Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

"Άττικα Άττικα"



Το τίτλος της ανάρτησης βασίστηκε στη γνωστή φράση που επινοήθηκε μετά τη σφαγή στο συγκρότημα φυλακών της πόλης Άτικα (Αττική) στην Αμερική τον Σεπτέμβριο του 1971, τερματίζοντας έτσι μία μεγάλη εξέγερση των φυλακισμένων. Η διαταγή δόθηκε από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Νέλσον Ροκφέλερ ο οποίος αμέσως μετά πήρε τηλέφωνο τον Νίξον για να πάρει τα εύσημα για την απόφασή του αυτή. Απολογισμός εκείνης της μέρας ήταν τριάντα τρεις νεκροί φυλακισμένοι κι έντεκα νεκροί σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονταν στο προαύλιο. Η διοίκηση των φυλακών αρνήθηκε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες του μακελειού ενώ τις επόμενες μέρες οι δεσμοφύλακες βασάνισαν τους πρωτεργάτες της εξέγερσης.
Αφορμή του ξεσηκωμού ήταν οι συνθήκες απομόνωσης. Οι κρατούμενοι είχαν οργανώσει μία συντονιστική επιτροπή με την οποία ζητούσαν βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους και να τερματιστούν οι ρατσιστικές συμπεριφορές που δεχόντουσαν. Η βίαιη απάντηση της κυβέρνησης δεν προοριζόταν μόνο στους κρατούμενους αλλά και στα κινήματα εκείνης της εποχής (όπως οι Μαύροι Πάνθηρες). Μετά από καιρό εμφανίστηκαν στην Αμερική οι περιβόητες φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Σαράντα χρόνια μετά η ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά με fast track διαδικασία προσπαθεί να περάσει το φασιστοσχέδιο για φυλακές τύπου Γ. Το νέο σχέδιο νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας εισάγει ειδική κατηγοριοποίηση των κρατουμένων σε τρεις τύπους (Α, Β, Γ). Στην ειδική κατηγορία τύπου Γ θα ανήκουν όλοι οι φυλακισμένοι που κατηγορούνται για ληστεία ή εκβίαση στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης (αρθρο 187 ΠΚ), οι πολιτικοί κρατούμενοι (άρθρο 187Α ΠΚ – τρομονόμος), όσοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας ή της δημόσιας τάξης καθώς και όσοι στασιάζουν στις φυλακές, προερχόμενοι από φυλακές τύπου Α και Β, κατόπιν της αποκλειστικής κρίσης ενός μόνου εισαγγελικού λειτουργού. Πόσοι έχουν κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια γι' αυτούς τους λόγους;
Με λίγα λόγια ο ακροδεξιός Σαμαράς φιμώνει τη φωνή των φυλακισμένων για τα δικαιώματα τους ενώ παράλληλα τρομοκρατεί τον απλό κόσμο ο οποίος εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυλακισμένος τύπου Γ και να στερηθεί σημαντικά δικαιώματα όπως:
α) Περιορίζει στο ελάχιστο τα επισκεπτήρια και την επικοινωνία των κρατουμένων με τους συγγενείς τους και θεσμοθετεί την απομόνωση στα κελιά το μεγαλύτερο μέρος του εικισιτετραώρου
β) καταργεί τις άδειες
γ) καταργεί τη δυνατότητα εργασίας και την ευεργετική διάταξη της υφ’ όρον απόλυσης όταν ο φυλακισμένος εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, καταργώντας έτσι την ισότητα και αναλογικότητα στην έκτιση της ποινής
δ) εξομοιώνει τους υποδίκους με τους καταδίκους καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας.
Παράλληλα το σύστημα θα χαρίζεται στους φυλακισμένους-ρουφιάνους (ακόμα κι αν είναι βαρυποινίτες) που θα παρέχουν κάθε πληροφορία για την εξάρθρωση μίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εξάλλου για να επιβιώσει ένα φασιστικό καθεστώς, έχει ανάγκη από ρουφιάνους σε κάθε πόστο.
Τη στιγμή που οι φυλακισμένοι θα χωρίζονται σε κρατούμενους τύπου Γ και σε ρουφιάνους, τα σωφρονιστικά συγκροτήματα θα φρουρούνται από αστυνομικές δυνάμεις που θα έχουν το δικαίωμα χρήσης όπλων μέσα στις φυλακές και μάλιστα με απόρρητο τρόπο δράσης. Με λίγα λόγια θα πραγματοποιούνται σφαγές πίσω από τα κάγκελα των φυλακών κι αλλά προς τα έξω δε θα ακούγεται τίποτα.
Δυστυχώς όμως η κινητοποίηση των φυλακισμένων δεν συγκινεί ιδιαίτερα τον κόσμο. Εδώ κι έξι μέρες κάνουν απεργία πείνας 4.500 κρατούμενοι και η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με απάθεια. Όταν όμως η ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά αδιαφορεί για τους ψηφοφόρους της, γιατί να ενδιαφερθεί για τους κρατούμενους;
Περίεργο όμως είναι πως δεν έχει γίνει αισθητό στην κοινωνία και σ' αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν τα Μ.Μ.Ε. τα οποία κρατούν σιγή ιχθύος για το συγκεκριμένο θέμα. Τι συμφέροντα κρύβονται εκεί άραγε;
Αυτή η ύπουλη σιωπή διαιωνίζει περισσότερο τον φόβο της κοινωνίας. Εξάλλου πόσοι συμπολίτες μας βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη στη φυλακή και πόσοι απ' αυτούς θα μετατραπούν σε κρατούμενους τύπου Γ.
Η τρομοκρατία των ακροδεξιών γίνεται όλο και πιο αισθητή ενώ η πουστιά τους φαίνεται με τα μέτρα που προσπαθούν να περάσουν μες το κατακαλόκαιρο. Καιρός να τους στείλουμε σπίτια τους και αρκετούς απ' αυτούς στις φυλακές. Με μεγάλη μου χαρά θα έβλεπα κάποιους απ' αυτούς να στοιβάζονται σε δικές μας φυλακές τύπου Γ.

2 σχόλια:

  1. Απο τον Σαμαρα και την κυβερνηση του,δεν περιμενω τιποτα! Δωσανε δειγμα γραφης,εδω και πολυ καιρο! Περιμενω απο τους δικους μας! Την αριστερα μας! Αυτην ντε,που βασανιστηκε,πηγε εξοριες,μπηκε στις φυλακες χρονια ολοκληρα....ναι απο αυτους περιμενα! Περιμενα την Παρασκευη το πρωι,"να μεταφερουν " το Συνταγμα,στην λεωφ.Μεσογειων στο υπ.Δικαιοσυνης! Περιμενα να ειναι ολοι εκει! Ντρεπομαι και θλιβομαι που καποτε τους πιστεψα,τους ψηφισα,που προσδοκουσα....κατι! Ναι,καθαρα συναισθηματικα αντιδρω! Και ευτυχως! Και δεν ειμαι μονη μου!
    Γιατι,αν ξαφνικα,συντροφια,ακολουθησουμε τον δικο σας συλλογισμο,εε θα πρεπει να κλαψουνε μανουλες! Γι αυτο,ουτε προσκλητηρια ουτε θεωριες....εσεις κι'αν φοβαστε τους σκεπτομενους!! Ποιος Δημητρης και ποιος Αλεξης.....Κωσταλεξη το καταντησατε το πραγμα συντροφοι! Αντε γεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε κάπου να βασιστούμε ή να στηρίξουμε τις ελπίδες μας. Αναγκαζόμαστε να υποστηρίξουμε και να ψηφίσουμε το λιγότερο κακό αλλά κι αυτό δεν είναι λύση. Όπως έχω ξαναπεί και παλιότερα, η ιστορία θα γραφτεί μέσα από τις παρέες κι εκεί οφείλουμε να βασιστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή