Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Μάρμαρο και τσιμέντο, αρμονικά συνδεδεμένο...



Το τρίτο μέρος που επισκεφθήκαμε αυτή τη φορά στην Τουρκία, ήταν η φημισμένη Έφεσος. Κοιτίδα ελληνιστικού πολιτισμού. Μπλεγμένες πολλές εποχές μαζί στον ίδιο τόπο. Ήρθαν μετά από χιλιάδες χρόνια και οι Βρετανοί αρχαιολόγοι να τις μπερδέψουν περισσότερο με τσιμέντο και άγαρμπο στήσιμο των μνημείων. Φυσικά όλες αυτές οι κακοτεχνίες δεν μπορούν να κρύψουν την λάμψη και τον πλούτο αυτής της πόλης.
Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο του αρχαιολογικού χώρου συναντάς ένα μικρό θέατρο. Τίποτα δε σε προετοιμάζει για τη συνέχεια. Ακολουθώντας τα ίχνη μίας στοάς, από την οποία έχουν μείνει λίγες κολόνες προχωράς προς την βιβλιοθήκη. Σε κάποιες κολόνες υπάρχει μία εναλλαγή ιωνικού και κορινθιακού κιονόκρανου!!!
Στη διαδρομή παρατηρούμε ανάγλυφες πλάκες, κιονόκρανα τοποθετημένα στην άκρη του δρόμου, κορμοί αγαλμάτων, ναΐσκους, δημόσιες τουαλέτες και ξαφνικά μπροστά σου εμφανίζεται το πανύψηλο κτίριο της βιβλιοθήκης της Εφέσου.
Η βιβλιοθήκη της Εφέσου ήταν πρώτη σε επισκεψιμότητα στον τότε κόσμο. Ο λόγος; Φυσικά όχι η ανάγνωση των αρχείων της αλλά τα μπουρδέλα που ήταν σχετικά απέναντι από το κτίριο αυτό. Για να μη θιχτεί η προσωπικότητα του ανδρικού πληθυσμού υπήρχε μία υπόγεια στοά που ένωνε την βιβλιοθήκη με τα μπουρδέλα. Οπότε η Έφεσος είχε το πιο "μορφωμένο" ανδρικό πληθυσμό, ο οποίος μετά από ανάγνωση... χαλάρωνε με μία κοπελιά.
Προχωρώντας παραπέρα συναντάμε το τεράστιο ρωμαϊκό θέατρο. Χτισμένο σε μία πλαγιά και σε μεγαλύτερο ύψος από εκείνο που περπατάς σαν επισκέπτης, δείχνει πολύ μεγαλύτερο.
Λίγο πριν επισκεφθούμε την Έφεσο, είχαμε κάνει μία στάση έξω από το χωριό Σελτζούκ. Εκεί βρίσκεται ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους και το μνημείο των 7 sleepers. Ο θρύλος μιλάει για εφτά σταυροφόροι οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε εφτά σαρκοφάγους ανοιχτές για διακόσια χρόνια. Εκεί "κοιμήθηκαν" μέχρι που ξύπνησαν για να συνεχίσουν το έργο τους... Οι σαρκοφάγοι φαίνονται στο κοινό όπως και τα απομεινάρια του ναού. Όμως τις εντυπώσεις έκλεψε το κάστρο του Σελτζούκ το οποίο από χαμηλά μοιάζει με το κάστρο του Πλαταμώνα ενώ από τον απέναντι λόφο μοιάζει με την Ακρόπολη της Αθήνας. Η φωτογραφία είναι στο βίντεο και μπορείτε να κρίνετε και μόνοι σας.
Με την Έφεσο κλείνει ο κύκλος των νέων τόπων που επισκέφθηκα στην Τουρκία αυτή τη φορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου