Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ίσως να είμαστε η τελευταία ελεύθερη γενιά...


Λένε συνήθως πως οι καιροί πέρασαν και δε θα ξαναζήσουμε μαύρες στιγμές του παρελθόντος. Διαβάζαμε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν σε δικτατορίες και νιώθαμε σίγουροι πως δε θα βιώσουμε ποτέ ανάλογες καταστάσεις. 
Κατά μία έννοια είχαμε ένα δίκιο. Οι δικτατορίες δε θα επανέλθουν ξανά με τον ίδιο τρόπο. Δε θα δούμε πάλι τανκς στους δρόμους, ούτε βλάχους με στρατιωτικές στολές να δίνουν εντολές αλλά ούτε και παπάδες να χειροτονούν τον κάθε δικτάτορα, όπως έχουμε δει σε ντοκουμέντα. Ο κόσμος τα γνωρίζει πλέον αυτά. Όχι πως θα αντιδρούσε ηρωικά σε μία ενδεχόμενη κατάλυση της δημοκρατίας. 
Το φιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα (του οποίου οι συνέπειες είναι ακόμα εμφανείς στην Λατινική Αμερική) γνωρίζει πως οι ακραίες εναλλαγές μίας κοινωνίας μπορεί να οδηγήσουν σε εύκολη κατάρρευση του οποιουδήποτε καθεστώτος. Οι βίαιες εναλλαγές φέρνουν και βίαιες αντιδράσεις. Δυστυχώς όμως μαζί με την αφύπνιση ενός μέρους της κοινωνίας, το κατεστημένο προχωράει αρκετά βήματα μπροστά καταφέρνοντας έτσι να αφοπλίσει πιο εύκολα τον κάθε λαό. 
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ζούμε ένα πείραμα καταστολής που εφαρμόζεται σ' ένα υποτιθέμενο δημοκρατικό καθεστώς. Ο πρώτος φόβος προήλθε με τις δυνάμεις καταστολής που ξυλοκοπούσαν τους πολίτες στους δρόμους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα σπίτια των ανθρώπων με τις εισβολές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, όπως συνέβη σε Κερατέα και Χαλκιδική. Ακολούθησε η αποβλάκωση των τηλεθεατών μέσα από τα σκουπίδια που τους προσέφεραν τα ιδιωτικά κανάλια. Σειρά πήραν και οι εφημερίδες που εξυπηρετούσαν συμφέροντα ορισμένων συγκεκριμένο ανθρώπων (π.χ. Μπόμπολας). 
Το κράτος είδε πως η τελευταία γενιά (η δικιά μου) έχει πλέον αιχμαλωτιστεί σε μία φοβία που της προκαλεί αδράνεια σε κάθε απάνθρωπη και αντιδημοκρατική απόφαση που παίρνει η κυβέρνηση Σαμαρά. Όμως οι χουντικοί ξέρουν πολύ καλά πως η αντίδραση πλέον μπορεί να έρθει από τις νεότερες ηλικίες (όπως έγινε τον Μάη του '68). Για να χει ελπίδες το καθεστώς να επιβιώσει και στις επόμενες γενιές, πρέπει να ευνουχίσει και την αχαλιναγώγητη νεολαία.
Η αρχή έγινε αυτές τις μέρες και όπως ήταν αναμενόμενο πέρασε απαρατήρητο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πλέον με εντολή της ΓΑΔΑ, από το Α.Τ της περιοχής τους θα περνάνε τα αιτήματα των διευθυντών σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα όπως διάβασα στην ιστοσελίδα left.gr, κλιμάκιο από το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής επισκέφτηκε σχολικές μονάδες ζητώντας καταγραφή προβλημάτων και τηλέφωνα εκπαιδευτικών.Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων φαίνεται πως είναι πλέον περιττό...
Στις καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής παρέμβασης σε σχολικές μονάδες έρχεται να προστεθεί και ένα περιστατικό στο Κερατσίνι: Η διευθύντρια λυκείου του Κερατσινίου κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής να καταθέσει ονόματα μαθητών που συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο και έδωσε 8 ονόματα ανήλικων μαθητών. Οι μαθητές, κλήθηκαν με την σειρά τους να καταθέσουν και να ενημερωθούν ότι θα κατηγορηθούν για κακουργηματικές πράξεις. Η αστυνομική αυθαιρεσία ωστόσο, δεν σταμάτησε στην έκδοση της κατηγορίας από την αστυνομία αντί για τις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών που κλήθηκαν να καταθέσουν, ενημερώθηκαν, μετά το πέρας της κατάθεσής τους, ότι δεν θα είναι σε θέση να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας τους
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν σχετικές καταγγελίες που αφορούν 5 μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Κερατσινίου, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο τμήμα ύστερα από προφορική κλήτευσή τους με την αιτιολογία της συμμετοχής τους στις καταλήψεις του προηγούμενου Οκτωβρίου. Εκεί οι αστυνομικοί τους υπέβαλλαν σε ερωτήσεις όπως: «Τι ψηφίζουν ο πατέρας σου και η μητέρα σου; Τι δουλειές κάνουν οι γονείς σου; Πώς είναι τα οικονομικά σας; Ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των καθηγητών σου στο σχολείο; Ποιοι από τους καθηγητές σου ήταν υπέρ της απεργίας που κάνατε; Γιατί το κάνετε; Σας παρακίνησαν καθηγητές ή πολιτικό κόμμα;».
Είναι σαν να σου λέει, πες μου τις πολιτικές σου πεποιθήσεις για να δω αν θα σ' αφήσω να σπουδάσεις και να σταδιοδρομήσεις στη ζωή σου. Όπως παρατηρείτε κι εσείς οι ερωτήσεις αυτές μας θυμίζουν παλιά καθεστώτα (χαρακτηριστική είναι η σκηνή στην θρυλική σκηνή που ρωτάει ένας αξιωματικός τον Καλογερόπουλο αν γνώρισε τον παππού του κι εκείνος του είπε πως πέθανε στην Μακρόνησο). Ο τρόμος έχει αρχίσει πια να μεταφέρεται και στις μικρότερες ηλικίες. Πόσο απάνθρωπο είναι να ακούει ένα πιτσιρίκι πως δε θα καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο. Του κόβονται αμέσως τα πόδια. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνομήλικοί τους θα το σκεφτούν να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε αδικία στο μέλλον. Ο φόβος παραλύει τα πάντα. Είναι γεγονός. Αυτόν τον φόβο όμως πρέπει να αντιστρέψουμε προς τους αλήτες που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να καταλύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Τι λέει όμως η διαταγή της ΓΑΔΑ; Με το υπ’αριθ. Πρωτ. 28460/14/220075 της 6/02/2014 η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορ/λικης Αττικής βασιζόμενη στην υπ’ αριθμ. 1668 από 5/2/2014 διαταγή Γ.Ε.Α.Ν.Ε και την 18648/14/214806 από 5/02/2014 διαταγή Γ.Α.Δ.Α- Τ.Γ.Α, ζητά από τους Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων δικαιοδοσίας της,
α) Την «πλήρη καταγραφή των σχολικών μονάδων» που λειτουργούν σε περιοχές αρμοδιότητας Διευθύνσεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ, υποβάλλοντας «το υπόδειγμα της καταγραφής σε μορφή excel στις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας»,
β) την «μεθόδευση προσωπικών επαφών και συναντήσεων με τους κ. Διευθυντές των ανωτέρω σχολείων, με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς (τους Διευθυντές των σχολείων) και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της Αστυνομίας ειδικότερα » και
γ) τη «σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών για τα ανωτέρω και την υποβολή των απόψεων τους υπ’ αυτών προς τις οικείες Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας».
Με λίγα λόγια όλοι οι μαθητές θα είναι φακελωμένοι. Ο περιορισμός κι ο ευνουχισμός του κάθε ανθρώπου θα ξεκινάει πλέον από τα μαθητικά τους χρόνια. Έτσι οι μελλοντικές γενιές θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμες σε ένα νέο καθεστώς που τώρα χτίζεται με αργές κινήσεις που θέτουν γερές και σταθερές βάσεις. Δυστυχώς και οι ακροδεξιοί έχουν ωριμάσει στις κινήσεις τους κι αυτό είναι πολύ κακό για τον λαό.
Αν οι νέοι δεν αντιδράσουν τώρα, το μέλλον θα είναι αρκετά σκοτεινό στη χώρα μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου