Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Απορία Νο 4 (εθνικού θέματος)


Παρακολουθώντας χθες το έκτο επεισόδιο της πετυχημένης σειράς του ΣΚΑΪ 1821 διαπίστωσα ένα θέμα ή καλύτερα ένα ζήτημα το οποίο πέρασε σιωπηλά.
Ο Τούρκος ακαδημαϊκός που μίλησε έδειξε την απορία του στο θέμα ότι πως γίνεται μία μάζα ανθρώπων που αποτελείται από Σλάβους, Αλβανούς, Τούρκους και Έλληνες να ξεκινάνε επανάσταση έχοντας ως κίνητρο τους αρχαίους Έλληνες για τους οποίους ως τότε δεν ήξεραν καν την ύπαρξή τους.
Η αλήθεια είναι πως μετά τη Γαλλική Επανάσταση οι Έλληνες διαπίστωσαν πως έχουν μία ένδοξη ιστορία. Κατα τη γνώμη μου το διαπίστωσαν ή τους την επέβαλαν.
Όλοι γνωρίζουμε πως οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής θέλανε ένα κρατίδιο στην ανατολική Μεσόγειο (την έλεγχε τότε όλη η Οθωμανική Αυτοκρατορία) ώστε να μπορούν να ελέγχουν το εμπόριο της περιοχής αυτής. Να ένας λόγος στο να δημιουργηθεί η Ελλάδα.
Οι εξεγέρσεις στον Ελλαδικό χώρο ξεκίνησαν για ευνόητους λόγους που αν τους αναλύσουμε θα χάσουμε το νόημα της ανάρτησης. Η Ελληνική Επανάσταση απέτυχε όμως διότι σαν Έλληνες τρωγόμασταν μεταξύ μας και ο Ιμπραήμ τα κατέστρεφε όλα απ' όπου περνούσε. Πως δημιουργήθηκε λοιπόν η Ελλάδα;
Φυσικά με την ναυμαχία του Ναυαρίνου. Μα δε πολεμήσαμε εμείς εκεί, θα αναρωτηθείτε. Πράγματι, δε πολεμήσαμε εμείς αλλά οι μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν ένα κρατίδιο εκεί, το οποίο είχε ήδη πάρει δάνειο από την Αγγλία. Όταν μία μεγάλη χώρα σου δίνει λεφτά, προσπαθεί παράλληλα να σε κρατήσει ζωντανό για να τα πάρει πίσω με το παραπάνω.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις μας φέρανε τον Διαφωτισμό. Οι Μεγάλες Δυνάμεις μας είπανε πως εμείς είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων.
Που θέλω να καταλήξω. Στις μέρες οι μεγάλες δυνάμεις έχουν αλλάξει. Μία από αυτές είναι η Αμερική. Τι κάνει λοιπόν η Αμερική; Δεν ήθελε μία ισχυρή Γιουκοσλαβία στα Βαλκάνια. Τι κατάφερε; Να την διαλύσει. Από κει σχηματίστηκαν νέα κράτη τα οποία όμως είχαν μία εθνική ταυτότητα όπως η Κροατία και το Μαυροβούνιο. Φυσικά παρέμεινε ένα κομμάτι της Γιουκοσλαβίας που μετονομάστηκε σε Σερβία. Ένα άλλο κομμάτι που ονομάστηκε Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όμως υπήρχε και μία μικρή έκταση γης στο νότιο τμήμα του κράτους, την οποία επί εποχής Τίτο την τσιγκλούσαν πως είναι ένδοξοι απόγονοι των Μακεδόνων. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Το κρατίδιο αυτό δημιουργήθηκε. Υπάρχει ακόμα και σήμερα χωρίς να έχει λόγο ύπαρξης. Όμως αρκετές χώρες του ενισχύουν τη μαγκιά με το να αποδέχονται πως είναι Μακεδόνες.
Έτσι έχουμε ένα ανούσιο κράτος που μας τραβάει την προσοχή χρόνια τώρα για το όνομα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μήπως τα σημερινά Σκόπια είναι το αντίστοιχο Νεοελληνικό κράτος του 19ου αιώνα; Μήπως η διαμάχη του ονόματος υπάρχει για να καλύψουν άλλες καταστάσεις πολιτικές, κοινωνικές ή οικονομικές;
Η Ιστορία αλλοιώνεται εύκολα μ' αποτέλεσμα τα λάθη να επαναλαμβάνονται...

4 σχόλια:

  1. Αυτο που παρατηρω σε σενα ειναι οτι σε ενοχλει ο ελληνικος εθνικισμος αλλά ο εθνικισμος και ο αλυτρωτισμος των σκοπιανων δεν σε ενοχλει καθολου. Oταν αυτοι μιλανε για μια "μεγαλη Μακεδονια" και για την "σκλαβωμενη Μακεδονια του Αιγαιου" δεν... σε ενοχλει καθολου ( http://4.bp.blogspot.com/_nDizRgMTHVY/SL1riteCqHI/AAAAAAAAAFE/zhJUrsZIA3g/s400/greek_macedonia_region_map.png )
    Η αληθεια ειναι μια, οι σκοπιανοι ειναι σλαβικο φυλο, οι αρχαιοι Μακεδονες μιλουσαν ελληνικα, το "Ελληνες πλην Λακεδαιμονιων" ειναι σαφεστατο και ολα τα άλλα ειναι εθνικιστικα των βουλγαροσκοπιανων.

    Δεν ξερω τελος αν η διαμαχη για το ονομα ειναι ανουσια οπως λες εσυ, αλλά η αποκατασταση της ιστορικης αληθειας ειναι ουσιαστικη και πρεπει να μας απασχολει περισσοτερο απο τα εφημερα προβληματα της καθημερινοτητας.

    Πως τα λεω ο πουστης?

    Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε με απασχολούν οι προβληματικές συμπεριφορές των γειτόνων αλλά το πως μπορούμε να βελτιωθούμε εμείς. Επέμεινες σε λάθος σημεία του κειμένου.
    Ναι οι Σκοπιανοί είναι σλαβικό φύλο και η ανιστόρητη ταύτισή τους με την Μακεδονία είχε γίνει για... λόγους εθνικιστικής κόντρας μεταξύ των περιοχών της Νότιας Γιουκοσλαβίας με την Βουλγαρία.
    Μου κανει εντύπωση που σε ενοχλήσανε όλα τα υπόλοιπα εκτός από την ταύτιση που κάνω της ύπαρξης του κράτους των Σκοπίων με την δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η υπαρξη του νεοελληνικου κρατους δεν εξυπηρετουσε τα συμφεροντα των μεγαλων δυναμεων μεχρι καποτε (σου θυμιζω την Ιερα Συμμαχια αλλά και την στρατιωτικη συνεργασια Αιγυπτου-Τουρκιας). Οκ, απο ενα σημειο και μετα οντως οι μεγαλες δυναμεις κ...αταλαβαν οτι εχουν να αποκομισουν και κερδη απο τη δημιουργια του νεοελληνικου κρατους. Και οντως η ναυμαχια του Ναυαρινου ηταν η χαριστικη βολη για τους τουρκους.

    Τι σημαινει ομως αυτο?
    1) Δεν εδωσαν ηρωικη μαχη οι ελληνες στην Επανασταση?
    2) Δεν κατεκτησαν και μονοι τους μεγαλες νικες? (οπως η αλωση της Τριπολιτσας για την οποια ακομη να ζητησουμε συγγνωμη οι αναισχυντοι απο τα αδερφια μας).
    3) Δεν επρεπε να επιτευχθει η εθνικη αυτοδιαθεση των Ελληνων? (εκτος αν πιστευεις οτι επρεπε να εχουμε καποιου ειδους συνομοσπονδια με τους τουρκους).
    4) Δεν αντιμετωπισαμε σφαγες και λεηλασιες? (Σφαγη της Χιου, καταστροφη Ψαρων, καταστροφη Κασου, καταστροφη Αιβαλι, κτλ).
    5) Σου θυμιζω τελος οτι εναν αιωνα αργοτερα εκεινο το μακρινο 1922 η αγαπη των συμμαχων μας χαθηκε για παντα...Οι γιαγιαδες μας θα τα ηξεραν καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο τρόπος της απάντησής σου με βοηθάει να σου απαντήσω. Μ' αρέσειι η οργάνωσή σου Μάνο. Λοιπόν έχουμε και λέμε:
    1) Φυσικά και έδωσαν ηρωικές μάχες οι Έλληνες. Ακόμα και ο Αλαβάνος δε μπορεί να το αρνηθεί αυτό.
    2) Με τις ηρωικές μάχες είχαν σπουδαίες νίκες. Ίσως η άλωση της Τριπολιτσάς να μη μας τιμάει με τα έκτροπα που ακολούθησαν.
    3) Η ύπαρξη ενός κράτους που να είναι υπό την κηδεμονία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δε βόλευε τις Μεγάλες Δυνάμεις. Θέλανε και μαζί με αυτούς θέλαμε ένα ελεύθερο κράτος. Πίστευω να γνωρίζεις ότι ο Κολοκοτρώνης είχε σκεφτεί την ύπαρξη ενός ελληνοαλβανικού βασιλείου ανεξάρτητα αν τώρα σφάζόμαστε μεταξύ μας.
    4) Μέσα στην επανάσταση οι Τούρκοι απάντησαν άγρια με σφαγές και λεηλασίες. Αυτά ενισχύσανε τονφιλελληνισμό και παράλληλα την επίτευξη των στόχων των μεγάλων δυνάμεων.
    5) Το 1922 η Τουρκία είχε πλέον αποδυναμωθεί και η προσοχή των μεγάλων δυνάμεων είχε μεταφερθεί στη κεντρική Ευρώπη η οποία έβραζε και η Γερμανία προσπαθούσε να τα κατακτήσει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή