Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Φύλακας άγγελος...

Φωτογραφία: Γιάννης Μπεχράκης

Για τον βασιλιά της θάλασσας έχουν γραφτεί αρκετές ιστορίες, οι οποίες δείχνουν την καλοσύνη αυτού του πλάσματος. Το δελφίνι, ον με ανεπτυγμένη νοημοσύνη έχει τιμηθεί στην μυθολογία για τις σωτήριες επεμβάσεις του σε περιπτώσεις όπως αυτές του Κοίρανου, του Αρίωνα, του Φάλανθου, του Τηλέμαχου αλλά και στο σεβασμό που έδειξαν στο άψυχο σώμα του Ησίοδου. 
Μάλιστα ο Πλούταρχος είχε γράψει για τα δελφίνια το εξής, «στο δελφίνι έχει δοθεί η ιδιότητα που αναζητούν όλοι οι φιλόσοφοι: η ανιδιοτελής συμπαράσταση και φιλία». 
Το υπέροχο αυτό πλάσμα εμφανίζεται και συμπαραστέκεται σε ανθρώπους άξιους, όμορφους, αδικημένους αλλά κυρίως σε πρόσωπα που έχουν καλή ψυχή. Οπότε η παραπάνω φωτογραφία του Reuters όπου δείχνει ένα δελφίνι να περιτριγυρίζει μία βάρκα προσφύγων καθώς εκείνοι προσεγγίζουν τις ελληνικές ακτές, μου πρόσφερε ένα όμορφο πρωινό χαμόγελο. Πόσο ανθρώπινο και ζεστό μου φάνηκε το καλωσόρισμα ενός βασιλιά στη θάλασσα σε αντίθεση με τη στεριά όπου οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν την απάνθρωπη συμπεριφορά αποβρασμάτων που τους εκμεταλλεύονται, τους κλέβουν και τους χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης σε διπλωματικές διαδικασίες (π.χ. όπως η Γερμανία προτείνει να πάρει πίσω κάποια μέτρα λιτότητας αρκεί η Ελλάδα να κρατήσει έναν αριθμό προσφύγων).
Την ώρα που η Κεντρική Ευρώπη υψώνει συρματοπλέγματα αφήνοντας χιλιάδες ψυχές εγκλωβισμένες στη μέση του πουθενά κι εκτεθειμένες σε άσχημες καιρικές συνθήκες, τα δελφίνια κατάφεραν να δείξουν το καλύτερο παράδειγμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και φιλοξενίας.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που είναι τόσο δεμένη ιστορικά και πολιτισμικά με τα δελφίνια. Ας δείξουμε άξιοι φίλοι αυτών των υπέροχων πλασμάτων. Τώρα που η βροχή μας κρατάει κλεισμένους στα σπίτια, κάποιες ψυχές περιπλανιούνται σε δρόμους, πάρκα, λιμάνια και υπαίθρους, απροστάτευτες στις καιρικές συνθήκες. 
Προχθές έμαθα πως ο δήμος Χίου πρόσφερε το κλειστό του μπάσκετ για τους πρόσφυγες. Ανέστειλε μάλιστα όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για να μπορούν οι άνθρωποι να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα εκεί μέσα. Εξαιρετική κίνηση αλλά δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει όλους. Ήρθε η στιγμή να πάρει πρωτοβουλία και η εκκλησία η οποία έχει αρκετούς χώρους φιλοξενίας αναξιοποίητους μέχρι σήμερα...
Ο λαός μας, παρόλο που είναι πληγωμένος και γονατισμένος από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης, προσφέρει καθημερινά στους πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους "πολιτισμένους" Ευρωπαίους. Ήρθε ο καιρός να δράσουν και οι αρχές. 
Αφού δεν έχουν επηρεαστεί από την συνεχή αλληλεγγύη των Ελλήνων, ας παραδειγματιστούν από τα δελφίνια... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου