Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Νέος άνεμος από τον Νότο




Η χθεσινή συνέντευξη τύπου στο υπουργείο οικονομικών με βρήκε έκπληκτο. Είναι πρώτη φορά που βλέπω ένα πολιτικό κόμμα να εφαρμόζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις από την πρώτη κιόλας μέρα κι αυτό πράγματι είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Η νέα κυβέρνηση έχει βαλθεί να μας τρελάνει, όχι μόνο εμάς αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Βλέποντας λοιπόν χθες την ρήξη του νέου υπουργού οικονομικών με έναν εμπαθή Ευρωπαίο τεχνοκράτη, ξαναβρήκα την χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μου νιώθοντας παράλληλα και την αγωνία προς το άγνωστο. Πράγματι η Ελλάδα από χθες βαδίζει σε ένα μονοπάτια. Η χρόνια υποταγή, μας είχε οδηγήσει σε μία πορεία η οποία όλο και περισσότερο βάλτωνε και βρομούσε. Το είχαμε συνηθίσει και με σκυμμένο το κεφάλι προχωρούσαμε έχοντας στις πλάτες μας το βάρος της άδικης ευρωπαϊκής κατακραυγής και της προδοσίας των πολιτικών μας προσώπων. 
Όμως τις τελευταίες μέρες διαγράφεται μία νέα πορεία κι αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος να ασχολούνται όλοι μαζί μας. Αρκετά διεθνή μέσα υποστηρίζουν το θάρρος της νέας ελληνικής ηγεσίας ενώ οι Αριστερές παρατάξεις της Ευρώπης όπως η Die Linke ρίχνουν το φταίξιμο της αποτυχίας στην ίδια την Μέρκελ.
Την ίδια στιγμή όμως βλέπω αρκετούς συμπατριώτες μου να επικρίνουν τη νέα στάση της κυβέρνησης. Μάλιστα αρκετοί ειρωνεύονται τον πλούσιο βίο του Βαρουφάκη μόνο που με αυτούς δε θέλω να ασχοληθώ διότι όπως είχα πει και σε παλιότερες αναρτήσεις μου, η ειρωνεία είναι το όπλο του κάθε άβουλου νεοφιλελεύθερου ανθρώπου που υστερεί σε γνώσεις, επιχειρήματα και παιδεία. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ακόμα πιο επικίνδυνοι που διαστρεβλώνουν την αλήθεια προκαλώντας φόβο στο ευρύ κοινό. Μάλιστα χθες ορισμένοι υποστήριζαν πως δεν υπάρχει κοινή γραμμή από τον Νότο επειδή οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ανέφεραν πως δεν θα υποστηρίξουν την αλλαγή πλεύσης της χώρας μας. Σ' αυτούς θέλω να επισημάνω πως η πολιτική σκηνή της Ιβηρικής χερσονήσου έχει την ίδια τακτική με την κυβέρνηση Σαμαρά. Μία επιτυχής έκβαση της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα εκθέσει τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις αυτού του τόπου όσο και τις ήδη υπάρχουσες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου. Όμως τι λέει ο λαός των άλλων χωρών;
Σήμερα στην Μαδρίτη πραγματοποιήθηκε μία μεγαλειώδης διαδήλωση κατά της λιτότητας και της πολιτικής της Μέρκελ. Μέσα στο πλήθος που κατέκλυσε τους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας κυμάτιζαν κι ελληνικές σημαίες. Η χώρα μας πλέον είναι ο μπροστάρης της ελπίδας κατά της άδικης γερμανικής πολιτικής και υποστηρικτής της κατάργησης μιας λιτότητας που οδήγησε αρκετό κόσμο σε ανεργία και πέταξε πολλούς ανθρώπους στο δρόμο ενώ οδήγησε αρκετούς στον θάνατο.
Αυτό όμως που με πονάει πολύ είναι η διαπίστωση πως αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μία επίγνωση των καταστάσεων και είναι αναγνώστες ενός μεγάλου κι αξιόλογου αριθμού βιβλίων, έχουν υποταχθεί στον δηθενισμό και στην ξερολίαση, επιδιώκοντας με τη στάση τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις με το να σκορπούν εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις και μίζερα σενάρια. Αρκετούς απ' αυτούς γνωρίζω πως τους είχε πάρει το Ποτάμι. Όμως κάποιοι που "βούτηξαν" σ' αυτό, ανακάλυψαν λύματα του Μπόμπολα μέσα στο τρεχούμενο νερό μ' αποτέλεσμα να βγουν αμέσως σε κάποια ακτή και να κρυφτούν στους γύρω θάμνους από ντροπή. Μόλις στέγνωσαν όμως άρχισαν πάλι να διαλαλούν και να το παίξουν γνώστες . Πάντα θα υπάρχουν κι αυτές οι παραφωνίες. Γλείφτες υπήρχαν στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, στην Χούντα και στη σύγχρονη οικονομική κρίση.
Όσο και να μου την σπάνε αυτοί οι τύποι τόσο εγώ θα προσπαθώ να τους αγνοώ διότι είναι αλήθεια πως επιτέλους είδα για πρώτη φορά να γίνεται διάλογος ίσον προς ίσον. Είδα να υψώνεται ένας αξιοπρεπής εγωισμός και πάνω απ' όλα σαν κράτος βρήκαμε κάποιον, ο οποίος με επιχειρήματα και γνώσεις θα καταφέρει να βουλώσει κάποια στόματα που μέχρι χθες όριζαν τις τύχες της Ελλάδος με πολιτικούς μαριονέτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου