Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Οι τσέχικες "Ζωές των άλλων"

Μία ακόμα ταινία που παρουσιάζει τα απομεινάρια μιας μαύρης περιόδου ενός κράτους που μπορούν ακόμα μέχρι σήμερα να εκδικόνται καταστρέφοντας ζωές. Για όλους όμως; Δυστυχώς οι πραγματικοί βασανιστές και κακοί (υποκειμενική έννοια ανάλογα με ποιο στρατόπεδο είναι ο καθένας) είναι αυτοί που δεν έχουν κανένα συναίσθημα και συναίσθηση των πράξεών τους, μ' αποτέλεσμα να ζουν σήμερα μία ήρεμη καθημερινότητα χωρίς τύψεις και ενοχές (και εδώ στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς από αυτούς). Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους τους καθημερινούς, τις διπλανής πόρτας, τους φίλους που για έναν εγωισμό, από μία καλή πράξη ή ακόμα για τα μάτια μιάς γυναίκας καταστρέφουν τις ζωές κάποιων συνανθρώπων τους; Όταν για λίγα λεπτά της ζωής τους δε σκέφτονται λογικά και εκμεταλλευόμενοι τις καταστάσεις ενός καθεστώτος αναγκάζουν ανθρώπους να πάνε φυλακή ή εξορία;
Αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς ζούν με τις τύψεις τους. Άλλοι τα παρατάνε και χάνονται στην επαρχεία, άλλοι φτιάχνουν ιδρύματα και κάνουν φιλανθρωπικές πράξεις για να διώξουν το βάρος από πάνω τους. Όμως η ζωή τους δε θα ναι ποτέ η ίδια.
Τελικά σε αυτές τις καταστάσεις την πληρώνουν οι πραγματικοί άνθρωποι. "Οι λεπτομέριες κρίνουν το διάβολο" όπως αναφέρει στη ταινία ο εξόριστος γλύπτης. Και πράγματι οι λεπτομέριες μπορούν να μετατρέψουν το θύμα σε θύτη και αντίστροφα.
Από μένα έχει τρία αστεράκια στα πέντε. ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου