Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Βόλτα στο χρωματιστό χωριό της Ερυθραίας,


Η δεύτερη επίσκεψή μου σ' αυτό το πανέμορφο χωριό της χερσονήσου της Ερυθραίας, ανάμεσα σε Σμύρνη και Τσεσμέ, δε γινόταν να πραγματοποιηθεί χωρίς φωτογραφική κάλυψη. Κι αυτό διότι σε κάθε στενό αυτού του χωριού, συναντάς μία πινελιά όμορφη, ξεχωριστή και με άποψη. Το χωριό που αναφέρομαι δεν είναι άλλο από τα υπέροχα Αλάτσατα.
Αυτή τη φορά όμως η επίσκεψή μου συνοδεύτηκε και με την είσοδό μου στον παλιό ναό της Παναγίας (νυν τζαμί) όπου βρίσκεται το υπέροχο μαρμάρινο τέμπλο του Ιωάννη Χαλεπά. Ένα γκρουπ τουριστών είχε εισέλθει στο χώρο και μας έδωσε την ευκαιρία να μπουκάρουμε κι εμείς. Εντυπωσιάστηκα αμέσως από τις λεπτομέρειες. Ο σπουδαίος αυτός γλύπτης (πατέρας του Γιαννούλη Χαλεπά) είχε αποδώσει τέλεια ακόμα και τις πτυχές που κρέμονταν πάνω από τα παράθυρα. Ένιωθες πως ήταν ένα λευκό ύφασμα. Θα σιγουρευόσουν πως ήταν μάρμαρο μόνο αν το άγγιζες. Το μαρμάρινο τέμπλο του ναού είχε καλυφθεί με ασβέστη όταν η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί. Σήμερα, με την βοήθεια συντηρητών, το τέμπλο αναδείχθηκε και εκτίθεται στους επισκέπτες. Όμως ένας επιστάτης το καλύπτει κάθε φορά που ο κόσμος φεύγει διότι ο χώρος παραμένει ακόμα τζαμί. Γι' αυτό και η υπόλοιπη διακόσμηση παραμένει λιτή. Στα σημεία που υπήρχαν τοιχογραφίες, τώρα αχνοφαίνονται διάφορα φυτικά μοτίβα. 
Όσο για την πόλη, μπορώ να πω πως έχει μία ιδιαίτερη προσωπικότητα. Το διαπιστώνεις στις προσόψεις των σπιτιών, στις πόρτες, στα σοκάκια αλλά και σε λεπτομέρειες που συναντάς στο δρόμο και σου τραβούν την προσοχή. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ένα μαγαζί που έπαιζε κλασσική μουσική στη διαπασών. Ο εσωτερικός χώρος ήταν αρκετά μινιμαλιστικός. Λίγα τραπέζια κι άπλετος ελεύθερος χώρος που μπορούσες να κινηθείς άνετα ενώ στο βάθος υπήρχαν προθήκες με χειροποίητα παπούτσια προς πώληση. 
Τα Αλάτσατα όπως και η Σμύρνη, είναι μία ευρωπαϊκή νότα σ' αυτήν την χαώδης ασιατική χώρα που γι' αρκετά χρόνια, η προσωπικότητά της ταλαντεύτηκε μεταξύ Ανατολής και Δύσης. 
Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς αν θέλει να κάνει βόλτα στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου