Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ανοικτό και πάλι το πάρκο Γκεζί



Δόθηκε και πάλι στους πολίτες το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, αφού τουρκικό δικαστήριο δικαίωσε την προηγούμενη βδομάδα παλαιότερη προσφυγή πολιτών που ζητούσαν ακύρωση των ευρύτερων σχεδίων ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.
Η ανακοίνωση για την εκ νέου χρήση από το κοινό του πάρκου Γκεζί έγινε από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, λίγες βδομάδες μετά την εκδίωξη των τελευταίων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συντάραξαν τη γειτονική χώρα από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου.
Οι αρχικές διαδηλώσεις με περιβαλλοντικό περιεχόμενο πήραν γρήγορα το χαρακτήρα κινήματος οργής κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά τις πρωτοφανείς βίαιες αστυνομικές αντιδράσεις.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 7.500 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, οι οποίες γρήγορα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία, σύμφωνα με απολογισμό της Τουρκικής Ιατρικής Ομοσπονδίας.
Χουσεΐν Αβνί Μουτλού προειδοποίησε πάντως τους διαδηλωτές να μην εκλάβουν την επαναλειτουργία του πάρκου ως αφορμή για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
«Ο αποκλεισμός των πάρκων, η μετατροπή τους σε σημεία διαδηλώσεων, το να εμποδίζεις παιδιά να παίξουν [...] και να μετατρέπεις [τα πάρκα] σε πρόβλημα ασφαλείας, δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ, μα ποτέ αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.
Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκρινε παράνομη την κατασκευή του στρατώνα Τοπτσού σύμφωνα με τους κανονισμούς του σχεδίου πόλης, όπως και παράνομους τους τρόπους λήψης αποφάσεων της αλλαγής των σχεδίων δόμησης και της ανακατασκευής του πάρκου και εξέδωσε εντολή τερματισμού των εργασιών « μέχρι ο δήμος της Κωνσταντινούπολης φέρει νέα σχέδια και οι αλλαγές θα έχουν γίνει σύμφωνα με τους πολεοδομίας ».
Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή δεν θα μπορεί να χτιστεί ο στρατώνας Τοπτσού και τα δέντρα στο πάρκο, που το ξήλωμα τους είχε προκαλέσει την αντίδραση των διαδηλωτών, θα παραμείνουν στη θέση τους.
Η διαδικασία αλλαγής των σχεδίων , της συζήτησης τους στα αρμόδια όργανα του δήμου είναι χρονοβόρα και θεωρείται πως δεν ολοκληρωθεί ποτέ.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε αναφέρει πως «θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων».

Πηγή: http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου