Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Περίπατος στο χωριό του Σαίξπηρ



Τελευταίος σταθμός της αγγλικής υπαίθρου είναι το χωριό του Σαίξπηρ, το Στράτφορντ. Το όνομα του, έχει ρωμαϊκή προέλευση, μιας κι αναφέρεται στο πέρασμα της στράτας (του ρωμαϊκού στρατού). Εκείνη τη περίοδο ήταν ένας απλός ρωμαϊκής δρόμος. Σήμερα όμως είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα της Αγγλίας κι αυτό χάρης στον Γουίλιαμ Σαίξπηρ.
Μέσα από τα ταξίδια μου έχω διαπιστώσει πως πολλές πόλεις αξιοποιούν σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν ζήσει ή έχουν περάσει από κει, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορία τους και τον τόπο τους (το σπίτι του Κωστή Παλαμά ακόμα μαραζώνει μες την Πλάκα).
Το Στράτφορντ ανήκει σ' αυτές τις πόλεις. Ήταν η πιο όμορφη πόλη που περπάτησα στην Αγγλία. Η ύπαιθρος της (η διαδρομή από την Οξφόρδη μέχρι εκεί) ήταν μαγευτική. Σχεδόν επίπεδα λιβάδια με ρυάκια και φάρμες. Που και που ξεπεταγόταν και μία έπαυλη. Σε μία απ' αυτές γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Τσώρτσιλ. 
Η πόλη του Στράτφορντ δεν είναι μεγάλη. Έχει γύρω στους 25.000 κατοίκους (πιο μικρή κι από την Χίο). Αυτό όμως δεν στέκεται εμπόδιο στους εκατομμύρια επισκέπτες της. Οι κάτοικοι αυτού του χωριού είναι πλούσιοι χάρης στον τουρισμό τους. Το αξίζουν όμως. Τα γραφικά σοκάκια της αλλά και ο περίπατος δίπλα στο ποτάμι είναι ένας σημαντικός λόγος για να ξοδέψεις λίγο χρόνο από το ταξίδι σου σ' αυτό το χωριό. 
Ζηλεύω κάθε φορά που επισκέπτομαι μία πόλη με ποτάμι (όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ποτάμι). Είναι ένας ιδιαίτερος τόπος για να ηρεμήσεις, να σκεφτείς, να ερωτευτείς, να δημιουργήσεις. Οι Ευρωπαίοι (και οι Βαλκάνιοι λαοί) το γνωρίζουν και τα αξιοποιούν. Αντιθέτως εμείς τα μπαζώσαμε όλα. Ως τραγική ειρωνεία οι δρόμοι που έχουν ασφαλτωθεί πάνω από τα ρέματα έχουν κρατήσει τα ονόματά τους, όπως για παράδειγμα η μποτιλιαρισμένη Καλλιρρόης. 
Ας γυρίσουμε όμως πάλι στο όμορφο χωριό. Οι κύκνοι κάτω από τη γέφυρα και οι μικροί γλάροι στις αποβάθρες της πόλης μου θύμισαν αρκετά τη Ζυρίχη και το Στρασβούργο. Τέτοιες λεπτομέρειες σε βοηθούν να ζήσεις ένα ταξίδι μέσα σ' ένα άλλο ταξίδι. 
Στο βάθος του πάρκου ορθώνεται ένα θέατρο (01:16). Ένα κτίριο τεράστιο για τα δεδομένα της πόλης αλλά και για τον αριθμό των κατοίκων της. Είναι το θέατρο του Σαίξπηρ. Εκεί παίζονται μόνο έργα του συγκεκριμένου συγγραφέα. Λίγο πιο πάνω υπάρχει ακόμα το μπαρ που έπινε τις μπύρες του και λίγο πιο πέρα μία σειρά σπιτιών που είχε αγοράσει όταν είχε γίνει πλούσιος. Επίσης μέσα στο πάρκο στέκεται ένα μνημείο για τον ίδιο και το έργο του (01:30-01:48). Ο ίδιος κάθεται σε έναν υπερυψωμένο θρόνο ενώ γύρω του στέκονται διάφορες μορφές που βασίζονται σε έργα του όπως ο Άμλετ και ο Βασιλιάς Λιρ. Το πατρικό του σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο (02:08). Μέσα σ' αυτό βρήκα ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό. Σε μία προθήκη στεκόταν ένα βιβλίο με το πρώτο επεισόδιο του θρυλικού Star Wars σε σαιξπηρική γραφή (02:28). 
Κι έτσι ανάμεσα από γραφικά σπιτάκια με όμορφο κόσμο και με μία αναπάντεχα ηλιόλουστη μέρα, πέρασε το τελευταίο απόγευμα στην Αγγλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου