Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Αρχίζει το κυνήγι των Κούρδων βουλευτών



Με μεγάλη πλειοψηφία, η οποία ξεπέρασε τα 2/3 των βουλευτών, εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή, απ’ το τουρκικό κοινοβούλιο, η άρση της ασυλίας των βουλευτών από δικαστικές διώξεις. Στόχος αυτής της απόφασης είναι η φιλοκουρδική αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, χαιρέτησε την απόφαση αυτή, θεωρώντας την ως «ιστορικής σημασίας ψήφο», προσθέτοντας ότι «ο λαός μου δε θέλει σε αυτό το κοινοβούλιο, βουλευτές που έχουν διαπράξει εγκλήματα». Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί συνεχώς το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, χαρακτηρίζοντάς το κοινοβουλευτική φωνή των Κούρδων μαχητών του εργατικού κόμματος. Κατηγορία για την οποία το HDP αρνείται, ανεξαρτήτως του ότι ζητάει επανειλημμένα να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Με το νέο αυτό μέτρο, θα εφαρμοστεί άρση της ασυλίας 138 βουλευτών (συμπεριλαμβανομένων όλων των αρχηγών της αντιπολίτευσης κι ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP), οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη και φυλάκιση για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Επίσης προετοιμάζεται το έδαφος για να τεθεί εκτός νόμου το HDP, παραχωρώντας έτσι περισσότερο όφελος στο κυβερνών κόμμα ΑΚP.
Πέρα από το στραγγαλισμό της δημοκρατίας, οι παραπάνω πολιτικές εξελίξεις θα προκαλέσουν περισσότερη βία στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας και κλιμάκωση των εντάσεων στην τουρκοσυριακή μεθόριο.
Η Ευρώπη από τη πλευρά της εκφράζει τις ανησυχίες της αλλά εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία άξιο συνομιλητή της…

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου