Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η ιστορία επαναλαμβάνεται (;)


Σαράγιεβο, 28 Ιουλίου 1914. 
Η δολοφονία του διαδόχου του Αυστροουγγρικού θρόνου, αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 
Φυσικά δεν ήταν αυτή η πραγματική αιτία. Ήδη τα τύμπανα του πολέμου βαρούσαν, περιμένοντας την σάλπιγγα για την έναρξη των μαχών. Το πάτημα της σκανδάλης πυροδότησε όλη την μπαρουταποθήκη, που δεν ήταν άλλη από την ίδια την Ευρώπη. 
Ακολούθησε και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος μετά από 30 χρόνια. Η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα που είχαν τεθεί στην Γερμανία προκάλεσαν την άνοδο του ναζισμού και το ξέσπασμα του φασισμού στις γειτονικές χώρες (Αυστρία, Τσεχοσλοβακία και Πολωνία για αρχή) καθώς και την δημιουργία φασιστικών κυβερνήσεων σε άλλες χώρες (Ιταλία κι Ελλάδα). 
Όλα αυτά όμως για 70 σχεδόν χρόνια ήταν παρελθόν...
Έτσι νομίζαμε μέχρι σήμερα...


Βεγγάζη, 13 Σεπτεμβρίου 2012
Οργισμένο πλήθος εισβάλει στην αμερικανική πρεσβεία και δολοφονεί τον πρέσβη Κρις Στήβενς. Η κατάσταση στην Β. Αφρική και στην Μέση Ανατολή είναι πιο εκρηκτική από ποτέ. 
Παρατρίχα γλιτώσαμε το καλοκαίρι μία κλιμάκωση που θα οδηγούσε πιθανότατα σ' έναν τρίτο μεγάλο πόλεμο. Κι εκεί που τα πνεύματα κάπως ηρέμησαν ήρθαν οι διαδηλώσεις φανατικών μουσουλμάνων να τα κάνουν "μούσκεμα" δίνοντας έτσι την αφορμή (ή την φιτιλιά) να ανάψει η νέα μπαρουταποθήκη του κόσμου, η οποία βρίσκεται πλέον στα μέρη τους...
Αργά ή γρήγορα θα μετανιώσουν για τον θάνατο του πρέσβη. Θα εύχονται να μην είχαν πέσει ποτέ σ' αυτό το λάθος διότι η τιμωρία τόσο γι' αυτούς όσο και για τους υπόλοιπους θα ναι βαριά. Καμιά "επαναστατική" πράξη δε μένει ατιμώρητη. Πόσο μάλλον από αυτούς που έχουν την τύχη του κόσμου στα χέρια τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου