Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Το χιώτικο αυγό του φασισμού έσπασε...



Τα τελευταία χρόνια παρατηρούσα και σχολίαζα την έξαρση του φασισμού ως ένα φαινόμενο το οποίο υπέθετα πως θα βρισκόταν γι' αρκετό καιρό μακριά από την πόρτα μου. Δηλαδή, για μένα όλοι οι φασίστες που περνούσαν από την οθόνη της τηλεόρασης (όσο την είχα ανοιχτή) και του υπολογιστή μου, ήταν κυρίως πρόσωπα ανθρώπων των μεγάλων πόλεων, δηλαδή άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Όμως τα πρόσφατα γεγονότα της Χίου μου προκάλεσαν ανατριχίλα κι σοκ τα οποίο δε ξέρω με ποιον τρόπο μπορώ να τα ερμηνεύσω...
Στις φωτογραφίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο είδα πρόσωπα οικεία. Άνθρωποι με τους οποίους όποτε συναντιέμαι στο νησί λέω αβίαστα μία καλημέρα, ξεδιάντροπα να εκδηλώνονται φασιστικά, εκφράζοντας το χειρότερο μίσος προς την ανθρώπινη φύση και οδηγώντας τον τόπο σ' έναν σκοταδισμό που οι παππούδες μας ακόμα θυμούνται και τρέμουν.
Είναι μεγάλο σοκ να βλέπεις γνωστά σου πρόσωπα στο ρόλο του φασίστα. Γι' αρκετούς απ' αυτούς δε νιώθω φόβο, κάτι που τα μέσα μαζικής προπαγάνδας επιδιώκουν να μας πλασάρουν μέσα από τα ρεπορτάζ τους, αλλά οίκτο. Είναι πρόσωπα που τα βλέπω και τα λυπάμαι. Αλλά τώρα αυτό το συναίσθημα έχει μεταλλαχθεί σε αγανάκτηση από τη στιγμή που εκδηλώνουν τα εσωτερικά τους συμπλέγματα με κραυγές και πράξεις μίσους και ρατσισμού.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αποφάσισαν να μπουν στην ενεργό δράση της κοινωνίας με μαύρα ρούχα και ουρλιαχτά αγέλης, είναι παιδιά μιας αστικής τάξης που υπέθαλπε δεκαετίες τώρα τον εγχώριο φασισμό. Χρόνια τώρα το αυγό κρυβόταν σε κάθε σπίτι και μόλις η κοινωνία βρέθηκε σε δεινή θέση, το αυγό έσπασε για να βγει το τέρας που θα προστατεύσει την αγία ελληνική οικογένεια από κάθε "εισβολέα". Μόνο που αυτό το τέρας είναι έτοιμο να κατασπαράξει και όλους εμάς.
Πολλές σκηνές από τα πρόσφατα επεισόδια με προβλημάτισαν και με ενόχλησαν. Οι εικόνες στην πλατεία και τα επεισόδια στο δημαρχείο. Τα λόγια του δημάρχου προς τους πρόσφυγες "ή έρχεστε μαζί μου ή πάτε σε αυτούς" δείχνοντας τους νεοναζί που περίμεναν έξω από την προβλήτα, οι κροτίδες που έσκασαν ανάμεσα στα προσφυγόπουλα αλλά κι η νυχτερινή επίθεση στο Soli cafe. Μέσα σε λίγες μέρες η Χίος μετατράπηκε σε έδαφος πειραματισμού της επερχόμενης εμφύλιας σύρραξης. Οι σκέψεις μου για τις εξελίξεις που υποψιάζομαι πως θα ακολουθήσουν, κάνουν το αίμα μου να παγώνει...
Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει γυρισμός σε όλη αυτήν την κατρακύλα της κοινωνίας μας. Για μένα, οι φασιστές είναι καμμένα χαρτιά. Άνθρωποι που δε γνωρίζουν από διάλογο, αναζητήσεις και προβληματισμούς. Έχουν επιλέξει τα παραμύθια και την άγνοια. Γι' αυτό κι όποτε ανοίγουν το στόμα τους βγάζουν μόνο κραυγές,απειλές και βρισιές. Τελειωμένες υποθέσεις που πρέπει να επιστρέψουν στο περιθώριο της κοινωνίας μέχρι να εξαφανιστούν.
Το πρόβλημα είναι η εναπομείνασα αστική τάξη, όπου βρίσκεται η φωλιά του φιδιού. Εκεί πρέπει να στοχεύσει το συνειδητοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας μας. Εκεί πρέπει να νικήσουμε το φόβο και να χτυπήσουμε τα αβάσιμα επιχειρήματα μίσους και ρατσισμού με γνώσεις και στοιχεία. Νικώντας την άγνοια και την ανοχή θα σταματήσουμε το μίσος και τη διχόνοια. Μόνο έτσι θα αποδυναμωθεί ο σημερινός φασισμός.
Οι στιγματισμοί των φασιστών δεν θα οδηγήσουν πουθενά παρά μόνο στη διόγκωση της διχόνοιας. Γνωρίζουμε ποιοι είναι. Δε χρειάζεται να τους δείχνουμε. Η δράση μας πρέπει να επικεντρωθεί αλλού. Από την μια πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά γιατί ο φασισμός είναι ύπουλος αλλά από την άλλη σκοπός μας είναι να ασχοληθούμε με την ζωογόνα πηγή του, την αστική τάξη.
Το αρχικό μούδιασμα των τελευταίων γεγονότων πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα από πρωτοβουλίες και δράσεις. Πρέπει να ξεκινήσουν στο νησί εκδηλώσεις αφύπνισης (ομιλίες, προβολές κ.α.) προς τους αστούς. Υπογεγραμμένες έντυπες διαμαρτυρίες δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά μία τρύπα στο νερό. Η φωνή μας έχει δύναμη και πρέπει να ακουστεί όσο είναι καιρός.
Ο χρόνος κυλάει γρήγορα κι ενάντια στον ανθρωπισμό.
Ειδικά τώρα που οι φασίστες απέκτησαν πρόσωπο γνώριμο. 

33 σχόλια:

  1. Νεοναζί είσαι και φαίνεσαι που δεν ακούς άλλη γνώμη από την δικιά σου και θελεις να λέγεσαι και δημοκρατικός, ψευτοανθρωπιστή. Που αν ήξερες γιατί γίνονται αυτά στο νησί μας και σε όλο τον κόσμο θα είχες τελείως άλλη άποψη. Εκτός αν χρηματοδοτείσαι από κάπου. Το ξεπούλημα της Χίου και γενικότερα της πατρίδας μας θα γίνει ευκολότερα με αυτούς μέσα. Αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, θα με αποκαλέσεις φασίστα, ναζί και ότι άλλο γουστάρεις αλλά σε γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια. ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΕ ΦΙΛΕ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ, ΛΙΒΥΟΥΣ. ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΜΑΡΟΚΙΝΟΥΣ, ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΚΛΠ. Που δεν έχουν πόλεμο, όμως ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ, ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρέθηκα στο νησί την περασμένη βδομάδα και είδαν πολλά τα μάτια μου. Το ξεπούλημα της Χίου γίνεται όσο η Ελλάδα συνεχίζει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της παγκόσμιας αγοράς. Δε φταίνε οι πρόσφυγες σ' αυτό. Κάποιοι άλλοι τους τοποθετούν ως πιόνια για να ξεσπούν κάποιοι ανεγκέφαλοι πάνω τους.
      Πράγματι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και γι' αυτό πρέπει να έχουμε καλά μυαλά και διορατικές αντιλήψεις.
      Χαιρετώ.

      Διαγραφή
  2. Φασιστρια είσαι και φαίνεσαι,τάσσεται κατά των Ελληνων!,,Δεν ντρεπεσαι?..Σ αρέσει το νησί όπως κατάντησε ετσι?.Διεθνηστουλα Σιριζαια σε λυπαμαι,!,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα απ' όλα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα δικά σας χατίρια. Εκείνος υπέγραψε μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους για την απέλαση των ανθρώπων. Οπότε γιατί με αποκαλείς εμένα έτσι;
      Τέλος δεν τάσσομαι κατά των Ελλήνων. Αντιθέτως, βλέπω την διχόνοια που έρχεται και στεναχωριέμαι.
      Κρίμα που μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό σου. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. Λυπαμαι για το σχολιο μου και λυπαμαι κυριως γιατι η καταγωγη μου ειναι απο το νησι: πιο κλειστη κοινωνια απο την Χιο δεν μπορεσα ποτε να βρω. Οτι δεν ειναι χιωτικο ειναι ξενο και επομενως δευτερο: ο τουριστας, ο Αθηναιος, ο Μυτιληνιος, οι ιδιοι οι νησιωτες χωρισμενοι σε βορειοχωριτες και νοτιοχωριτες. Το νησι δεν εχει καμια τουριστικη υποδομη ακριβως γι αυτο, γιατι ειναι ασφυκτικα κλειστο σε οτιδηποτε ξενο. Και αν αυτο ειναι γενικα γνωρισμα της ελληνικης επαρχιας, στη Χιο ειναι ακομα περισσοτερο απο οπουδηποτε αλλου. Οι καπεταναιοι και οι νοικοκυραιοι χρονια τωρα εχουν σηκωσει ψηλα τον αμανε. Με τους προσφυγες δεν θα τα εβαζαν;

    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς Κατερίνα. Μία μόνιμη καταπίεση πλανάται πάνω από τις κλειστές κοινωνίες και η Χίος είναι μία απ' αυτές. Το νταηλίκι σε αδύναμους ανθρώπους κρύβει πολλά απωθημένα. Απ' το να σοκαρόμαστε από τις φασιστικές διαδηλώσεις, ας αναζητήσουμε τα βαθιά αίτια διότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε. Η Χίος έχει περάσει σε μία πολύ επικίνδυνη και σκοτεινή δίνη κι αυτό με κάνει να ανησυχώ πολύ.

      Διαγραφή
    2. Μα αυτες ακριβως που περιγραφετε ειναι οι συνθηκες που ανθει ο φασισμος. Εννοειται οτι οταν ολα ειναι καλα για τον ντοπιο πληθυσμο δεν θα στραφει κανεις εναντιον ξενων. Ο κοσμος εχει δικιο να ειναι αγανακτισμενος, ομως τον θυμο και την αγανακτηση του πρεπει να την στρεψει αλλου, στους πραγματικους υπαιτιους. Ολοι μας. Και ναι θα συμφωνησω οτι το συναισθηματικο αλλο ακρο ειναι και αυτο αρρωστημενο, γιναμε ξαφνικα οι μισοι προστατες των προσφυγων στα λογια. Χρειαζεται ψυχραιμια και συνεχομενη πιεση στους πολιτικους υπαιτιους αυτης της καταντιας.

      Κατερίνα

      Διαγραφή
    3. Αυτό ακριβώς. Τα αίτια είναι αλλού. Αυτά πρέπει να αναζητήσουμε. Λίγο να ψαχτούμε και θα τα βρούμε. Είναι φανερά. Ψυχραιμία, διάλογος και δράση. Όχι λόγια.

      Διαγραφή
  4. Εγώ συγγνώμη που θα το πω, αλλά φασισμό δε βλέπω (με την έννοια του φασισμού τουλάχιστον). Βλέπω ανθρώπους αγανακτισμένους με το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο πρέπει να υφίστανται -γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι έτσι είναι, πρόκειται για βίαιη εισβολή στις ζωές μας- σωρεία προσφύγων δίπλα στα σπίτια τους, δίπλα στα μαγαζιά τους, στα πάρκα, στους δρόμους, στο λιμάνι που κλείνει και πρέπει να πηγαίνεις μέσω Μεστών. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όσο μπορούν δίνουν στους πρόσφυγες να φάνε. Κι αυτό το έχω δει επίσης με τα μάτια μου. Είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι που πληρώνουν για υποδομές (διότι λεφτά από την Ευρώπη ακόμα δεν είδαμε) που ωραιότατα οι πρόσφυγες πάνε και κάνουν γυαλιά καρφιά. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι η αποτυχημένη αριστερά που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για ετούτη την κατάντια προσπαθεί εδώ και μήνες να διχάσει τους Έλληνες σε ανθρωπιστές και φασίστες. Λες κι είναι φασίστας όποιος βλέπει τον τουρισμό να καταρρέει (βλέπε Κως), όταν από τον τουρισμό ζει. Εγώ αυτό βλέπω. Και στη Χίο και παντού. Από τη μία αγανακτισμένο κόσμο, όχι επειδή είναι απάνθρωπος (ίσα ίσα, όλοι βγάζουν να δώσουν) αλλά επειδή αυτή η δύστυχη πια χώρα δεν έχει να θρέψει ούτε τα παιδιά της, κι από την άλλη ιδέες...ιδέες...ιδέες, φληναφήματα και πομφόλυγες περί ανθρωπισμού, περί ευαισθησίας την οποία φυλάνε καλά για τους αλλοδαπούς αλλά για τους ημεδαπούς χεστήκανε. Εγώ κάθε μέρα βλέπω κόσμο να πεινάει δίπλα μου, στο μετρό, στο δρόμο, άστεγους, ουρές σε συσσίτια στην Εκκλησία και το δήμο, ανθρώπους που παρακαλάνε να τους αφήσουν να κοιμηθούν μες στο μετρό γιατί δεν έχουν πού να πάνε. Αυτοί είναι περιθώριο. Παρίες. Ξεχασμένοι. Όλη την ανθρωπιά την κρατάμε για τους πρόσφυγες. Συγγνώμη, Γιώργο, για την παρέμβαση, αλλά εγώ τα περί φασισμού και επιλεκτικής κατανόησης δεν τα δέχομαι. Κι δεν έχει να κάνει με κομματικές τοποθετήσεις ή ο,τιδήποτε άλλο.

    Ιωάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ιωάννα. Καλά έκανες και είπες την άποψή σου. Εξάλλου εδώ είμαστε για να συζητάμε όμορφα χωρίς τραμπουκισμούς, βρισιές κι απειλές (διότι ήδη τα χω δεχτεί αυτά). Ας τα ξεκινήσουμε όλα ένα-ένα μιας και το σχόλιό σου ήταν μεγάλο και θέλω να γίνω κατανοητός μαζί σου. Πρώτα απ' όλα μου μιλάς για αγανακτισμένους ανθρώπους που κατέβηκαν στην πλατεία της Χίου. Έξι χρόνια που ξεπουλιέται η χώρα μας δεν είδα ούτε έναν απ' αυτούς να κατέβει να διαδηλώσει ενάντια σ' αυτό. Που είναι ο πατριωτισμός τους λοιπόν; Κι από την άλλη μέσα από φωτογραφίες και βίντεο είδα αρκετούς απ' αυτούς που έχουν δηλώσει φανερά και μη πως είναι χρυσαυγίτες. Έξι χρόνια δεν τους είχαν πειράξει τα λουκέτα, η ανεργία και οι αυτοκτονίες; Τα προβλήματα προϋπήρχαν. Άρα σε τι φταίνε οι πρόσφυγες τώρα, οι οποίοι μάλιστα έχουν πλουτίσει αρκετούς από τους συμπολίτες μας στο νησί. Όντως οι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν και τα έσπασαν στην ΒΙΑΛ. Ήταν λάθος των αρχών να μπουν Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί στις ίδιες εγκαταστάσεις. Ή έγινε εσκεμμένα ή κάποιοι είναι τελείως άχρηστοι να επιτελέσουν ένα έργο. Φαντάσου σε έναν κλειστό χώρο στοιβαγμένους Έλληνες, Τούρκους κι Αλβανούς. Θα σφαζόμασταν με την παραμικρή αφορμή. Ελπίζω να σε βοήθησε το παραπάνω μου ατυχές παράδειγμα. Όσο για την βοήθεια που έχουν προσφέρει η Έλληνες στους πρόσφυγες, νομίζω πως άκουσα καλά πως οι "διαδηλωτές" της Χίου πλάκωσαν στο ξύλο αλληλέγγυους των προσφύγων. Οπότε κάτι δε κολλάει καλά στην όλη ιστορία. Όσο για την εικόνα που έχεις για την Ελλάδα (όσον αφορά τους άστεγους και τους πεινασμένους) στην ίδια πόλη (και μάλιστα γειτονιά) ζούμε. Οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τους συμπατριώτες μας, ασχολούνται και με τους πρόσφυγες. Η ανθρωπιά αγαπητή μου Ιωάννα δεν κοιτάει χρώμα, έθνος και θρησκεία. Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός και να σε βοήθησα. Όσο για τα γεγονότα της Χίου λυπάμαι που θα στο πω αλλά ναι, βλέπω έναν άσχημο φασισμό.

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν είδα πρόσωπα. Δε μιλάω μόνο για τη Χίο, μιλάω γενικά. Δεν ξέρω αν ο κόσμος που διαμαρτύρεται ψηφίζει ΧΑ, δεν το νομίζω. Η ανθρωπιά πράγματι δεν κοιτάει τίποτα, αλλά οφείλεις ως κράτος πρώτα να προστατέψεις το λαό σου και να προασπίσεις τα συμφέροντά του και ύστερα να εξαντλήσεις την ανθρωπιά σου. Είσαι κράτος. ΕΧΕΙΣ σύνορα. Έχεις υποχρεώσεις απέναντι σ' αυτούς που σε ψήφισαν. Επίσης παραδείγματα πολλά υπάρχουν κι από τραμπουκισμούς προσφύγων. Δεν είμαι εναντίον των ανθρώπων, λυπάμαι αλήθεια κι όσο μπορούμε να βοηθήσουμε. Αλλά όχι να γίνουμε και χαβούζα. Αρνούμαι να τρώνε ξύλο συμπολίτες μου όταν στην Ειδομένη γίνονται όσα γίνονται κι όταν τα σπάνε αυτά που εγώ κι εσύ πληρώνουμε.

      Ιωάννα

      Διαγραφή
    3. Συγνώμη αλλά εγώ αναφέρομαι για τα γεγονότα της Χίου. Δεν μιλάω γενικά κι αόριστα. Και πράγματι στα γεγονότα της Χίου είδα πρόσωπα. Κατά τ' άλλα συμφωνώ μαζί σου, αρκεί να υπήρχε κράτος. Η Ελλάδα βρίσκεται χρόνια σε καθεστώς αποικίας. Οι κυβερνήσεις που πάνε κι έρχονται δεν είναι τίποτα παραπάνω από μαριονέτες μίας απαράδεκτης Ευρώπης. Εν μέρει μας βιάζουν κι εμείς ξεσπάμε σε πρόσφυγες, οι οποίοι κι αυτοί είναι θύματα της Δύσης. Ο εχθρός Ιωάννα μου είναι αλλού. Και μόνο με ψυχραιμία κι όμορφο διάλογο μπορούμε να τον εντοπίσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Οι Σύριοι είναι το ίδιο θύματα με μας. Στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Απλά αρκετοί από μας δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Όσο για τις κατηγορίες σου σχετικά με τη συμπεριφορά των προσφύγων θα σου πω το εξής, πράγματι έχουν γίνει και τραμπουκισμοί προσφύγων σε συμπολίτες μας και μεταξύ τους. Οι περιπτώσεις αυτές όμως είναι ελάχιστες σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν περάσει από το νησί κι από την Ελλάδα γενικά. Εδώ εμείς μεταξύ μας σφαζόμαστε για ομάδες και το γνωρίζεις καλά, δε θα ξεσπάσουν άνθρωποι που έρχονται από έναν πόλεμο κι έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης τόσο σε Τουρκία όσο και σε Ελλάδα;

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ. Ο εχθρός δεν είναι οι πρόσφυγες. Είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Και οι απανταχού ανθέλληνες. Δε βγάζω εχθρότητα προς τους πρόσφυγες αν έδωσα αυτή την εντύπωση. Εχθρεύομαι όμως όσους κάθε μέρα με ξεπουλάνε. Και πίστεψέ με δε φταίει η Ευρώπη γι' αυτό. Η Ευρώπη βρίσκει και κάνει.

      Ιωάννα

      Διαγραφή
    5. Ιωάννα μου το ξεπούλημα ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Βασικά η Ελλάδα από την εποχή της ίδρυσής της, ήταν ένα κράτος ξεπουλημένο. Μπορώ να σου φέρω αρκετά παραδείγματα για να τα συζητήσουμε αν θες. Ανέκαθεν είχαμε κυβερνήσεις μαριονέτες κι εμείς ως λαός πουλούσαμε μαγκιά σε αδύναμους, αφού πρώτα είχαμε φάει την προπαγάνδα της Ιστορίας που μας είχαν πλασάρει στα σχολεία. Η Ευρώπη δε βρίσκει και τα κάνει. Η Ευρώπη ξέρει να τα κάνει. Μετά το τέλος των αποικιών άρχισε να τρώει τα δικά της παιδιά για να επιβιώνει. Πάρε για παράδειγμα την Γιουγκοσλαβία και την Ουκρανία. Εύχομαι να μην είμαστε εμείς οι επόμενοι, αν και πολύ φοβάμαι πως προς τα εκεί οδεύουμε...

      Διαγραφή
    6. Ακριβώς. Μην ξεχνάς τους γύρω σου. Ο κόσμος υποφέρει και δικαίως αγανακτεί. Και συγγνώμη που δεν μπορώ να βάλω σαν πρώτη μου προτεραιότητα τον πρόσφυγα όταν βιώνω χρόνια τώρα την κακομοιριά, τους άστεγους, το σε κάθε βαγόνι του μετρό κι ένας καημός, την κατάρρευση της μεσαίας τάξης, το ξεπούλημα της πατρίδας μου, το άγχος των γονιών μου, την αγωνία του επαγγέλματός μου. Συγγνώμη αλλά αυτόματα οι πρόσφυγες έρχονται μετά απ' όλα αυτά.

      Ιωάννα

      Διαγραφή
    7. Ιωάννα μη κάνεις κύκλους σε παρακαλώ. Δες πως ξεκίνησε η κουβέντα μας και δες που την πηγαίνεις τώρα. Όπως σου είπα και πριν, άνθρωποι αλληλέγγυοι που βοηθούν τους πρόσφυγες σήμερα είναι οι ίδιοι που δίνουν χέρι βοήθειας στους συνανθρώπους μας όλα αυτά τα χρόνια. Αυτοί που βγήκαν στη Χίο και διαδήλωσαν αυτές τις μέρες δεν τους είδα ούτε μία φορά να αντιδρούν για το ξεπούλημα της Ελλάδος, ούτε τους είδα να βοηθούν συνανθρώπους τους. Κι όμως αυτοί που διαδήλωσαν στην Χίο επιτέθηκαν σε αλληλέγγυους συμπολίτες τους και πέταξαν κροτίδες σε προσφυγόπουλα. Γι' αυτούς αναφέρομαι παραπάνω. Κι αυτούς τους έχει θρέψει χρόνια τώρα η αστική μας τάξη (γεγονός όχι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό). Γι' αυτό σκοπός είναι να αφυπνιστεί η αστική τάξη. Ελπίζω να έγινα για μία ακόμη φορά κατανοητός. Να έχεις μία όμορφη μέρα.

      Διαγραφή
    8. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί για τους οποίους μιλάς. Εγώ ξέρω ότι με όσους μιλάω από τη Χίο (και μάλιστα είναι διαφορετικού πολιτικού προσανατολισμού!) έχουν αγανακτήσει. Ξέρω ότι πολλοί από αυτούς (κι εγώ η ίδια) αγοράζαμε κρουασάν και σοκολάτες και δίναμε στα προσφυγάκια στο Βουνάκι και δίναμε τρόφιμα. Όλοι αυτοί έχουν φτάσει στο αμήν. Ε δε δέχομαι ότι αυτούς τους βαφτίζουν φασίστες επειδή αντιδρούν στο χάος που επικρατεί. Αν, δε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε (!!!) να κάνει τους Χιώτες φασίστες και να τους ξεσηκώσει για πρώτη φορά από τους καναπέδες τους (γιατί αυτό λες, ότι ποτέ δεν αντιδρούσαν) τότε σκέψου πόσο άχρηστη κυβέρνηση έχουμε. Δε θα επεκταθώ, δεν έχουμε να πούμε κάτι διαφορετικό. Κατάλαβα τι λες αλλά νομίζω ήμουν σαφής κι εγώ ως προς αυτά που έγραφψ.

      Ιωάννα

      Διαγραφή
    9. Καθόλου σαφής αλλά δε πειράζει. Ο καθένας έχει την γνώμη του. Απλά δεν υποστήριξα ούτε λεπτό τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην ανάρτηση όσο και στο διάλογό μας. Στο επισημάνω επειδή μου το χτυπούσες συνέχεια. Όσον αφορά τους "αγανακτισμένους" μπορείς να ανατρέξεις σε άλλες αναρτήσεις που δείχνουν έναν-έναν και τη σχέση που έχουν με το νεοναζιστικό κόμμα. Κι αυτούς πραγματικά δεν τους έχω δει σε καμία συγκέντρωση παλιότερων εποχών για το ξεπούλημα της χώρας αλλά και στην αλληλεγγύη τόσο Ελλήνων όσο και προσφύγων. Ας λήξει εδώ η κουβέντα μας κρατώντας το μοναδικό σημείο που συμφωνήσαμε. "Ο εχθρός δεν είναι οι πρόσφυγες" (δικά σου λόγια).

      Διαγραφή
    10. Καλά, θεωρώ ότι είναι σαφές αυτό που λέω: προσπαθούν εντέχνως να στοχοποιήσουν ως φασίστα τον κάθε αγανακτισμένο Έλληνα πολίτη. Ή ανθρωπιστής (και η ανθρωπιά εξαντλείται στους πρόσφυγες) ή φασίστας. Κι ο κόσμος φοβάται να μιλήσει μην τον πουν ρατσιστή ή φασίστα. Δεν είναι ανάγκη να αναφερθείς ρητά στο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναπαράγεις το βασικό του μότο ανθρωπισμός ή φασισμός! Πέρα από αυτό, που δε με νοιάζει κιόλας στην τελική τι ψηφίζει και τι πιστεύει ο καθένας, κατανοώ ότι μιλάς για κάποιους συγκεκριμένους. Όσο για το αστός και αστική τάξη νομίζω σε αυτήν ανήκουμε όλοι όσοι γράφουμε εδώ. Ή μήπως ανήκει κανείς από εμάς στο προλεταριάτο και δεν το ξέρω;

      Ιωάννα

      Διαγραφή
    11. Ιδιαίτερο το ειρωνικό σου ύφος αλλά θα συνεχίσω να σου απαντάω όμορφα όπως και στα παραπάνω μου σχόλια. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα έχει ξεπουληθεί στις αποφάσεις της Ε.Ε. μ' αποτέλεσμα να μην έχει καμία πολιτική γραμμή υπέρ του προσφυγικού. Τουλάχιστον είναι πιο μετριοπαθείς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλο αγανακτισμένος πολίτης κι άλλο αυτός που ξεσπάει με οργή και μίσος σε αλληλέγγυους και πρόσφυγες. Εκεί υπάρχει φασισμός. Όσον αφορά την αστική τάξη, είναι η ζωογόνος πηγή του φασισμού, φαινόμενο πανευρωπαϊκό. Σκοπός δεν είναι να διογκωθεί η ήδη μεγάλη διχόνοια του ελληνικού λαού αλλά να αφυπνιστεί η αστική τάξη μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες και κάθε τι που θα καταρρίπτει με επιχειρήματα τις φοβίες και το μίσος του κόσμου. Κι απαντήσεις υπάρχουν. Μυαλά να σκεφτούν λίγο παραπάνω κι αυτιά για να ακούσουν απουσιάζουν από την κοινωνία μας. Αν είχες διαβάσει προσεκτικά την ανάρτησή μου δε θα μου έστελνες το παραπάνω σχόλιο.

      Διαγραφή
    12. Καταρχάς δεν είμαι ειρωνική. Ούτε τσακώνομαι, αν δίνω τέτοια εντύπωση. Απορία εξέφρασα, γιατί άκουσα πολύ τη λέξη αστός. Απορία: όλοι στην αστική τάξη δεν ανήκουμε; Μιλάω για τους αγανακτισμένους πολίτες, κανένα μίσος. Εσύ μιλάς γαι κάποιους άλλους. Εγώ αυτό διευκρίνισα: ότι η αγανάκτηση του κόσμου δεν τον κάνει φασίστα. Εσύ ίωσς μιλάς για ακραίες περιπτώσεις. Κατανοητό. Η διχόνοια διογκώνεται ακριβώς όταν προωθείται αυτό το δίπολο: φασισμός ή ανθρωπισμός. Και δεν είναι έτσι. Η ανθρωπιά δε σε κάνει και μαλάκα. Δεν μπορείς να τα ανέχεσαι όλα. Το τι απουσιάζει από την ελληνική κοινωνία αν το πιάσουμε δε θα τελειώσουμε. Κυρίως το μυαλό και η παιδεία. Φαίνεται σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες πού μας έφερε η απολιτισιά, η αμορφωσιά, η ροπή στη δημαγωγία, η λατρεία στους ψεύτες και παραμυθάδες. Ένας λαός απαίδευτος, λοιπόν, χρειάζεται παιδεία. Σε όλους τους τομείς. Η οποία απαιτεί αλλαγή άρδην όλων των δομών. Δε θα γίνει ποτέ. Και ξαναλέω: δεν έχω τίποτα μαζί σου, δε σε ειρωνεύομαι και δεν αντιδικώ. Αντιδρώ απλώς σε ό,τι δε με βρίσκει σύμφωνεη Αλλά αυτό δε θεωρώ ότι είναι αθέμιτο.

      Ιωάννα

      Διαγραφή
    13. Ιωάννα για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα διότι οι αερολογίες είναι χάσιμο χρόνου πες μου σε παρακαλώ πολύ, ως άνθρωπος τι γνώμη έχεις για τους τραμπουκισμούς των αλληλέγγυων από γνωστούς χρυσαυγίτες της Χίου; ποια η στάση σου απέναντι στα λόγια του δημάρχου "Ή έρχεστε μαζί μου ή πάτε σ' αυτούς" δείχνοντας στους πρόσφυγες τους νεοναζί που περίμεναν έξω από την προβλήτα; Τι έχεις να πεις για τις κροτίδες που έπεσαν σε προσφυγόπουλα; Αυτό δεν είναι αγανάκτηση. Αυτό είναι φασισμός. Σ' αυτό αναφέρομαι παραπάνω. Η αστική τάξη, αποδεκατισμένη από τους φόρους και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων ετών μένει σαστισμένη και κυρίως υποστηρίζει σιωπηλά αυτά τα αίσχη. Από φόβο κι άγνοια. Αυτόν τον φόβο κι αυτήν την άγνοια θέλω να χτυπήσω, όχι με τραμπουκισμούς, απειλές και βρισιές αλλά με διαλόγους και στοιχεία.

      Διαγραφή
    14. Δεν ξέρω ποιοι είναι "οι γνωστοί χρυσαυγίτες της Χίου". Δεν ξέρω τι κάνανε. Είδα μια είδηση που έλεγε για ανθρώπους που διαμαρτύρονταν στα Ταμπάκικα (γυναίκες κιόλας) που τους έδειραν τα ΜΑΤ. Δεν είδα τα άλλα που λες. Δεν ξέρω αν συμμετείχαν μόνο χρυσαυγίτες δηλωμένοι ή και απλός κόσμος που έχει μπουχτίσει. Άκουσα, επίσης, από φίλη ότι στο Χαλκειός που τους έχουν πάει ο κόσμος κλαίει τις σοδειές. Τους έχουν ρημάξει τα χωράφια και κλέβουν ό,τι βρίσκουν. Θα μου πεις δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν μοίρα, δεν έχουν να φάνε ΑΛΛΑ ΚΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ; Γιατί να υφίσταται αυτή τη λεηλασία; Αυτός, λοιπόν, που διαμαρτύρεται είναι φασίστας; Σε ρωτώ. (Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα)

      Ιωάννα

      Διαγραφή
    15. Γι' αυτό θα σε παρακαλέσω πολύ να αναζητήσεις τα παραπάνω που σου ανέφερε για να μου πεις την άποψή σου. Μου κάνει εντύπωση που δεν έχεις αντιληφθεί κάτι από τη στιγμή που η είδηση αυτή έχει κάνει το γύρω της Ευρώπης, μ' αποτέλεσμα αρκετοί Ευρωπαίοι να έχουν ξεκινήσει ήδη τουριστικό μποϋκοτάζ ενάντια στην Χίο, λόγω των παραπάνω φασιστικών εκδηλώσεων. Όσον αφορά τα δικά σου, όπως σου είπα και σε παραπάνω σχόλια (δυστυχώς κουράζομαι όταν επαναλαμβάνομαι) κι εμείς και οι πρόσφυγες είμαστε το ίδιο θύματα. Όντως έχω ακούσει τα γεγονότα στο Χαλκειός. Δυστυχώς είναι κάτι αναπόφευκτο. Κανείς όμως δε κινήθηκε βίαια ενάντια των προσφύγων. Όσον αφορά τα Ταμπάκικα, η αντίδραση των ματατζήδων (οι οποίοι δεν ήταν Χιώτες) ήταν απαράδεκτη. Στις παραπάνω περιπτώσεις δεν ανέφερα κάποιον ως φασίστα, ούτε τους κατοίκους του Χαλκειούς που αντιδρούν για τις σοδειές τους, ούτε τους κατοίκους στα Ταμπάκικα που δεν ήθελαν εκεί τους πρόσφυγες. Φασισμό όμως βρίσκω σε όσα σου έγραψα παραπάνω και σε παρακαλώ για μία ακόμη φορά να τα δεις και μετά να μου πεις τη γνώμη σου.

      Διαγραφή
    16. Μα το κατάλαβα ότι μιλούσαμε για διαφορετικά πράγματα και στο είπα. Δεν παρακολουθώ ειδήσεις, έχω καταργήσει προ πολλού την τηλεόραση. Ό,τι έμαθα το έμαθα από τρίτους ή είδα κάτι σχετικό στο fb.

      Ιωάννα

      Διαγραφή
    17. Μα κι εγώ Ιωάννα έχω κλειστή την τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Ότι μαθαίνω κι εγώ το μαθαίνω μέσα από το διαδίκτυο και το facebook. Όπως σου εξέφρασα την άποψή μου για τα Ταμπάκικα και το Χαλκείος, θα ήθελα να ακούσω και τη δικιά σου για όσα σου ανέφερα παραπάνω.

      Διαγραφή
    18. Όταν τα βρω και τα δω θα σου πω.

      Ιωάννα

      Διαγραφή
  5. Όταν ψηφίζεις τσαρλατάνους, ο φασισμός δυστυχώς είναι το επακόλουθο. Πριν κάνουμε οτιδήποτε, καλό είναι να δούμε τους εαυτό μας στον καθρέπτη! ΥΓ. Αυτό με τους ''Αστούς' πραγματικά δεν το κατάλαβα..

    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε δεν είναι πολιτικό το θέμα αλλά κοινωνικό. Οπότε ας αφήσουμε για λίγο τα κόμματα έξω από τη συζήτηση για να μην χάσουμε την ουσία. Όσον αφορά για την αστική τάξη, η Ιστορία έχει δείξει πως ο φασισμός ξεπηδάει μέσα απ' αυτήν. Και για να μη χαρακτηριστώ ως ανθέλληνας, θέλω να επισημάνω πως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό. Αν αφυπνιστεί η αστική τάξη, θα αποδυναμωθεί ο φασισμός.

      Διαγραφή
  6. Laternative, εγω βλέπω μια ανακολουθία σε αυτά που λες και αυτά που πρεσβεύεις.

    Λες: "Ήταν λάθος των αρχών να μπουν Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί στις ίδιες εγκαταστάσεις".

    Αλλά δεν είναι λάθος να έχουμε ανοικτά σύνορα και να δεχόμαστε οποιονδήποτε εδω (προσωπικά δεν μιλάω για τους πρόσφυγες, αλλά για Μαρόκο, Πακιστάν, Αλβανούς παλαιότερα κλπ).
    Δηλαδή εμένα με υποχρεώνουν να συμβιώνω με αυτούς (και όχι μόνο δεν με φυλάνε, αλλά ούτε τους απελαύνουν όταν κάνουν παρανομίες), αλλά εμείς να τους βάζουμε χωριστά!
    Οχι ρε παιδιά, στην μια περίπτωση ζητάμε συμβίωση και πολυπολιτισμό και στην άλλη, ξεχωριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου δεν υποστηρίζω τον εγκλεισμό των ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αναφέρομαι όμως πως μου φαίνεται ακόμα πιο βλακώδες να κλείνονται σε έναν χώρο που δεν είχε προσδιοριστεί και οργανωθεί για χώρο συγκέντρωσης, ανθρώπους από άλλες χώρες που αργά ή γρήγορα θα εμπλακούν μεταξύ τους.
      Όσον αφορά τα σύνορα, είμαι ενάντια σ' αυτά. Ανέκαθεν. Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία (για την οποία πολύ ευχαρίστως να άνοιγα κουβέντα μαζί σου αλλά θα χάσουμε την ουσία). Δυστυχώς φίλε μου αν παρακολουθήσεις την Ιστορία θα διαπιστώσεις πως ποτέ δεν υπήρξε στασιμότητα και πάντα γίνονταν ανταλλαγές πληθυσμών. Δυστυχώς. Δεν μας υποχρέωσε κανείς να συμβιώσουμε με τους πρόσφυγες. Οι συνθήκες όμως ήρθαν έτσι που πιαστήκαμε απροετοίμαστοι. Και σε μία φασιστική Ευρώπη, η Ελλάδα, μία χώρα που έχει γονατίσει από τα μέτρα λιτότητας, έδειξε ένα υπέροχο πρόσωπο προς τους πρόσφυγες (με γνωστές εξαιρέσεις όσους αισχροκέρδησαν από τους πρόσφυγες).
      Κι όμως μέσα σε μία βδομάδα, κι αφού υπέκυψε στην απαράδεκτη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, απέλασε κόσμο και ξαμολήθηκαν νεοναζί για να διώξουν τους πρόσφυγες από το λιμάνι της Χίου. Σκηνές ντροπής.
      Η άποψή μου είναι πως πρέπει να γίνει μία όμορφη αφομοίωση και συνύπαρξη όσον επιθυμούν να μείνουν στην χώρα μας με τους συμπολίτες μας.
      Οπότε στην απορία σου, δεν υποστηρίζω ούτε τους εγκλεισμούς ούτε το ξεχώρισμα των λαών.
      Επιλέγω την αρμονική συμβίωση.

      Διαγραφή