Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ο καπιταλισμός θα πεθάνει στην Κύπρο (;)


Αυτήν την εικόνα συνάντησαν σήμερα το πρωί οι Κύπριοι, οι οποίοι έτρεξαν πανικόβλητοι στα ΑΤΜ για να σηκώσουν τα λεφτά τους. 
Όταν ένα σύστημα ξέρει πως απειλείται ή βρίσκεται πλέον στα τελευταία του, βρυχάται και δείχνει τα δόντια του. Αυτό πραγματοποίησε ο καπιταλισμός σήμερα το πρωί στην Κύπρο. 
Το τέλος του καπιταλισμού είναι πλέον κοντά...

Τι συνέβη όμως για να φτάσουμε εδώ; 
Όλα ξεκίνησαν με τη συμφωνία που κατέληξε χθες το Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, όπου αποφασίστηκε να περιλαμβάνετε εισφορά από τις τραπεζικές καταθέσεις. Ο κόσμος πανικόβλητος έτρεξε το πρωί να σηκώσει τα λεφτά του αλλά το σύστημα έλεγε πως δεν ήταν διαθέσιμο προσωρινά. Όταν επαναλειτούργησε , ενημέρωνε το κοινό για την παρακράτηση του ποσοστού. Πραγματικά τους έπιασαν στον ύπνο. 
Υπόψιν, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας ζητούσε παρακράτηση ύψους 40%. Τελικά αποφασίστηκε η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους, όσο και σε ξένους καταθέτες και όπως εκτιμάται το μέτρο αυτό θα αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ.
Οπότε όσοι Έλληνες σήκωσαν τα λεφτά τους από δω και τα κατέθεσαν στην Κύπρο, την πάτησαν. 

Κι όλα αυτά καθώς ο Γιούνκερ τονίζει πως δε θα χρησιμοποιήσουμε ξανά την λύση που προτάθηκε κι εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.
Μα γιατί; 
Αφού είναι αποτελεσματική.
Αυτό δεν μας λέει ο Σαμαράς στα κανάλια;...

3 σχόλια:

  1. Νομίζω πως η Κύπρος πληρώνει τις αμαρτίες της Ελλάδας και όχι του συστήματος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω πως ο κάθε Βγενόπουλος είναι η αιτία (και) της κυπριακής κατάστασης. Τα αίτια είναι πιο σύνθετα. Το θέμα είναι πως τα μέτρα είναι απαράδεκτα. Μ' αρέσει που λέγανε πως η Κύπρος θα γλιτώσει με πιο ελαφριά μέτρα αλλά με την πρώτη έπεσε σε βαθιά κι επικίνδυνα νερά. Ακούει κανείς τον Γιούνκερ άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή