Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Η άγνωστη 3η Σεπτεμβρίου...



Είμαι σίγουρος πως αν ρωτήσεις κάποιον Νεοέλληνα, τι συνέβη σαν σήμερα στη πατρίδα του, δεν θα ξέρει να σου απαντήσει. Ίσως κάποιοι να αναφερθούν στην ημερομηνία ίδρυσης του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Λίγοι όμως θα αναφερθούν στην Επανάσταση του 1843.
Μην ξαφνιάζεστε. Δεν έχω κάνει κάποιο λάθος. Στον ελλαδικό χώρο έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επαναστάσεις. Κάποιες με καλό τέλος κι αρκετές με κακό. Φυσικά εμείς ως έξυπνα όντα, διαστρεβλώσαμε λίγο την ιστορία κι αποφασίσαμε να αποθεώσουμε την αιματοβαμμένη (κι αποτυχημένη) επανάσταση του 1821. Φυσικά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που δε θα ήθελα να το αναπτύξω σήμερα μιας κι εγώ θέλω να αναφερθώ στην επανάσταση του 1843.
Τι συνέβη τότε;
Είχαν ήδη περάσει 8 χρόνια από τη μέρα που ο βασιλιάς Όθωνας ενηλικιώθηκε. Όμως η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν τραγική σ' αρκετούς τομείς, όπως στον αγροτικό, τον εκπαιδευτικό κι άλλους. Η δυσφορία του λαού, τον οδηγούσε σε μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες καταστέλλονταν εύκολα από τον στρατό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μίσος του κόσμου να στρέφεται ενάντια στο παλάτι.
Όλη αυτή η κατάσταση μας οδήγησε στα γεγονότα του 1843 τα οποία μετονομάστηκαν σε επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, τα οποία κατέληξαν στην παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα. Από τότε λοιπόν η ελληνική πολιτεία μετατρεπόταν από απόλυτη μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία.
Αρχικά είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί η επανάσταση στην μέρα επετείου της μοναδικής γνωστής ελληνικής επανάστασης, δηλαδή την 25η Μαρτίου του 1844. Αυτό δείχνει το πόση σημασία δίνει ο κάθε λαός (όχι μόνο ο ελληνικός) σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να μπορέσει να τις αξιοποιήσει αργότερα προς δικό του όφελος.
Ο ενθουσιασμός όμως του Ιωάννη Μακρυγιάννη, του γνωστού ήρωα της ελληνικής επανάστασης που απέκτησε μεγάλη περιουσία κι εκτάσεις κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, πουλώντας αρχαία, τον εμπόδισε να κρατήσει το στόμα του κλειστό, μ' αποτέλεσμα να διαδοθεί το μυστικό σε πολλούς. Το κοινό μυστικό λοιπόν αναφερόταν σ' ένα κίνημα που θα ξεκινούσε από τους στρατώνες για να ακινητοποιηθούν άμεσα τα στελέχη του Οθωνικού καθεστώτος. Αυτό πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 2ης με 3ης Σεπτεμβρίου του 1843. Ο κόσμος μαζί με πολιτικούς και στρατιώτες κατέκλυσαν την μετονομαζόμενη πλατεία Συντάγματος και απαιτούσε σύνταγμα.
Την επόμενη μέρα ο λαός διαλύθηκε από την πλατεία μόλις έμαθε πως τα αιτήματά του έγιναν αποδεκτά. Η συγκεκριμένη μέρα (η σημερινή δηλαδή) ανακηρύχθηκε σε εθνική εορτή.
Φυσικά η πορεία της ιστορίας δείχνει πως για μία ακόμη φορά ο λαός εξαπατήθηκε. Παρ' όλα αυτά όμως, 170 χρόνια μετά από αυτή τη μέρα, όλοι μας έχουμε ξεχάσει το γεγονός αυτό. Και δυστυχώς εδώ ισχύει το ρητό πως "λαός που ξεχνάει το παρελθόν του, είναι αναγκασμένος να πέσει ξανά στα ίδια λάθη"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου