Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί μας αφορά η επανάσταση στο μουσουλμανικό κόσμο ως Ευρώπη;


Πριν 22 χρόνια ζήσαμε την επανάσταση στις πλατείες της Πράγας κάτι που άλλαξε για πάντα την τότε γεωπολιτική κατάσταση του κόσμου και κυρίως της Ευρώπης.
Πλέον ζούμε τους νέους ξεσηκωμούς αυτή τη φορά στις βόρειες ακτές της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή. Η αδιάφορη στάση μας οφείλεται στην εξής απορία. Εμείς είμαστε μακριά. Τι μας νοιάζει;
Κι όμως δεν είμαστε τόσο μακριά όσο νομίζουμε. Εξαιτίας των σκοταδιστικών καθεστώτων στις χώρες αυτές πολλοί κάτοικοί τους φύγανε και μεταναστεύσανε στις χώρες της Ευρώπης για μία καλύτερη ζωή. Όσοι μείνανε πίσω με τον καιρό επαναστάτησαν για μία καλύτερη ζωή και στο δικό τους τόπο. Από την επανάσταση αυτή θα προκληθεί μία μελλοντική κατάσταση μέσα από δύο επιλογές.
Αν πετύχουν τελικά οι επαναστάτες και διωχθούν οι δικτατορίες από κει κάτω τότε θα ανοιχτούν νέες ευκαιρίες τόσο στους ντόπους όσο και στους ξενιτεμένους μουσουλμάνους. Έτσι αρκετοί μπορεί να γυρίσουν στις χώρες τους ενώ όσοι μείνουν θα μπορέσουν να γεφυρώσουν και να δυναμώσουν τις σχέσεις τον ευρωπαϊκών κρατών με των μουσουλμανικών. Η Μεσόγειος θα ξαναγίνει πάλι ένα σταυροδρόμι πλούτου και ευημερίας. Και η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό γεωγραφικό σημείο για μία τέτοια κατάσταση.
Αν όμως οι επαναστάσεις αποτύχουν και τα καθεστώτα μείνουν στις θέσεις εξουσίας τους τότε αρκετοί κυνηγημένοι επαναστάτες και ντόπιοι θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα μενατάστευσης προς την Ευρώπη. Ένα κύμα για το οποίο δεν είναι έτοιμη η ήπειρός μας να το αντέξει και οι καταστάσεις θα χειροτερεύσουν. Θα δημιουργηθούν νέα εθνικιστικά κύματα και η εγκληματικότητα θα αυξηθεί...
Οπότε ας το σκεφτούμε καλύτερα αν μας αφορά η επανάσταση στις ακτές της Μεσογείου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου