Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Βόλτα στο παλιό λιμάνι των Χανιών


Τα Χανιά είναι η μοναδική κρητική πόλη που είχα επισκεφθεί παλιότερα πριν από το φετινό μου ταξίδι στη Κρήτη. Τότε όμως ήμουν πιτσιρικάς και δεν είχα την ωριμότητα ούτε τη διάθεση να την ανακαλύψω. Μου είχε αφήσει όμως μία όμορφη αύρα η πρωινή βόλτα που είχα κάνει τότε στο παλιό λιμάνι, ο φάρος αλλά και τα στενά που οδηγούσαν προς την πόλη. Τότε όμως ήταν άλλες εποχές και τα Χανιά ήταν διαφορετικά απ' ότι σήμερα.
Την διαφορά την έχει κάνει ο τουρισμός. Αρκετός κόσμος ανεβοκατέβαινε στην προκυμαία του λιμανιού, η πόλη είναι γεμάτη με τουριστικά μαγαζάκια ευτελών αναμνηστικών ενώ έξω από το τζαμί του Kioutsouk Hassan υπήρχε ένα μποτιλιάρισμα κάρων και αλόγων. Κάποιοι αποζητούν τέτοιου είδους προορισμούς κι αρκετοί επωφελούνται από την συγκεκριμένη τουριστική άνθηση. Από την άλλη όμως υπάρχουν κι αρκετοί σκεπτόμενοι άνθρωποι που κοιτούν με απαξίωση την τουριστική εκμετάλλευση της πόλης τους. Με αποστροφή γυρνάνε την πλάτη σ' αυτό το πανηγύρι και προτείνουν ήρεμες γειτονιές και στέκια για καφεδάκι ή για ένα μεζεδάκι. 
Μία όμορφη γειτονιά είναι η πλατεία της Σπλάντζιας. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία κάποτε ήταν τζαμί ενώ στην ενετοκρατία ήταν τάγμα δομινικανών μοναχών. Το όμορφο με το συγκεκριμένο οικοδόμημα είναι πως έχει κρατήσει όλα τα χαρακτηριστικά των αρχιτεκτονικών τάσεων που πέρασε. Έτσι σήμερα μπορούμε όλοι να απολαύσουμε στην πρόσοψη της εκκλησίας το όμορφο καμπαναριό και τον επιβλητικό μιναρέ. Στην άλλη άκρη της πλατείας συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Ρόκκου, ο οποίος ήταν ο προστάτης της πόλης από την πανώλη. Φεύγοντας από την ηρεμία και την εναλλακτική διάθεση αυτής της πλατείας συναντάμε ένα αγαπημένο βιβλιοπωλείο και γνωστό για την ποιοτική του συλλογή, το Μικρό Καράβι.
Ο δρόμος μας ξαναβγάζει στην παλιά πόλη των Χανιών. Πέρα από την απογοήτευση που μου προκάλεσε η πολυκοσμία, μπορώ να παραδεχτώ την ομορφιά τη. Άξια έχει θεωρηθεί ως μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου, έχοντας τον τίτλο η Βενετία της Ανατολής (γιατί να μη χαρακτηριζόταν και η Βενετία ως τα Χανιά της Δύσης). 
Προχωρήσαμε μέχρι την άλλη πλευρά του λιμανιού. Είχαμε τον φάρο απέναντί μας. Ήθελα να φτάσω μέχρι το κολυμβητήριο όπου είχε διεξαχθεί το πρωτάθλημα νέων το 2000, όπου και κατακτήσαμε με την ομάδα της Χίου την τρίτη θέση. Το κολυμβητήριο το βρήκα στη θέση του. Όχι όμως και το ξενοδοχείο. Είχαμε μείνει στον Ξενία, ο οποίος γκρεμίστηκε διότι βρέθηκαν αρχαία στα θεμέλιά του. 
Από το σημείο που έστεκε το ξενοδοχείο συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα στενά σοκάκια της πόλης. Ήταν όμορφη η ονομασία των δρόμων σε διάσημους και μη κρητικούς καλλιτέχνες. Όμως κι εκεί συναντούσες αρκετά τουριστικά μαγαζάκια που χαλούσαν τον ρομαντισμό και την αίγλη της. Λίγο πριν φύγουμε από τα Χανιά, περπατήσαμε και στην σύγχρονη πόλη. 
Φεύγοντας από την πόλη αναρωτιόμουν πόσο πιο όμορφη θα ήταν αν διατηρούσε τη γαλήνη και την αξιοπρέπεια του Ρεθύμνου. Παρ' όλα τα παράπονά μου, τα Χανιά είναι μία υπέροχη πόλη.

2 σχόλια:

  1. Mα,τοσες συμπτωσεις; Τοσο..."βιοι παραλληλοι"; Ετεροχρονισμενα παλιν θα γραψω το σχολιο,γιατι....στο διλλημα "να βαλκανεψω,η, να παω Χανια;" προτιμησα να "βαλκανεψω"!! Με μια αλλαγη στο προγραμμα,της τελευταιας στιγμης,επισκευτηκα ταα βαλκανια μας ,με την σειρα Αγκονα-Ισμπρουκ-Πραγα-Βουδαπεστη οδικως,και εννοειται,ολα τα ενδιαμεσα κρατη καθως και στην επιστροφη,παραμονη στην Βενετια!! Αχ κ.Χατζελενη μου!! Τι να λεμε τωρα; Για την ομορφια της φυσης τους; Οχι,η ομορφια ειναι των ανθρωπων,και για αυτο ξερουν να την διαφυλασουν!! Να πουμε για την ιστορια τους;Οχι,μιλανε αυτοι,με τις πραξεις τους,την χαρα τους ,το γελιο τους,την ευγενια τους,.....ναι-ναι εχουν τα τρωτα τους,κινδυνευουν και αυτοι να τους καταπιει ο καπιταλισμος,και η ενωμενη ευρωπη......μα με οσους τσεχους μιλησα.......απορουν με εμας!! Μα σε ολα ...ναι!!!! Ντραπηκα,δεν τους ανοιξα τα ματια να τους μαθω και το χειρωτερο......το "δεν βαριεσε αδελφε"!! Φυσικα και κυνηγουν τον τουρισμο!!! Μα παει στο διαολο...."παραγουν" κι'ολας!! Το φαι τους,το πιοτο τους ,την γεωργια τους,την κτηνοτροφια τους....νοικοκυρηδες οι ανθρωποι!! Αλλοι πιο πλουσιοι,αλλοι πιο φτωχοι,μα εχουν μια νοικοκυραδα στο συνολο τους!! Πιο φτωχοι οι Μαγυαροι!! Μα .....Μαγυαροι!! Ναι-ναι,πηγα και ηρθα απο θυμο,ταραχη,ντροπη,οταν επισκευθηκα το"μουσειο κομμουνισμου"!! Προβοκατορικο αρκετα,βεβαιως, αλλα και τι περασαν; Να τα βαλουμε κατ να τα εξετασουμε; Οοοχι ευχαριστω,δεν θελω!! Μπορει να μην ημουν ποτε σταλινικια,ομως μας βαλαν στα μουσεια........σοκαριστικα διαολε!! Πονεσα,ντραπηκα,οργη και θλιψη ενιωσα!! Ημουσικη υποκρουση της "Διεθνους"....αφηστε....ειναι μην κατσει κανενα κολλημενο Κουκουδι μπροστα μου,αυτην την εποχη!! Να ερθω να ξεχαστω οι γυναικα!! Βγηκα σε ενα μπαλκονι που εχουν,γιατι ημουν παρεξηγησημη με τα δακρυα να τρεχουν!! Ολος ο Ριμπακωφ......χερι-χερι το βγαλαμε το μουσειο!! Δεν μπορω αυτη την στιγμη να γραψω πιο πολλες εντυπωσεις,ειμαι κατω απο αυτες,και εγω δεν εχω πενα!! Ζηλευω!! Ομως μπορω να πιασω το ηχοχρωμα των περιγραφων σας,και πολλες φορες,στο μεγαλο αυτο ταξιδι,σας ειδα,και σας ακουσα....μροστα μου!! Ερχομαι πισω,και βρηκα περασμενη αναρτηση για την συνοικια μου,την παλια....τον Ν.Κοσμο!! Εκει,εζησα φοιτητρια,εκει,πρωτοπερπατησα τα πρωτα βηματα της μεταπολιτευσης,εκει στην περιοχη αυτη,πρωτομπηκα στα νοικοκυρια του Δουργουτιου,εκει ερωτευτηκα,και εκει παντρευτηκα....στην Παναγιτσα!!! Νεοκοσμιτης ο συζηγος!! Χαρηκα,και κοκορευτηκα που ειχατε την εμπειρια που περιγραφετε!! Φερελπιδο μηνυμα!! Αχ,ποσες φορες σας σκευτηκα στο ταξιδι!! Εσεις θα βαζατε....την καμερα,την πενα,και εγω ....τον ηχο ως μουσικος! Τον περιφημο Μολδαυα, με τα χρωματα του,ειδικα απο νωρις το απογευμα......Φυσικα και θα δανειστουμε τον Σμετανα!! Σας κουρασα!! Υγεια ευχομαι,καλο χειμωνα,αντοχη και ομορφια στην ζωη σας! Θα τα λεμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Με συγκινήσατε με το κείμενό σας και πραγματικά δεν με κουράσατε καθόλου. Πράγματι οι χώρες αυτές που αναφέρατε έχουν κρατήσει την αξιοπρέπεια που εμείς έχουμε χάσει εδώ και πάνω απ' όλα οι πολίτες τους έχουν ήθος και παιδεία. Γνωρίζουν το παρελθόν τους, δεν κρύβουν τις μαύρες σελίδες της ιστορίας τους κι έχουν μάθει από τα λάθη των προηγούμενων γενιών. Αντιθέτως εμείς εδώ τα "διορθώνουμε" με νομοθεσίες. Οι επισκέψεις μου στα Βαλκάνια με έμαθαν πως η Ελλάδα έχει χάσει το δρόμο της δεκαετίες τώρα. Όπως μου είχε πει μάλιστα ένας Σέρβος, "όταν η Ελλάδα μπήκε στην ΕΟΚ εμείς (Γιουγκοσλάβοι και Βούλγαροι) επισκεπτόμασταν τη χώρα σου για να δούμε τι πάει να πει Ευρώπη. Επιστρέφοντας στις πατρίδες μας κι αφού είχαμε δει με τα μάτια μας την κατάσταση της Ελλάδος, λέγαμε στους δικούς μας πως εμείς είμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι από τους Έλληνες". Όπως όμως διαπιστώσατε κι εσείς, οι Μαγυάροι έχουν μία εσωστρέφεια με την οποία προστατεύουν την εθνική τους ταυτότητα ανεξαρτήτως του ότι η οικονομική κρίση (προγενέστερη από τη δικιά μας) ανέβασε τα ποσοστά του δικού τους νεοναζιστικού κράτους. Οι Τσέχοι περηφανεύονται για την αντιδραστική τους στάση απέναντι στην εισβολή των Σοβιετικών αλλά παράλληλα έχουν κι ένα μουσείο του κομμουνισμού για να θυμούνται το παρελθόν της χώρας τους. Η Σέρβοι παρά τον εμφύλιο και τους βομβαρδισμούς διατηρούν την υπερηφάνειά τους και την αξιοπρεπή καθημερινότητά τους. Ακόμα στο αεροδρόμιο Τέσλα υπάρχει η επιγραφή "καλωσήρθατε στη χώρα των πρωταθλητών". Εμείς με τη συμπεριφορά μας αποδεικνύουμε πως είμαστε τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Γι' αυτό μας έχει μείνει αυτό το βλακώδες "ναι". Όσο για τη βραδιά στο Δουργούτι ήταν μία από τις πιο όμορφες βραδιές που έχω περάσει στον Νέο Κόσμο. Με τη σειρά μου σας εύχομαι καλό φθινόπωρο και καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή