Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Η… λεγεώνα των ξένων για την επιστροφή των Μαρμάρων


Να που υπάρχει και καλός ξένος… δάκτυλος.
ΣΕ αντίθεση με την γκρίζα και αποπνικτική ατμόσφαιρα των σκανδάλων που παρακολουθούμε στην ημεδαπή, σε κάποιες άγνωστες στο ευρύ κοινό χώρες συγκεντρώνονται αξιόλογοι άνθρωποι, οργανώνονται και παλεύουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στην Φιλανδία, όπου μια – μόλις ολίγων μηνών – επιτροπή έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο έργο με στόχο να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, αναζητήσαμε τους άλλους συμμάχους μας.
Και διαπιστώσαμε με χαρά πως 19 συνολικά Επιτροπές (μαζί με αυτή της Φιλανδίας) έχουν συσταθεί γι’ αυτόν το σκοπό.
Ένας διάσπαρτος μικρός ειρηνικός… στρατός που έχει όλη τη διάθεση να πλαισιώσει τον Αντώνη Σαμαρά στον αγώνα επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στην Αυστραλία – κι αυτό είναι γνωστό – εδρεύει ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Επιτροπές λειτουργούν: στη χώρα που κρατάει τα Γλυπτά, στη Βρετανία δηλαδή και μάλιστα είναι μια από τις πλέον δραστήριες.
Διοργανώνει διαλέξεις σε μεγάλα πανεπιστήμια, ημερίδες και συνεχώς διευρύνει τον αριθμό των Βρετανών που κατανοούν το αίτημα.
Κι ακόμα: στον Καναδά, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία (εκτός από το Παγκόσμιο Συνέδριο), την Νέα Ζηλανδία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία. Κι ακόμη στη Βραζιλία και τη Χιλή και φυσικά στην Κύπρο.
Μιλώντας με τον διευθυντή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Δ. Πατερμαλή, μάθαμε πως δική του επιδίωξη είναι οι επιτροπές αυτές να αποτελέσουν τη βάση «των φίλων του νέου μουσείου».
Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τις Επιτροπές αυτές είναι στην πλειονότητα τους επιστήμονες και ανοιχτά μυαλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη φιλανδική επιτροπή πρόεδρος είναι ο Ολε Νόρμπακ, πολιτικός και διπλωμάτης (έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, Παιδείας, Εξωτερικού Εμπορίου για θέματα Ευρώπης κ.α.), αντιπρόεδρος ο Μίκα Κάγιαβα, καθηγητής Ελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι , ενώ μεταξύ των μελών του συγκαταλέγονται ο Μπερντ Άρελ διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Φιλανδίας, ο Ραλφ Φρίμπεργκ, πολιτικός και δημοσιογράφος κ.α. Άνθρωποι διαθέτουν μεγάλο κύρος στη χώρα τους.
Ενδεικτικό της απήχησης που έχει στους Φιλανδούς πολίτες αυτή τους η προσπάθεια είναι το γεγονός ότι στη κοινή συνέντευξη που έδωσαν την περασμένη Τετάρτη ο Κ. Παπούλιας με την ομόλογο του, Τάρια Χάλονεν, Φιλανδός δημοσιογράφος ζήτησε από την πρόεδρο της χώρας του να πάρει θέση για την επιστροφή ή όχι των γλυπτών του Παρθενώνα και η θετική απάντηση που εκείνη έδωσε έγινε δεκτή με ευμενή δημοσιεύματα στον φιλανδικό Τύπο. Εμείς ρωτούσαμε για την διαφθορά που ταλανίζει τον τόπο μας κι εκείνος για τα Μάρμαρα…

Έθνος της Κυριακής. 10 Μαΐου 2009 σελ. 16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου