Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Τα περιβόλια της ανθρωπιάς



Καθ’ όλη τη διάρκεια του προσφυγικού προβλήματος, έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές η εντύπωση πως η ανθρωπιά δε θα εξαφανιστεί ποτέ, παρ’ όλες τις ξενοφοβικές δράσεις που εκδηλώνονται κατά καιρούς, με την ανοχή του κράτους (πυρκαγιές κέντρων φιλοξενίας προσφύγων σε Γιαννιτσά και Καστελόριζο, καταγγελία επιμελητηρίου της Χίου για την κοινωνική κουζίνα κ.α.).
Αυτή τη φορά μία όμορφη πρωτοβουλία πάρθηκε στα Χανιά. Την Τρίτη 1 Μαρτίου, δημοσιεύθηκε μία ανακοίνωση στο facebook, η οποία έγραφε το εξής: «Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια σαπίζουν στα περβόλια μας. Μπορούμε! Δεν μπορούμε; Να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον 50 κλούβες έως αύριο;».
Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Μέσα σε λίγη ώρα βρέθηκαν περιβόλια, προσφέρθηκαν φίλοι να πάνε να μαζέψουν πορτοκάλια και μανταρίνια καθώς κι ένα αγροτικό για να τα μεταφέρει στο λιμάνι. Το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε το ευγενές φορτίο του και μια μέρα αργότερα ένα δεύτερο φορτίο έκανε το ίδιο ταξίδι. Έτσι απλά. Με μία λιτή κι ανθρώπινη πρωτοβουλία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίστηκε όμορφα η συγκομιδή αγαθών και τροφίμων που έχουν συγκεντρώσει οι εθελοντές στα Χανιά. Μαζί με τα πακέτα (70 κούτες με τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα) μαζεύτηκαν και κάσες με πορτοκάλια και μανταρίνια, τα οποία αυτή τη στιγμή αναζητούν μία μεταφορική εταιρία που θα τα μοιράσει σε όσα μέρη της Ελλάδος έχουν συγκεντρωθεί πρόσφυγες. Η προσπάθεια συνεχίζεται, αλλά η επιτυχία του πρώτου σκέλους της, δίνει την διάθεση και την ώθηση των εθελοντών στο να πάρουν κι άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες.
Άραγε πόσα χωράφια υπάρχουν και στο δικό μας νησί αναξιοποίητα. Πόσοι καρποί ωριμάζουν και πέφτουν στη γη. Σαπίζουν και επιστρέφουν στο χώμα χωρίς κανείς να νοιαστεί. Γιατί να μη παραδειγματιστούμε από την πρωτοβουλία των Χανιών;
Σίγουρα θα ήταν μία όμορφη απάντηση ανθρωπιάς απέναντι στην απάνθρωπη καταγγελία του Επιμελητηρίου.

Πρώτη δημοσίευση: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου