Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

1. In the flesh?



"....we came in?"
So ya'
Thought ya'
Might like to
Go to the show
To feel
The warm thrill of confusion
That space cadet glow
Tell me is something eluding you sunshine?
Is this not what you expected to see?
If you wanna' find out what's behind these cold eyes
You'll just have to claw your way through this disguise!

Ξεκινάμε λοιπόν με την ανάλυση του διαχρονικού αριστουργηματικού άλμπουμ The Wall. Αποφάσισα για βίντεο των κομματιών του άλμπουμ να προβάλω αποσπάσματα από την ταινία του Άλαν Πάρκερ που είχε βασιστεί στο συγκεκριμένο άλμπουμ. Οι σκηνές από την ταινία είναι πολύ οικίες για τους Έλληνες μετά τα τελευταία συμβάντα στις πορείες. Υπέροχος ο συσχετισμός των επαναστατημένων νέων με τους φαντάρους που σφάζονταν χωρίς να το θέλουν στα πεδία των μαχών.
Η ιστορία ξεκινάει με ένταση. Όπως κάθε παράσταση έτσι και εδώ ο ήρωας της ιστορίας μας καλωσορίζει (... we came in?) ρωτώντας αν έχουμε έρθει.
Αναρωτιέται αν εχουμε καθόλου σκεφτεί μήπως θα μας αρέσει η παράσταση (...So ya' / Thought ya' / Might like to / Go to the show...).
Αναρωτιέται αν θα καταφέρουμε να αισθανθούμε τη θερμή συγκίνηση της σύγχυσης που θα μας προσφέρει η ιστορία. (...To feel / The warm thrill of confusion / That space cadet glow...).
Προσπαθεί να διαπιστώσει αν το ακροατήριο είναι ευαισθητοποιημένο ή συνειδητοποιημένο για αυτό που προσπαθεί να του περάσει (...Tell me is something eluding you sunshine?...).
Το ότι δεν είναι όμως σίγουρος για το που πηγαίνει αυτή η κατάσταση φαίνεται στην αμέσως επόμενη ερώτηση στην οποία δείχνει την απορία του για το αν ο κόσμος το αντιλαμβάνεται (...Is this not what you expected to see?...).
Προσπαθεί να μαςς περάσει την εικόνα που έχει ο ίδιος για τον κόσμο δείχνοντάς μαςς τον δρόμο για την "επανάσταση". Μας προτίνει να τραβήξουμε την δικιά μας πορεία μέσα από αυτήν την μεταμφίεση. Την μεταμφίεση του φόβου για το αβέβαιο μέλλον και την άρρωστη κοινωνία μας (...If you wanna' find out what's behind these cold eyes / You'll just have to claw your way through this disguise!...).
Η παράσταση αρχίζει με την προσταγή του να ανάψουν τα φώτα και να θέσουν σε εφαρμογή τα ηχητικά εφέ. Όλα αυτά μετά την γνωστή σε όλους μας σκηνοθετική φράση Action. (..."Lights! Turn on the sound effects! Action!"...).
Όμως όλη αυτή η παράσταση δε θα γίνει πάνω στη σκηνή αλλά στο κοινό. Σε εμάς... (..."Drop it, drop it on 'em! Drop it on them!!!!!"...)

1 σχόλιο: