόφαση. Με τον φασισμό πλέον δε μπορούμε να παίζουμε. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και να βάλουμε ένα τέλος σ' αυτό το κοινωνικό αγκάθι. Τα γεγονότα της Τετάρτης ήταν ένα προμήνυμα γι' αυτό που έρχεται στην Χίο. Η επίθεση των φασιστών στους καταυλισμούς θα πραγματοποιηθεί απροειδοποίητα και σίγουρα νύχτα. Η απραξία των δημοτικών αρχών καθώς και η σιωπηλή ανοχή της τοπικής κοινωνίας, τους δίνουν το ελεύθερο να δράσουν και δυστυχώς θα το κάνουν. Και πολύ φοβάμαι πως το κακό θα συμβεί σύντομα με πολύ άσχημα αποτελέσματα.
Στο χέρι μας είναι κι οφείλουμε να το αποτρέψουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου