Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ιδιωτικοποιείστε την δημοκρατία


Όσες φορές επισκεπτόμαστε την Σμύρνη, ακούμε από διαφορετικό κάθε φορά Τούρκο ξεναγό πως πριν το ΔΝΤ η Τουρκία (ναι πέρασε και αυτή η χώρα από αυτό το ταμείο) ήταν ένα μπάχαλο. Ο κόλπος της Σμύρνης βρωμούσε, η πόλη ήταν μέσα στα σκουπίδια, η γραφειοκρατία καθυστερούσε πολλές υποθέσεις κ.τ.λ. Όπως είναι η Ελλάδα σήμερα δηλαδή. Όσο το ΔΝΤ υπήρχε στην χώρα άρχισαν οι ιδιωτικοποιήσεις. Από τότε όλα είναι ιδιωτικά και δουλεύουν ρολόι. Ο κόλπος ξεβρώμισε, η πόλη της Σμύρνης θεωρείται από τις πιο καθαρές της Ευρώπης κτλ.
Γιατί αποτρέπουμε να συμβεί το ίδιο και εδώ; Όλοι κράζουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Μα αφού είναι σάπιες. Δε λειτουργούν καθόλου κάτω από το δημόσιο καθεστώς. Τι μας αρέσει άραγε σ' αυτό; Ο καφές που πίνουμε κάθε πρωί ως δημόσιοι υπάλληλοι; Τον ίδιο θα πείνουμε και όταν θα είμαστε ιδιωτικοί.
Δυστυχώς οι Έλληνες δε μπορούνα να δουλέψουν σωστά, ή αποτελεσματικά, ή παραγωγικά (όποιο επίθετο θέλετε βάλτε) αν δεν έχουν ένα μπαμπούλα πάνω από το κεφάλι τους. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Αυτό το ζούμε όλοι.
Κατα την γνώμη μου δεν είμαι αρνητικός στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Ούτε απολύσεις θα υπάρξουν (όπως δεν υπήρξαν και παλιότερα) ούτε μειώσεις μισθών. Και μην ακούμε βλακείες πως η κάθε ξένη εταιρία θα φέρει τους δικούς της να δουλέψουν. Δε θα συμβεί αυτό διότι κανένας δε θέλει να δουλέψει στην Ελλάδα και κανένας δε θέλει να δουλέψει με χαμηλό μισθό. Αντιθέτως πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που θα λέγανε ναι.
Οπότε ας σταματήσουμε τις γκρίνιες και τις απειλές. Ας κοιτάξουμε το καλό όλου του τόπου.
Και αν χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε και την δημοκρατία, ας το κάνουμε και σ' αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου