Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Στα 25 καλύτερα του κόσμου το Μουσείο Ακρόπολης



Στα 25 καλύτερα μουσεία παγκοσμίως συγκαταλέγεται το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το Tripadvisor.
Η λίστα αυτή δημιουργείται βάσει ενός αλγορίθμου που μετρά την ποιότητα και την ποσότητα των αξιολογήσεων για μία χρονική περίοδο ενός έτους.
Εξαιρετικές κριτικές για τον περασμένο χρόνο έλαβε το Ινσιτούτο Τέχνης του Σικάγο, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση της λίστας, ενώ το δικό μας Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται στην 8η. 
Τα αποτελέσματα όμως έχουν και εκπλήξεις. Το μουσείο Λούβρου στο Παρίσι, που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες παγκοσμίως, βρίσκεται στη 19η θέση της κατάταξης, πίσω από λιγότερο γνωστά μουσεία, όπως το Vasa της Στοκχόλμης (13η θέση) και το Instituto Ricardo Brennand στη Βραζιλία (17η).

Η λίστα
1. Art Institute of Chicago (Σικάγο)
2. Museo Nacional de Antropologia (Μεξικό)
3. Ερμιτάζ (Ρωσία)
4. The Getty Center (Λος Άντζελες)
5. Galleria dell’Accademia/Statue of David (Ιταλία)
6. Musee d’Orsay (Παρίσι)
7. The Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη)
8. Μουσείο Ακρόπολης (Αθήνα)
9. Πράδο (Μαδρίτη)
10.Yad Vashem Μνημείο Ολοκαυτώματος (Ιερουσαλήμ)
11. The National WWII Museum (Λουιζιάνα)
12. Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (Λονδίνο)
13. Vasa Museum (Στοκχόλμη)
14. National Gallery of Art (ΗΠΑ)
15. Βρετανικό Μουσείο (Λονδίνο)
16. Μουσείο Αγιάς Σοφιάς/Ναός Αγιάς Σοφιάς (Κωνσταντινούπολη)
17. Instituto Ricardo Brennand (Βραζιλία)
18. Borghese Gallery (Ρώμη)
19. Μουσείο Λούβρου (Παρίσι)
20. The Rijksmuseum (National Museum) (Αμστερνταμ)
21. Smithsonian National Air and Space Museum (ΗΠΑ)
22. The Museum of Qin Terra-cotta Warriors and Horses (Κίνα)
23. Ιnhotim (Βραζιλία)
24. Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας (Te Papa Tongarewa)
25. Museo del Oro (Μπογκοτά)

Καινοτομίες και πρωτότυπες εκθέσεις έχει εντάξει στην ατζέντα του το Μουσείο της Ακρόπολης δίνοντας «βήμα» στο διαδραστικό στοιχείο.
Το 2013 η βρετανική εφημερίδα Sunday Times κατέταξε το μουσείο στην τρίτη θέση στη λίστα με τα 50 καλύτερα μουσεία του κόσμου, ενώ το νέο κτήριο του μουσείου βρέθηκε ανάμεσα στις έξι επικρατέστερες υποψηφιότητες για το βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Mies van der Rohe».
Το 2010 ψηφίσθηκε ως το Καλύτερο Μουσείο του Κόσμου σε διαγωνισμό της Ένωσης Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανία, και το 2009 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, παρουσία πολλών ξένων ηγετών.
Το χρονικό διάστημα από το Μάιο του 2014 μέχρι και το Μάιο του 2015 το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφθηκαν 1.460.135 άτομα. Από αυτούς οι 170.764 ήταν έλληνες και ξένοι μαθητές.
Να σημειωθεί ότι αρθρογράφος του Guardian είχε δηλώσει, σε μια συζήτηση για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, πως η Ελλάδα διαθέτει ένα «μοντέρνο μουσείο, ιδανικό για να τα προβάλλει. Συγκριτικό πλεονέκτημα έχει η Αθήνα σε σχέση με το Λονδίνο όσον αφορά στη θέαση του Παρθενώνα μέσα από τον γυάλινο τοίχο του μουσείου της Ακρόπολης. Η τέχνη συνδέεται αισθησιακά με την αρχιτεκτονική της ''οικείας'' της».

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου