Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

«Αντρέα, δεν αρέσουμε πια»



Σαν χθες πριν από 18 χρόνια έφυγε από τη ζωή μία μεγάλη προσωπικότητα. Μία γυναίκα που θα θυμόμαστε για μια ζωή για το πάθος της και τον δυναμισμό της. Ο θαυμασμός μου γι’ αυτήν την γυναίκα ίσως με αναγκάσει να γράφω για αρκετή ώρα. Δε θέλω να κουράσω κανέναν. Θέλω μόνο να σας πω μία ιστορία που μου χει κάνει εντύπωση από την πορεία αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας, την στιγμή που η Μελίνα Μερκούρη έμαθε ότι της αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από τη χούντα των συνταγματαρχών, όπως τον περιέγραψε εκείνη.

Νωρίς το πρωί της 12ης Ιουλίου 1967, το τηλέφωνο, εκείνος ο ήχος. Ήταν ένας δημοσιογράφος που τηλεφωνούσε απ’ την Αγγλία: “Κυρία Μερκούρη, ο κ. Παττακός, ο Έλληνας υπουργός των Εσωτερικών, σας κήρυξε εχθρό του λαού. Λέει πως βλάψατε ηθικά και οικονομικά τη χώρα. Η περιουσία σας θα δημευθεί και σας αφαιρούν την ελληνική ιθαγένεια. Για μια στιγμή δεν μπορούσα να μιλήσω. “Έχετε κανένα σχόλιο;” Προσπάθησα να βρω τη φωνή μου. “Κυρία Μερκούρη, ο κ. Παττακός σας κήρυξε μη Ελληνίδα. Έχετε να κάνετε κανένα σχόλιο;” Τα λόγια ανέβηκαν στα χείλια μου. “Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο κ. Παττακός γεννήθηκε φασίστας, θα πεθάνει φασίστας”.

12 σχόλια:

  1. την Μελίνα την θαύμαζα και την θαυμάζω πολύ...(σκέπτομαι τι θα έλεγε αν ζούσε τώρα...) ήταν μεγάλη ελληνίδα...κι αυτό το ''Ανδρέα δεν αρέσουμε πια''...μπράβο σου που την θυμήθηκες...

    Ελισαβέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά την γνώμη μου θα έλεγε την φράση του τίτλου με άλλο όνομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι εγώ κάπως έτσι το φαντάζομαι...κι ίσως λίγο χειρότερα...

    Ελισαβέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά αν το καλοσκεφτείς σχεδόν πάντα οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα των νεώτερων χρόνων όσο συντηρητικές ή όσο προοδευτικές και αν ήταν κατάφερναν με εξαιρετική επιτυχία σε πολύ μικρό χρόνικό διάστημα να εδραιώσουν την αναρχία και επομένως τη φοβία για οτιδήποτε και οποιονδήποτε τους ξεπερνούσε ως ιδέα ή ως προσωπικότητα...έτσι και εδώ η Μερκούρη δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι που ο,τι δεν το κατανοούν το απαξιώνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως η Μελίνα ήταν η εξαίρεση της θεωρίας σου. Όχι μόνο δε την έπνιξε το κατεστημένο και το σάπιο ελληνικό σύστημα αλλά έμεινε αθάνατη όχι με το έργο της αλλά με το πάθος για ζωή που είχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε διαφωνώ καθόλου αντιθέτως συμφωνω απόλυτα με αυτό που λες απλά το διατύπωσα από την αντίθετη πλευρά δηλαδή το πως λειτουργούν κάποιοι άνθρωποι απέναντι σε τέτοια μυαλά... το να της πουν οτι δεν είναι Ελληνίδα είναι απαξιωτικό (σα γεγονος οτι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εκφράστηκαν έτσι για εκείνη) αλλά σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνει την προσωπικότητα της (δε μπορεί να σε απαξιώσει κάτι που είναι κατώτερο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς. Γι' αυτό και η ίδια έδωσε αυτήν την απάντηση. Έτσι κι αλλιώς η ιστορία απέδειξε ποιός από τους δύο είναι Μεγάλος Έλληνας. Φυσικά και οι δυο είναι ιστορικά πρόσωπα αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους.
    Όμως για την περίπτωσή της μπορούμε να πούμε πως περισσότερο η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη που είχε μία προσωπικότητα σαν Μελίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σου πω την αλήθεια αν και φύσει υπερβολική δε θα πω αν ηταν ή οχι περισσότερο τιμή για την Ελλάδα...θα πω απλά οτι για τη Μελίνα και σύμφωνα με οτι έχω διαβάσει για εκείνη νομίζω η ιστορία της ζωής της ήταν μέρος της ιστορίας της πατρίδας της και αυτό νομίζω λέει πολλά από μόνο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πράγματι αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να χει ένας άνθρωπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μία υπέροχη γυναίκα, μία μεγάλη ηθοποιός με άποψη κι ένας σπουδαίος άνθρωπος!Μακάρι να υπήρχαν και σήμερα (ας μου επιτραπεί η έκφραση) μερικές "Μελίνες"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όσο κοιτάμε τις προσωπικότητες του παρελθόντος τόσο πιο φτωχοί νιώθουμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αχ βρε Μελίνα έφυγες νωρίς... κι εμείς που μείναμε πίσω είμαστε κάπως κότες....

    Έλεναρτ Μαυρομάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή