Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Το τέλος της ανθρώπινης φύσης...


Οι καταστροφές στην πληγωμένη κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού συνεχίζονται, αφήνοντας μας άφωνους θεατές ενός πολιτισμικού εγκλήματος. Μετά τις σοκαριστικές εικόνες από το αρχαιολογικό μουσείο και την βιβλιοθήκη της Μοσούλη, ήρθε η σειρά της ιστορικής τοποθεσίας του Νιμρούντ. 
Οι φανατικοί τζιχαντιστές μπορεί να είναι μία ορδή ανεγκέφαλων κι επικίνδυνων δίποδων όμως γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που κάνουν και γιατί το κάνουν. Η ολοκληρωτική ισοπέδωση των περιοχών που έχουν καταλάβει, είναι η μόνη λύση για την τελική τους επικράτηση κι εγκαθίδρυση στον χώρο αυτό. Στην γυμνή κι επίπεδη επιφάνεια που θα αφήσουν πίσω τους θα χτιστεί η νέα τους κοινωνία. Οι μη αναστρέψιμες καταστροφές που προκάλεσαν στους πολιτισμικούς και ιστορικούς θησαυρούς της περιοχής θα αποτελέσουν ένα non paper για τις νέες γενιές. Έπειτα είναι κι αυτή η ριμάδα η λήθη που κάνει καλά τη δουλειά της κι επουλώνει τις πληγές του κόσμου, προκαλώντας μία επικίνδυνη αμνησία απέναντι στα λάθη τα οποία δυστυχώς ζούμε και ξαναζούμε. 
Αυτό όμως που με πονάει είναι πως εμείς ως όντα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ασημαντότητά μας απέναντι στο χρόνο και στα απομεινάρια πολιτισμών που έζησαν στους τόπους που εμείς κατοικούμε σήμερα. Η παρουσία μας θα περάσει απαρατήρητη και θα χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Καταφέρνουμε όμως να νικάμε τον θάνατο και την επερχόμενη απουσία μας, αφήνοντας κάποιο έργο πίσω. Αυτά τα μνημεία στέκονται εκεί για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές των πέρασμα αυτών των ανθρώπων που έζησαν πριν από μας, χιλιάδες χρόνια πίσω, και μεγαλούργησαν σε τέτοιο βαθμό που τους θαυμάζουμε μέχρι σήμερα. Η καταστροφή αυτών των "αποτυπωμάτων" δείχνει έλλειψη αγάπης για τη ζωή και μία θρασύτατη απάθεια απέναντι στον θάνατο. 
Δε το ζούμε πρώτη φορά. Την ίδια καταστροφή προκάλεσαν οι πρωτοχριστιανοί στους αρχαίους ναούς. Την ίδια μανία έδειξαν οι σταυροφόροι στην Κωνσταντινούπολη και τους Άγιους Τόπους. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Φυσικά τότε δεν υπήρχαν οι μπουλντόζες κι άλλα σημερινά εξαρτήματα, οπότε οι ζημιές ήταν λιγότερο οδυνηρές από τις σημερινές. Για φανταστείτε όμως τους πρωτοχριστιανούς με μπουλντόζα στην Ακρόπολη. Σήμερα θα θαυμάζαμε τα θεμέλια του Παρθενώνα αν οι φανατισμένοι εκείνης της εποχής είχαν τον ίδιο καταστρεπτικό εξοπλισμό με τους σημερινούς τζιχαντιστές.Πρέπει να σταματήσει αυτό το έγκλημα και να εξαλειφθεί από προσώπου γης. 
Οφείλουν οι Αμερικανοί να σκύβουν το κεφάλι από ντροπή, σε κάθε πολιτισμική καταστροφή της Μεσοποταμίας, διότι εκείνοι άνοιξαν το πολεμικό μέτωπο πριν από δώδεκα χρόνια. Εκείνοι λεηλάτησαν για πρώτη φορά τα μουσεία του Ιράκ. Εκείνοι είναι που αφήνουν ελεύθερους τους φανατικούς να σβήνουν την Ιστορία ενός τόπου.
Πριν αναθεματίσουμε τους ισλαμιστές που καταστρέφουν τους θησαυρούς της Μεσοποταμίας, ας αναλογιστούμε τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου