Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Φυλακισμένοι... στη θρησκεία


Είχα καιρό να επιλέξω ένα θρίλερ για να απολαύσω στις κινηματογραφικές αίθουσες. Όμως το Prisoners μου τράβηξε το ενδιαφέρον από την πρώτη γνώμη που άκουσα στο ραδιόφωνο. Την αναζήτησα στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες που μάζεψα ήταν αρκετές για να με πείσουν. 
Πρώτα απ' όλα το όνομα του σκηνοθέτη. Η τελευταία ταινία του Denis Villeneuve, "Μέσα από τις φλόγες" (διάβαστε για την ταινία αυτή εδώ) με εντυπωσίασε αρκετά, βάζοντας τον σκηνοθέτη στη λίστα των δημιουργών που θα με ενδιαφέρει η πορεία τους. 
Από την άλλη ήταν η ομάδα ηθοποιών. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στον Χιού Τζάκμαν (μετά την ταινία "Η πηγή της ζωής" του Αρονόφσκι) και η αλήθεια είναι πως δεν με απογοήτευσε η ερμηνεία του. Οι εκφράσεις του βοηθούσαν τον θεατή να μπει στο κλίμα πανικού που κυριεύει έναν πατέρα όταν χάνει ξαφνικά τη κόρη του και την αναζητεί μέχρι την τελευταία στιγμή, έχοντας ισχυρή πίστη στο θεό.
Κι εδώ έρχεται να μπλέξει ο ρόλος της θρησκείας στις ανθρώπινες σχέσεις. Η αλήθεια είναι πως οι φανατικοί πιστοί απέχουν μία ανάσα από την λογική προς την τρέλα και από την φιλανθρωπία στο έγκλημα. Όταν περάσουν στην αντίπερα όχθη, μπορούν να μετατραπούν σε αιμοβόρα τέρατα που θέλουν να σκορπίσουν τον πόνο στους συνανθρώπους τους. 
Από κει και πέρα ως ταινία αυτού του είδους, δε καταφέρνει να αποφύγει τα συνηθισμένα κλισέ. Όμως αυτό δεν είναι και τόσο ενοχλητικό, ειδικά όταν σε κάθε λεπτό που περνάει, ο φόβος του θανάτου έρχεται πιο κοντά και ο ύποπτος αλλάζει συνεχώς πρόσωπα. 
Φυσικά το τέλος είναι εξαιρετικό. Και το θεωρώ εξαιρετικό διότι ο σκηνοθέτης δεν ήθελε να ολοκληρώσει την ταινία με τους τίτλους τέλους αλλά να την συνεχίσει με προβληματισμούς και συζητήσεις που ακολουθούν αμέσως μετά την προβολή. 
Ενδιαφέρουσα η ερμηνεία και από τον Jake Gyllenhan, ο οποίος παίζει εξαιρετικά τον εναλλακτικό αστυνομικό που επιδιώκει να ηρεμήσει την κατάσταση για να μπορέσει να την ελέγξει ώστε να ξετυλίξει πιο εύκολα το κουβάρι. Φοβερός και στην ερμηνεία του ο Paul Dano, για του οποίου την εμφάνιση, σίγουρα πήραν επιρροή από τον εθνικό μας σταρ.
Πολύ καλή επιλογή για την έναρξη της χειμερινής κινηματογραφικής περιόδου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου