Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Και τώρα σβήνουμε τις τηλεοράσεις...


Από αύριο αρχίζει επίσημα μία ακόμη προεκλογική περίοδος (τρίτη μέσα σε εννιά μήνες). Είναι υπερβολική μία τρίτη πλύση εγκεφάλου μέσα σε έναν χρόνο για έναν λαό. Αυτή τη φορά δε θα ασχοληθώ από εδώ μέσα για τις νέες εκλογές. Απογοητεύτηκα. Είναι βέβαιο πως η ελπίδα και η αλλαγή σ' αυτόν τον τόπο δε θα έρθει μέσα απ' αυτήν την διαδικασία. Ας το ξεχάσουμε, για να μην απογοητευτούμε ξανά.
Αυτό όμως που θα μ' εκνευρίσει στη ερχόμενη προεκλογική περίοδο, θα είναι μία ακόμη παρέλαση εμπειρογνωμόνων από τα γνωστά συστημικά κανάλια, τα οποία ακόμα εκπέμπουν σήμα...
Εμπειρογνώμονες. Η σύγχρονη μάστιγα της μαζικής ενημέρωσης. Άνθρωποι που αυτοχρίζονται διανοούμενοι και περνάνε με ύπουλο τρόπο πληροφορίες στον κόσμο για να επηρεάζουν ένα κομμάτι του λαού. Ένα γνωστό παράδειγμα της τακτικής τους, ήταν οι πειραγμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες εξέθεσαν αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς τόσο στις εκλογές του Γενάρη όσο και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Παρ' όλα αυτά αρκετοί (αν όχι όλοι) απ' αυτούς θα έχουν το θράσος να ξαναβγούν στα κανάλια και να παπαγαλίσουν. 
Η αντιπάθειά μου όμως αυτή πέφτει κυρίως στους οικονομολόγους. Σ' αυτούς που βρίσκονται στην υπηρεσία αυτών που αποφασίζουν για το κοινό "καλό". Σ'αυτούς που ανήκουν σε ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από τραπεζίτες και χρηματιστηριακούς θεσμούς που έχουν προκαλέσει την οικονομική κρίση. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζονται στα Μ.Μ.Ε. ως ειδικοί με ακαδημαϊκούς τίτλους και σπουδαίες προϋπηρεσίες για να γίνουν πιο πιστευτοί και θαυμαστοί στο κοινό. 
Μόνο που αυτοί οι τύποι έχουν πέσει σε μία αντίφαση που ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί. Ως ειδικοί έχουν ενσωματωθεί στον κόσμο της οικονομία και του κεφαλαίου, συμβουλεύουν κόμματα και κυβερνήσεις, παρεμβαίνουν στα Μ.Μ.Ε. κι αναλύουν μία οικονομική κρίση την οποία δεν είχαν αντιληφθεί όταν ερχόταν. Ή μήπως όχι;... 
Ήταν τελικά άχρηστοι ή είναι αρκετά επικίνδυνοι;...
Αντί όλα αυτά τα χρόνια να αναλύσουν και να αποκαλύψουν την καπιταλιστική φύση και να αναζητήσουν διεξόδους για την μείωση του χρέους, επιλέγουν να είναι δέσμιοι του κυρίαρχου συστήματος. Επιλογή τους. Επιλογή μας να τους αγνοούμε από δω και πέρα. Μία εξαίρεση υπήρξε με τους "συγκλονισμένους οικονομολόγους" στην Γαλλία, οι οποίοι είχαν μία αναγνωρισμένη ποιότητα στις έρευνές τους, αλλά αποσιωπήθηκαν από τα Μ.Μ.Ε. Για ευνόητους λόγους φυσικά.
Δυστυχώς αυτοί οι "ειδικοί" έχουν επιφέρει τρομερές καταστροφές, αν και υπήρξαν φορές που δεν τα κατάφεραν κι αυτό χάρης στο πείσμα κάποιων εναπομεινάντων ρομαντικών, όπως είχε συμβεί το 1986 στην "διαμάχη των ιστορικών" στην Γερμανία. 
Σύμφωνα με το δοκίμιο του Enzo Traverso, "Τι απέγιναν οι διανοούμενοι", η "διαμάχη των ιστορικών" (Historikerstreit) αναστάτωσε βαθιά τη χώρα, υποχρεώνοντας την να επανεξετάσει ριζικά το παρελθόν της. Ε, λοιπόν, η βασική συμβολή στην ενσωμάτωση των εγκλημάτων του ναζισμού στους κόλπους της γερμανικής ιστορικής συνείδησης δεν ήρθε από ιστορικούς αλλά από έναν φιλόσοφο (!), τον Γιούργκεν Χάμπερμας. Στη διάρκεια αυτής της διχογνωμίας, μερικοί ερευνητές δεν του αναγνώριζαν κανένα δικαίωμα να μιλάει, με το πρόσχημα ότι δεν ήταν ιστορικός (!) και δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στα αρχεία. Στον απόηχο αυτής της διαμάχης που ξεκίνησε από ένα φιλόσοφο, αντρώθηκε μια νέα γενιά ιστορικών που εργάστηκαν με βαθύτητα πάνω στο ναζιστικό παρελθόν, χρησιμοποιώντας πολλαπλές πηγές, αξιοποιώντας αρχεία που κανείς μέχρι τότε δεν είχε υποψιαστεί την ύπαρξή τους...
Πόσες φορές έχουμε ακούσει στα κανάλια κι από συζητήσεις, αρκετούς "ειδικούς" να λένε την εξής φράση, "εσύ δε τα ξέρεις καλά...". Ε όχι λοιπόν. Μια χαρά γνωρίζουμε αρκετές καταστάσεις και θεωρίες. Τις έχουμε βιώσει στο πετσί μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Κι επειδή ξέρουμε πως θα συστρατευθούν οι ίδιοι πάλι στα συστημικά κανάλια, θα έχουμε μόνο μία επιλογή στο να τους αγνοήσουμε επιδεικτικά. 
Να κρατήσουμε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες κλειστούς για έναν μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου