Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ήρωας ή προδότης; Σίγουρα άνθρωπος!




Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ένας απλός στρατιώτης που υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών του αµαμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, στέλνει δύο βίντεο στο WikiLeaks: το ένα με εικόνες από μια επίθεση στις 12 Ιουλίου του 2007 ενός αμερικανικού ελικοπτέρου Απάτσι να ανοίγει αδιακρίτως πυρ κατά ομάδας αμάχων στο Ιράκ και ένα δεύτερο από μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή με χρήση λευκού φωσφόρου στις 4 Μαΐου 2009 στην πόλη Γκρανάι της επαρχίας Φαράχ του Αφγανιστάν, που σκότωσε πάνω από 100 γυναικόπαιδα.
Μαζί με αυτά τα δύο απόρρητα βίντεο ο τότε 23χρονος Μάνινγκ στέλνει στην ιστοσελίδα WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάνζ ακόμη 250.000 διπλωματικά έγγραφα καθώς και 500.000 στρατιωτικές αναφορές σχετικά με το Ιράκ και το Αφγανιστάν, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία.
Για τους πάσης φύσεως ακτιβιστές, ο Μάνινγκ είναι ένας ήρωας που αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, όμως για άλλους, και κυρίως για το Πεντάγωνο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι ένας προδότης που θα μείνει στη φυλακή για πάρα πολλά χρόνια.
Ο συγκεκριμένος νεαρός είχε πλέον να αντιμετωπίσει την εχθρική δικαιοσύνη της Αμερικής που τον αποκαλούσε "προδότη" αλλά και την ελαστική υπεράσπισή του, που τον αποκαλούσε "αφελή αλλά καλοπροαίρετο νεαρό".
Αφελής;
Γίνεσαι αφελής όταν εξοργίζεσαι, παρακολουθώντας από τις οθόνες του κέντρου ελέγχου των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τη σφαγή τόσων αμάχων; Ποια λογική σε αναγκάζει να παραμένεις απαθής και με το στόμα κλειστό;
Είχα παρακολουθήσει κάποτε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο αναφερόταν σε παλιότερος πολέμους, όπου το 70% των βολών απ' όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, ήταν επίτηδες άστοχο διότι οι απλοί φαντάροι δεν ήθελαν να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους. Φυσικά, η συγκεκριμένη ανθρώπινη συμπεριφορά μελετήθηκε από τα αιμοβόρα μυαλά.
Οι πρώτες μάχες του 21ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν με φαντάρους που είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Στο Αφγανιστάν, είχαν "διδάξει" τους δυτικούς στρατιώτες πως οι εχθροί τους (στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Ταλιμπάν) είναι ζώα και τους παρομοίαζαν με όντα κατώτερα κι από τα κατοικίδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μία θεαματική μείωση της αστοχίας των βολών. Το αίμα πλέον κυλούσε άφθονο.
Η ευστοχία επίσης αυξήθηκε διότι οι μάχες γίνονταν με το πάτημα ενός κουμπιού. Φαντάροι, κρυμμένοι σαν ποντίκια σε ειδικούς κλωβούς μπορούσαν να σκοτώνουν κόσμο από απόσταση. Δεν ήταν υποχρεωμένοι να αισθανθούν την οσμή του αίματος και την παρουσία του θανάτου. Το αποτέλεσμά τους το παρακολουθούσαν μέσα από τις ασπρόμαυρες οθόνες. Εικόνες φρίκης όπως είναι το παραπάνω βίντεο που είχε στείλει ο Μάνινγκ στη WikiLeaks.
Για κακή τους τύχη, μέσα σ' αυτά τα ζώα, που πατούσαν άβουλα τα κουμπιά του θανάτου, βρέθηκε ένας άνθρωπος. Ένας άνθρωπος με το άλφα κεφαλαίο. Ένας άνθρωπος που δεν δίστασε να παρουσιάσει τη φρίκη του πολέμου, γνωρίζοντας φυσικά τις συνέπειες που θα ακολουθούσαν. Σίγουρα για την χώρα του είναι ένα μαύρο πρόβατο. Ένας προδότης. Ένας φυλακισμένος.
Για όλους εμάς θα είναι ένας ήρωας. Ένας ανθρωπιστής που αξίζει να μνημονευτεί το όνομά του στην ιστορία της παγκόσμιας ειρήνης.
Την στάση αυτή δεν την κρατάω επειδή ξεσκέπασε τη βρωμιά της Αμερικής, όσον αφορά τους πολέμους που έχει πραγματοποιήσει σε πολλές περιοχές της γης. Την ίδια στάση θα κρατούσα για τον συγκεκριμένο ήρωα ακόμα κι αν ξεσκέπαζε βρωμιές της δικιάς μου χώρας.
Πάνω απ' όλα πρέπει να είμαστε άνθρωποι.
Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη της ιστορίας για να μην επαναλαμβάνονται.
Όσο τα κρύβουμε, είμαστε καταδικασμένοι να τα ζούμε ξανά και ξανά.
Και δυστυχώς θα είμαστε για πάντα στο ίδιο έργο θεατές...

3 σχόλια:

  1. Το βίντεο του Μάνινγκ το χρησιμοποίησε κι ο Roger Waters στο κομμάτι Run like hell (δείτε το στο 05:44): http://www.youtube.com/watch?v=Izm6LddedRM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H λογικη του"τουμπεκιαζομαι,γιατι αφου δεν ειμαι μερος της Λυσης,ειμαι μερος του Προβληματος"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιος λοιπόν αποφάσισε να πάει προς την μεριά της λύσης. Κι αυτή η απόφαση φανερώνει μεγάλη μαγκιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή