Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Όταν υπάρχει συνείδηση...


Δεκαέξι Γάλλοι "Κροίσοι" ζητούν από τον Σαρκοζί περισσότερη φορολόγηση. Όχι δεν είναι βλάκες ούτε κάνουν πλάκα. Πρόκειται για πλούσιους κληρονόμους και στελέχη που ανήκουν στην αφρόκρεμα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου και ζητούν από την κυβέρνησή τους να τους επιβάλει υψηλότερη φορολογία προκειμένου να βγει η Γαλλία από την κρίση και να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της.
Μεταξύ των εκείνων που εκδηλώνουν την προθυμία να σηκώσουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη συγκαταλέγεται η γηραιά κληρονόμος του οίκου καλλυντικών L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ, ο επικεφαλής της πετρελαϊκής Total Κριστόφ ντε Μαρζερί, ο επικεφαλής της τράπεζας Societe Generale Φρεντερίκ Ουντεά, ο επικεφαλής της αεροπορικής Air France-KLM Ζαν-Σιρίλ Σπινετά και βεβαίως ο διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής Publicis Μορίς Λεβί, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde είχε ταχθεί υπέρ μιας «έκτακτης δημοσιονομικής εισφοράς των πλουσίων Γάλλων».
Ισως οι Γάλλοι «Κροίσοι» εμπνεύστηκαν την πρωτοβουλία τους από τους Ιταλούς «συναδέλφους» τους, οι οποίοι είχαν υποβάλει προ δύο εβδομάδων ανάλογο «αίτημα». Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονταν ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα της Pirelli, ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε της Tod's, οι Στέφαν Λουτσίνι και Πάολο Σκαρόνι της Eni.
Το πιθανότερο, όμως, είναι Γάλλοι και Ιταλοί να εμπνεύστηκαν από το διασημότερο επενδυτή των καιρών μας, τον Αμερικανό Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος επανειλημμένως έχει εκφράσει τα παράπονά του στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα επειδή συνεχίζει την «άδικη φορολογική πολιτική» του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, που «ευνοεί τους πλούσιους και τιμωρεί τους φτωχούς».
Η αρμόδια για τον Προϋπολογισμό υπουργός της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές φέρεται πάντως διατεθειμένη να ενδώσει στις εκκλήσεις των πλούσιων συμπατριωτών της.
Στο «πακέτο» μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, που θα ανακοινώσει εντός των ημερών, λέγεται ότι θα συμπεριλάβει την αύξηση της φορολόγησης όσων κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι δικοί μας εδώ όχι μόνο είναι εξαφανισμένοι αλλά ζημιώνουν και περισσότερο την χώρα με το να μη πληρώνουν τους φόρους που είναι υποχρεωμένοι να δώσουν.
Ο ελληνικός πατριωτισμός εμφανίζεται μόνο όταν κυνηγάμε και χτυπάμε αλλοδαπούς λες και κάνουμε έτσι καλό στη χώρα μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου