Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Η άγνωστη πόλη της Σμύρνης



Φέτος ήταν η έβδομη φορά που επισκεπτόμουν την Σμύρνη. Πλέον αυτός ο προορισμός είναι τόσο οικείος που δε νιώθω πως βγαίνω εξωτερικό. Όμως αυτήν την φορά ανακαλύψαμε κρυφά αλλά και φανερά μέρη αυτής της πόλης.
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το τεραστίων διαστάσεων κεφάλι του Κεμάλ που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κάστρο της πόλης. Οι Τούρκοι το δημιούργησαν πάνω σε έναν βράχο (αντίστοιχο στο ύψος με αυτόν της Ακρόπολης). Το βλέμμα του Κεμάλ άγριο κοιτάει προς την Κουρδική συνοικία, ενώ από κάτω γράφει με μεγάλα γράμματα "Ειρήνη στη χώρα σου, ειρήνη στον κόσμο". Δε ξέρω κατα πόσο ειρηνικό είναι αυτό το μήνυμα και αυτό το βλέμμα προς τους Κούρδους που ζουν εκεί.
Αυτή τη φορά επισκεφθήκαμε ένα ακόμα διάσημο αξιοθέατο της πόλης. Φυσικά αναφέρομαι στο παλαιότερο ευρωπαϊκό ανελκυστήρα. Είχε χτιστεί στην εβραϊκή συνοικεία της πόλης, η οποία είχε απότομη κλήση προς την θάλασσα. Έτσι ο ανελκυστήρας αυτός βοηθούσε ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες και εμπορεύματα να κατεβαίνουν στην προκυμαία πιό εύκολα και ανόδυνα. Από την οροφή του κτιρίου αυτού μπορείς να απολαύσεις την θέα της πόλης. Το στεναδάκι που μας οδηγεί προς τον ανελκυστήρια έμενε ο τραγουδιστής Ντάριο Μορένο. Ο δρόμος έχει πάρει το όνομά του προς τιμή του.
Έξω από το παζάρι βρήκαμε μία πόρτα ενός κτιρίου ανοιχτή. Αυτήν τη πόρτα την πετύχαινα πάντα κλειδωμένη. Η ελεύθερη πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου ήταν ένας λόγος που μας έκανε να μπούμε μέσα. Μία εγκατελειμένη στοά με ένα εσωτερικό μπαλκόνι μας έδειχνε πως κάποτε εκεί υπήρχε ζωή και παζάρι. Πλέον κάποιες ξεχασμένες κορνίζες του Κεμάλ δίνουν λίγο χρώμα στο μουντό κλίμα της.
Μαγαζιά με άπειρες χάντρες πάνω από το κεφάλι μας, σχημάτιζαν αστερισμούς και ψυχεδέλια. Η Σμύρνη είναι μία πόλη που αγαπάει τα έντονα χρώματα και το δείχνει με κάθε ευκαιρία.
Φυσικά στο βίντεο δε λείπουν τα τζαμιά με τους μιναρέδες και τα εγκατελειμένα κτίρια τα οποία με γοητεύουν. Κρύβουν μία ιστορία...
Εντύπωση μου προκάλεσε η είσοδος ενός σπιτιού στην οδό Ντάριο Μορένο. Εκτός του ότι ο ιδιοκτήτης είχε Χριστουγεννιάτικα στολίδια, την προσοχή μου τράβηξαν τα αναποδογυρισμένα ιωνικά κιονόκρανα. Είναι μία εικόνα που μάλλον δε μπορούσε να την φανταστεί κανείς εκτός από τον ίδιο. Μοναδικη αρχιτεκτονική και διακοσμητική πρωτοτυπία (02:05).
Το ενδιαφέρον μου επίσης τράβηξε μία αφίσα κοντά στο λιμάνι όπου διαφήμιζε κλασικές ταινίες (La Strada, ο Μεγάλος Δικτάτωρ, Τα κόκκινα παπούτσια κτλ) σε έναν πολυχώρο που μου θύμιζε την Τεχνόπολις στο Γκάζι (02:25).
Το Σαββατόβραδο με την πανσέληνο μας βρήκε στην προκυμαία της Σμύρνης όπου γινόντουσαν μαθήματα παραπέντε. Όμορφη και διασκεδαστική εμπειρία να βλέπεις τις προσπάθειες των ανθρώπων... να πετάξουν.
Το βίντεο αυτό το αφιερώνω στον υπέροχο σκύλο Bosco. για την "φιλοξενία" του και την όμορφη παρέα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου