Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Παγώνει την ΤΤΙP η Γαλλία - Τις ΗΠΑ κατηγορεί η Γερμανία για το τέλος των διαπραγματεύσεων



Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έχουν "βαλτώσει" και δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία φέτος, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Σε ομιλία του σε γάλλους πρεσβευτές, ο πρόεδρος Ολάντ πρόσθεσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομάμα τον Ιανουάριο του 2017.
"Οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, δεν έχουν γίνει σεβαστές οι θέσεις, (η συμφωνία) είναι σαφώς μη ισορροπημένη", είπε.
Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ δήλωσε πως οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ με στόχο την ολοκλήρωση της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων) πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών πάνω σε σωστή βάση, δήλωσε σήμερα , προσθέτοντας ότι θα το προτείνει αυτό στους ομολόγους του στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Οι ΗΠΑ έφεραν στην πραγματικότητα το τέλος στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, επειδή η Ουάσινγκτον δεν ήθελε να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε από την μεριά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Μάικλ Φρόμαν δήλωσε σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι οι συνομιλίες για την TTIP σημειώνουν πρόοδο.
"Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί έφεραν στην πραγματικότητα το τέλος στην TTIP. Δεν βλέπω οποιαδήποτε επιθυμία να συμβιβαστούν με τους Ευρωπαίους", δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία για την TTIP πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ο Γκάμπριελ σημείωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει μια επίσημη δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, μολονότι οι συνομιλίες έχουν ντε φάκτο αποτύχει.
"Δεν έχει νόημα να δώσουμε ένα τέλος στις συνομιλίες πάνω στα ζητήματα αυτού του είδους --ούτε με την Τουρκία, ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Αμερική", πρόσθεσε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
"Ωστόσο, αν οι Αμερικανοί δεν μετακινηθούν προς τους Ευρωπαίους, τότε η Ευρώπη δεν μπορεί να συμφωνήσει να δώσει ένα 'φως για την TTIP'. Κατόπιν τούτου, το σχέδιο --τουλάχιστον όπως ήταν προγραμματισμένο για φέτος-- έχει αποτύχει", υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά οι συνομιλίες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Ο Κάρλο Καλέντα δήλωσε πως είναι ουσιώδες για τους ιταλούς εξαγωγείς οι διαπραγματεύσεις να καρποφορήσουν. "Η TTIP θα υπογραφεί. Είναι αναπόφευκτο", δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Serra που δημοσιεύεται σήμερα.
Ο Καλέντα είπε πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου Ομπάμα. "Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτή η συμφωνία είναι ουσιώδης για την Ιταλία".

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου