Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Αίτηση ένταξης της Εφέσου στον μόνιμο κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO



Ο τοπικός δήμος Selçuk της Σμύρνης στην Τουρκία έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες στην προσπάθεια που καταβάλλει να συμπεριλάβει τον παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου στον μόνιμο κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
«Η Έφεσος είναι ένα από τα πιο συχνά επισκεπτόμενα μέρη της Τουρκίας και της αξίζει να βρίσκεται στη λίστα της UNESCO», δήλωσε ο Hüseyin Vefa Ülgür, δήμαρχος της Selçuk, μια συνοικίας της νότιας Σμύρνης. «Η Έφεσος είναι ένα από τα εντυπωσιακά μνημεία του κόσμου».
Ο δήμος αναμένει πλέον το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για να υποβάλουν την αίτηση στην UNESCO.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Σμύρνης, ο αριθμός των εγχώριων και ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν τα ιστορικά μνημεία και μουσεία στη Σμύρνη ανήλθαν σε 1,2 εκατ. μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Ιουνίου.
Το τουρκικό υπουργείο θα κάνει μια προ-αίτηση το Σεπτέμβριο και σχεδιάζει να υποβάλει την επίσημη αίτηση, τον Φεβρουάριο του 2014 για την Έφεσο ώστε να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η προετοιμασία για την υποψηφιότητα της Εφέσου στην UNESCO διήρκησε πέντε χρόνια: «Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει τα πάντα» δηλώνει ο ο Hüseyin Vefa Ülgür.

Πηγή: Hurriyet Daily News 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου