Τρίτη 24 Μαΐου 2011

7. Goodbye Blue Sky



Look, Mummy. There's an airplane up in the sky.
Oooooooo ooo ooo ooooh
Did you see the frightened ones
Did you hear the falling bombs
Did you ever wonder
Why we had to run for shelter
When the promise of a brave new world
Unfurled beneath a clear blue sky
Oooooooo ooo ooooo oooh
Did you see the frightened ones
Did you hear the falling bombs
The flames are all long gone
But the pain lingers on
Goodbye blue sky
Goodbye blue sky
Goodbye
Goodbye

Ένα από τα πιο δυνατά αντιπολεμικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ. Είναι τόσο ρεαλιστική η παρουσίαση ενός βομβαρδισμού που σου περνάει το άγχος και τον φόβο όσων το ζήσανε αυτό και το ζουν ακόμα διότι τα λάθη επαναλαμβάνονται. Και θα επαναλαμβάνονται... (...Did you see the frightened ones / Did you hear the falling bomb...).
Πόσο άνανδρη μάχη είναι αυτή. Να περνάνε τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα βράδυ πάνω από τις πόλεις και να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό. Παιδιά, γονείς, γέροι, ορφανά και κάθε μέλη αυτής της άρρωστης κοινωνίας τρέχουν να κρυφτούν λες και έχουν βάλει αυτούς στόχο οι βόμβες. Κρύβονται έχοντας ένα χαραγμένο γιατί στην έκφραση του προσώπου τους (...Did you ever wonder / Why we had to run for shelte...).
Η ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος σβήνει καθως η ταυτότητα ενός θαραλλέου λαού χάνεται μέσα σε αυτές τις μαύρες στιγμές. (...When the promise of a brave new world / Unfurled beneath a clear blue sky...).
Η αγωνία, ο πόνος και κάθε φρικτό συναίσθημα που παράγεται τις εποχές του πολέμου ενισχύεται τις βραδιές που οι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς λόγo... (...The flames are all long gone / But the pain lingers on...).
Πλέον ο ουρανός δε θα ναι τόσο καθαρός και αθώος. Οι άνθρωποι δε θα τον κοιτάνε για να απολαύσουν τις ακτίνες του ήλιου ή για να χαλαρώσουν από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Τον κοιτάνε για να αποφύγουν τις βόμβες που τους αφαιρούν τόσο εύκολα τη ζωή (...Goodbye blue sky...).
Όμως πάντα μέσα από τα συντρίμια η ελπίδα ξαναγεννιέται. Όμως οι χαμένες ψυχές δεν επιστρέφουν ποτέ πια πίσω... (...Goodbye...).

1 σχόλιο: