Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Συζητώντας για τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.


Πριν από λίγους μήνες, μου έγινε η τιμητική πρόταση να μιλήσω στα Εξάρχεια για τον ρατσισμό και την προκατάληψη, βασιζόμενος σε ένα βιβλίο που έχω διαβάσει. Μου άρεσε η ιδέα κι αμέσως την δέχτηκα. Αυτά τα θέματα όμως θέλουν διάλογο, οπότε πόσο πιο όμορφη θα γινόταν η συνάντηση αν υπήρχαν δύο πρόσωπα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, με τους οποίους θα δώσουν το πάτημα για μία εποικοδομητική συζήτηση; Η χαρά μου μεγάλωσε όταν ένας αγαπητός μου φίλος και πολλά υποσχόμενος συγγραφέας, δέχτηκε την πρότασή μου, ο Γιωργής Σαράτσης.
Το βιβλίο που επιλέχθηκε για να πατήσουμε πάνω τους προβληματισμούς μας είναι το εξαιρετικό "μ.Χ." του Βασίλη Αλεξάκη.
Θεωρούμε πως η ασέβεια και η ολική καταστροφή ιστορικών και σημαντικών μνημείων άλλων θρησκειών κι άλλων εθνικοτήτων στη χώρα μας, είναι μία μορφή ρατσισμού. Ίσως μία από τις πιο επικίνδυνες διότι η αλλοίωση που δημιουργείται στις αρχιτεκτονικές δομές μίας πόλης, οδηγούν στην καταστροφή πολλών ιστορικών στοιχείων της εκάστοτε κοινωνίας μ' αποτέλεσμα οι νέες γενιές να δέχονται μία παραποιημένη Ιστορία. Κι όπως είναι γνωστό η παραποίηση της Ιστορίας οδηγεί σε προκαταλήψεις.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, τα οποία θα ακουστούν αύριο. Από την άλλη πρέπει να θυμήσουμε πως το γεγονός αυτό δεν είναι σύγχρονο. Υπάρχουν αναφορές αιώνων πριν για καταστροφές και λεηλασίες, με τις οποίες πολιτισμοί ολόκληροι σβήστηκαν από τους χάρτες και τις μνήμες των ανθρώπων. Όμως τότε η γνώση ήταν περιορισμένη και η πλειοψηφία του λαού έφερε μικρότερη ευθύνη. Σήμερα όμως η γνώση είναι ελεύθερη και οι ευθύνες μας τεράστιες.
Η άγνοια και η αδιαφορία είναι το όπλο του ρατσισμού και η τροφή των προκαταλήψεων.
Ας τις τερματίσουμε λοιπόν.

Η συνάντηση θα γίνει στο Revolt cafe-bar (Κωλέττη 25-27, Εξάρχεια, τηλ. 210-3800016) στις 18:30. 

2 σχόλια:

  1. Κ. Χατζελενη,η συναντηση,στο Revolt cafe-bar ειναι για αυριο Κυριακη 15.2.; Μας βαζετε δυσκολα,μιας και αυριο ειναι και η μεγαλη συγκεντρωση στο Συνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς η ημερομηνία είχε οριστεί δύο μήνες πριν. Όμως η συζήτηση θα ανέβει στο youtube σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή